امر به معروف و نهی ار منکری که ما در قرآن و روایات می‌بینیم خیلی جدی‌تر از آن چیزی است که اکنون در جامعه می‌بینیم.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی امام جمعه قزوین و نماینده ولی فقیه در استان در دوره تربیت مربی امر به معروف و نهی از منکر گفت: امر به معروف و نهی از منکر بر اساس اولویت‌های جامعه اجرا شود.

آیت‌الله عابدینی گفت: امیرالمومنین (ع) در رابطه با نهی از منکر می‌فرماید اگر کسی منکری را ببیند باید قلباً متنفر از منکر باشد یعنی کسی که در وادی دین می‌آید باید از پارتی بازی، دنیاطلبی، غیبت، تهمت و دستبرد به بیت المال متنفر باشد، همچنین با زبان تبلیغ کند و داد بزند و عملاً هم کاری کند، اگر کسی نه قلبش از منکر متنفر باشد، نه زبانش فریادی بلند کند و نه در عمل کاری انجام داد، این مرده زنده‌نماست.

امام جمعه قزوین گفت: حضرت این نشانه مرده زنده‌نما را در نهج البلاغه بر پیشانی دو گروه چسبانده است که یکی از آن‌ها منافقین است، حضرت در خطبه ۸۷ می‌فرماید یعنی آن‌هایی که ادعا می‌کنند ما دین می‌دانیم، اما مردم را به دام انحرافات فرقه‌ای می‌اندازند این‌ها صورتشان مانند انسان و قلبشان مانند حیوان است، همچنین یک گروه نیز کسانی هستند که منکر را می‌بینند و راحت از کنار آن می‌گذرند، این‌ها نیز مرده زنده‌نما هستند.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین بیان کرد: حال اگر کسی منکر را ببیند و خود نیز در آن وارد شود یا رسالت بازدارندگی از منکر داشته باشد، اما رسالت خود را زمین بگذارد و غیرتش را گم کند این دیگر وضعیتش از قبلی هم بدتر است و چنین کسی که از بیت المال حقوق می‌گیرد و وظیفه اش این است که با منکر برخورد کند، اما سکوت می‌کند یا وارونه می‌بیند یا حامی خیانت کاران می‌شود، نام این را چه چیزی می‌توان گذاشت؟

او گفت: خداوند در آیه ۱۰۴ سوره آل عمران فرمود «وَلْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ وَیَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَأُولَئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ» یعنی باید از میان شما گروهى مردم را به نیکى دعوت کنند و به کار شایسته وادارند و از زشتى بازدارند و آنان همان رستگارانند؛ این نشان می‌دهد آمران به معروف و ناهیان از منکر اول باید امت باشند، هر کس تکی بگوید من آمر به معروف و ناهی از معروفم به درد نمی‌خورد، اگر امت باشیم باید سر و کارمان با امام باشد، پس باید اماممان را ببینیم و بر اساس ضوابط و قوانین و مقرراتی که امام جامعه می‌فرمایند عمل کنیم.

آیت الله عابدینی اضافه کرد: اگر امر به معروف ما به گونه‌ای شد که در مردم یأس ایجاد کرد، امید مردم را نابود کرد، جامعه را سیاه نشان داد، خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی به خاطر نحوه امر به معروف و نهی از منکر ما دیده نشد، یک موضوعی را آنقدر سیاه کردیم که همه جلوه‌های افتخارآمیز نظام تحت‌الشعاع قرار بگیرد، در این صورت ما کار درستی نیست، پس ما باید با اماممان هماهنگ باشیم، امام و رهبر همیشه به ما امید می‌دهند، آینده روشن را برای ما می‌گویند، حال اگر، اما ما بیایم بگوییم همه جا را فساد گرفته و خیر، برکت و خدمت را نبینیم، این صحیح نیست، باید با امام هماهنگ باشیم و امت باشیم.

امام جمعه قزوین تأکید کرد: در هر مسجدی امام جماعت داریم، جماعت مؤمن آنجا باید آمر به معروف باشند و با امامشان هماهنگ باشند، در شهر همه باید منسجم باشیم، امت باشیم، اگر یک میلیون نفر یک جا جمع شوند، ولی امام نداشته باشند ملت پراکنده هستند، اما اگر ۵ نفر یک جا باشند و یک نفر آن‌ها به عنوان امام باشد و بقیه با او هماهنگ باشند این‌ها امت هستند، قرآن می‌گوید باید امت باشید تا کارهایتان پیش برود، اگر این چنین باشد اتفاق خوبی می‌افتد.

