حاج کاظمی گفت: شهروندان در صورت امکان از مصرف لبنیات سنتی خودداری کنند چراکه احتمال ابتلا به بیماریهای مشترک بین انسان و دام (به ویژه بیماری تب مالت) وجود دارد.
او می گوید: در گذشته افراد شاغل در صنف قصابان و دامداران که مستقیم با دام در ارتباط بودند به این بیماری مبتلا میشدند، اما امروزه تب مالت در افرادی که با دام هیچ ارتباطی ندارند نیز دیده میشود که علت آن مصرف فرآوردههایی مانند شیر سنتی، سرشیر، پنیر تازه و بستنی سنتی است.
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: شیر در مقایسه با سایر فرآوردههای دامی به دلیل ترکیبات موجود و حالت فیزیکی مایع، به مراتب در برابر عوامل بیماریزا و آلودگیها آسیب پذیرتر است که باید توجه بیشتری در تولید، نگهداری، حمل و نقل و فرآوری آن انجام شود تا سالم به دست مصرف کننده برسد.
حاج کاظمی می گوید: طعم بهتر و خوشمزگی شیر سنتی مربوط به چربی بالاتر آن است، شیر پاستوریزه در مقایسه با شیر سنتی ارزش غذایی بیشتری دارد و از سلامت بیشتری هم برخوردار است.
او گفت: اگرچه جوشاندن مستقیم شیر برای از بین بردن آلودگیهای شیر راهکار صحیحی است، اما باید توجه داشت شیر جوشیده شده ارزش غذایی خیلی کمتری در مقایسه با شیر پاستوریزه دارد چرا که در اثر جوشاندن شیر، پروتئینها و قند شیر شکسته شده و همین موضوع ارزش غذایی آن را به شدت کاهش میدهد.
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: شیر پاستوریزه نیازی به جوشاندن ندارد، گفت: در کارخانههای شیر پاستوریزه، تحت شرایط خاصی شیر را تا ۷۲ تا ۷۵ درجه سانتیگراد و تنها به مدت چند ثانیه حرارت میدهند که در مقایسه با روش خانگی بسیار متفاوت بوده و تغییرات کمتری را در ترکیب شیر ایجاد میکند.
حاج کاظمی می گوید: اگر شهروندان اصرار به خرید شیر سنتی دارند، باید آن را به مدت پنج دقیقه پس از رسیدن به مرحله جوش بجوشانند.
او گفت: در بین محصولات لبنی، پنیر و بستنی سنتی خطرناکترین فرآوردهها به شمار میرود و برای تولید این فرآوردههای لبنی به شیوه سنتی، شیر تا حدودی گرم میشود و به مرحله جوش نمیرسد لذا احتمال بیماری زا بودن آن بیشتر است.
به گفته مدیرکل دامپزشکی استان زنجان مصرف پنیر تازهای که از شیر سنتی تهیه شده باشد هم مانند شیر است، ولی اگر پنیری که به صورت سنتی تهیه شده، حداقل باید به مدت سه ماه در آب نمک نگهداری شود تا باکتریهای آلوده به تب مالت از بین برود.
حاج کاظمی، وجود زمان تولید و انقضا روی محصولات لبنی پاستوریزه را از مزایای آن دانست و گفت: درج این موارد بر روی محصولات لبنی به مصرفکننده نشان میدهد که این فرآورده در چه تاریخی تولید شده و تا چه زمانی مجوز مصرف دارد در حالی که این مورد درباره شیرهای سنتی صدق نمیکند.