آیت الله عابدینی گفت: در سوره مبارکه توبه آیه ۶۷ خداوند فرق مومنین و منافقین را بیان می‌کند و می‌فرماید «الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمُنْکَرِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَیَقْبِضُونَ أَیْدِیَهُمْ نَسُوا اللَّهَ فَنَسِیَهُمْ إِنَّ الْمُنَافِقِینَ هُمُ الْفَاسِقُونَ» این آیه در رابطه با منافقین است، در آیه ۷۱ سوره توبه نیز از مومنان سخن به میان آمده است «وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَیُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَیُطِیعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِکَ سَیَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ».

او بیان کرد: چرا منافقون «بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ» هستند؟ خداوند در آیه ۴ سوره منافقون راجع به منافقین می‌گوید «کَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ»، یعنی منافقین مثل چوب خشک هستند، چوب خشک باید به یک جایی تکیه کند، چون ریشه ندارد، منافقین هم بی ریشه هستند، همیشه هم تکیه داشته اند، برای مثال در زمان پیغمبر تکیه منافقین به یهودی‌های مدینه بود، با شیطنت‌هایی که می‌کردند امید داشتند از پول و موقعیت آن‌ها استفاده کنند، در زمان انقلاب هم همین طور بود، در زمان دفاع مقدس هم منافقین به صدام تکیه کردند، اکنون هم به شدت در دامن امریکا هستند.

امام جمعه قزوین اضافه کرد: بنابراین منافقین ظالمانی هستند که به ظالمان دیگری تکیه کرده اند و هستی، حیثیت و شرف خود را به آتش کشیده اند، حتی نسل آن‌ها به آتش کشیده است و نسل منقرض هستند.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین گفت: خداوند در رابطه با مومنین می‌فرماید آن‌ها نسبت به گرفتاری و مشکلات یکدیگر بی تفاوت نیستند، برای آبروی یکدیگر احترام قائل هستند، حال بیاییم مهندسی معکوس کنیم، اگر یکی از ما را زدند و بقیه ایستادیم و تماشا کردیم، بنابراین ما هم چوب خشک و منافق هستیم، خداوند در رابطه با مومنین می‌فرماید «بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ»، یعنی این ها، ولی یکدیگر هستند، ولی به معنای دوست است، خلیفه و سرپرست است، یاور و ناصر و حامی است، همه این‌ها با هم به معنای، ولی است.

او افزود: ولی فقیه و امام امت ما غیر از اینکه، ولی به معنای سرپرست ماست، یعنی صمیمانه ملتش را دوست دارد، رهبر ما این گونه است، ولی است یعنی دوست، جانشین، خلیفه، ناصر و حامی، همه این‌ها با هم به معنای، ولی است، این کلمه به خاطر جامعیت و معانی متنوع مطرح شده است.

آیت الله عابدینی اضافه کرد: پشت‌سر هر دو آیه یعنی هم منافقین و هم مومنین، امر به معروف و نهی از منکر آمده است، در رابطه با منافقین آمده است که «یَأْمُرُونَ بِالْمُنْکَرِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ»، و در رابطه با مومنین آمده است «یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ»، ما اگر بخواهیم در باب اهمیت امر به معروف و نهی از منکر حرف بزنیم چه چیزی مهم‌تر از اینکه تفاوت بین منافق و مومن در حساسیت‌های جدی و اقدامات موثر در عرصه امر به معروف و نهی از منکر معلوم می‌شود.

امام جمعه قزوین ادامه داد: پیشینه امر به معروف نیز در اهمیت آن موثر است، چقدر ما آیه داریم که خداوند در آن‌ها راجع به انبیا فرموده که این‌ها آمر به معروف و ناهی از منکر بوده اند، حتی لقمان صراحتا فرزند خود را به امر به معروف و نهی از منکر دعوت می‌کرد.

آیت الله عابدینی گفت: خدای متعال در آیه ۳۸ سوره حج می‌فرماید «إِنَّ اللَّهَ یُدافِعُ عَنِ الَّذینَ آمَنوا إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ کُلَّ خَوّانٍ کَفورٍ» یعنی خداوند مدافع مومنین است، آن‌هایی که واقعا مومن هستند خدا مدافع آن هاست، این سوال در ذهن ما پیش می‌آید که این مدافع بودن در امر به معروف و نهی از منکر چه کاربردی دارد؟ آنجا احادیث راهنمایی می‌کنند که امر به معروف و نهی از منکر دو خَلق از مخلوقات خدا یا دو خُلق از اخلاقیات خدا هستند، خدا نیز آمر به معروف است، خداوند می‌فرماید هر کس امر به معروف و نهی از منکر را عزیز نگه دارد و پای عزت امر به معروف و نهی از منکر آبرویش را بگذارد و آبروی منافقین را بریزد، و هر کس پای امر به معروف و نهی از منکر جدی باشد، خدا به او عزت می‌دهد، هر کس امر به معروف و نهی از منکر را ضایع کند خدا او را خوار می‌کند.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین ادامه داد: ما داشته ایم آدم‌هایی که خیلی مهم بوده اند، اما به جای اینکه با اهل منکر بستیزند با آن‌ها ساخته اند، این چنین بود که حیثیت آن‌ها نابود شد و ذلیل شدند، امام خمینی (ره) وقتی دید می‌خواهند عزت یک ملت را با قانون غیر انسانی کاپیتولاسیون ضایع کنند در مقابل آن ایستاد، در آن دوران در مقابل فرزند رضاخان ایستادن خیلی جرأت می‌خواست، آن موقع هم هنوز امت آماده نشده بودند که بخواهند با امام همراهی کنند، حتی حوزه علمیه هنوز همراه امام (ره) نبود، امام (ره) تنها بود، اما در چنین شرایطی پای این موضوع ایستاد که جلوی این منکر را بگیرد.

به گفته آیت الله عابدینی، ما در مقابل کسی که از تبار فرعون نیست، امر به معروف و نهی از منکر نداریم، نهایتش ارشاد داریم، نصیحت داریم، تعلیم و آموزش داریم، تذکر داریم، همه این‌ها واژه‌هایی هستند که برای قبل از امر به معروف و نهی از منکر هستند.

او گفت: نصیحت به معنای خیرخواهی است، موعظه یعنی حرفی که دل را متحول کند، وصیت نامه‌های شهدا را ببینید، اغلب از شهدا در وصیت نامه شان موضوع عفاف و حجاب و همچنین موضوع ولایت و رهبری را مطرح کرده اند، ما در این قصه کجای کار هستیم؟ این که شما یک کاری کنید دل طرف مقابل متحول شود، موعظه است، آنجا که خیرخواهی می‌کنید نصیحت است.

امام جمعه قزوین اضافه کرد: خیرخواهی و نصیحت، موعظه، ارشاد، تذکر و آموزش جزو مراحل پیش از امر به معروف هستند، ما حداقل این کار‌ها را باید انجام دهیم و اگر جواب نداد جای امر به معروف و نهی از منکر است، همچنین در امر به معروف و نهی از منکر‌ها هم باید اولویت‌ها را ببینیم، در قیام امام حسین همه می‌دانند هدف ایشان امر به معروف و نهی از منکر بود، اما ما تا از این حوزه سخن می‌گوییم تمام حواسمان به موی خانم‌ها می‌رود.

نماینده، ولی فقیه در استان قزوین گفت: امام حسین (ع) قیام کرد که حکومت یزیدی و سیستم معاویه و بنی امیه را به هم بریزد و حاکمیت دینی را بر پا کند، و این کار را کرده است، اگر انجام نشده بود ما الان حکومت اسلامی نداشتیم، حکومت اسلامی ما نتیجه امر به معروف و نهی از منکر امام حسین (ع) است.

او افزود: امر به معروف لقمان، امر به معروف حضرت موسی، حضرت عیسی و امر به معروفی که انبیا و پیغمبر گرامی اسلام و ائمه می‌فرمودند امر به معروف توجه به ارکان و اصول است، البته وقتی شما ارکان را درست کردید چیز‌های دیگر هم درست می‌شود.

آیت الله عابدینی گفت: جستجو کنید ببینید امام خمینی (ره) چقدر راجع به عفاف و حجاب سخنرانی کرده است، یا رهبر فرزانه انقلاب چقدر راجع به این موضوع سخنرانی کرده اند؟ البته نمی‌گوییم این عزیزان راجع به این موضوع سخنرانی نکرده اند، اما حجم صحبت‌ها را ببینید، چقدر از حجم صحبت‌های امام خمینی (ره) راجع به چادر خانم‌ها بوده است؟ اما بروید مطالعه تاریخی کنید ببینید امام (ره) در محجبه شدن خانم‌ها چقدر موثر بوده اند.

امام جمعه قزوین تاکید کرد: آن کسی که کمترین حرف را زد بیشترین تأثیر را گذاشت، چرا که آمد به مردم گفت شما نباید زیر قانون ننگین و ذلت بار کاپیتولاسیون بروید، شما باید برای خودتان باشید، همین که آمد به کرامت انسان‌ها توجه کرد، عفت و حجابشان هم جای خود را پیدا کرد، بنابراین امام (ره) کمترین حرف را زده و بیشترین تأثیر را گذاشته است، رمز این تأثیرگذاری این است که امام (ره) اولویت‌ها را در امر به معروف و نهی از منکر مشاهده کرده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار