تصاویری که در این خبر آمده است ممکن است شبیه به یک رنگین کمان یا شبیه نوعی هنر دیجیتال به نظر برسند، اما در واقع تصویرهایی از مریخ هستند که با استفاده از طیف سنج تصویربرداری شناسایی فشرده مریخ یا CRISM که ابزاری روی مدارگرد شناسایی مریخ ناسا (MRO) قرار دارد گرفته شده اند.
به نقل از دیجیتال ترندز، این فضاپیما از سال ۲۰۰۶ در مدار مریخ بوده و با استفاده از دوربینهای خود مانند HiRISE از این سیاره عکس میگیرد و همچنین دادههای طیف سنج و رادار را جمع آوری میکند. CRISM یک طیف سنج است، به این معنی که نور را به طول موجهای مختلف تقسیم میکند تا ببیند یک جسم از چه چیزی ساخته شده است. رنگهای مختلف در تصاویر مختلف زیر، کانیهای خاصی را در سطح مریخ نشان میدهد و به محققان اجازه میدهد تا مواد تشکیل دهنده سطح سیاره را از مدار نگاه کنند.
ناسا به تازگی اولین قسمت از نقشه بسیار دقیق از کل سطح مریخ را در قالب یک تصویر ۵.۶ گیگاپیکسلی در ۷۲ رنگ منتشر کرده است. نقشه مذکور مربوط به بیش از ۵۰ هزار بخش است که هر یک نواری به طول حدود ۳۳۰ مایل و عرض ۶ مایل بوده و برای ایجاد نقشه نهایی به هم وصل شده بودند. این نقشه انعکاس کلی هر تکه از سطح مریخ را نشان میدهد، بهطوریکه بخشهای قرمزتر از نقشه مکانهایی هستند که غبار قرمز روشن زیادی در آن وجود دارد و بخشهای تیرهتر جنسشان سنگی و دارای غبار کمتر هستند.
کل پوشش دادههای CRISM ۸۶ درصدی از سطح مریخ را شامل میشود که نقشهای ارزشمند از محل قرارگیری مواد معدنی کلیدی ارائه میکند. از این طریق، محققان میتوانند هم اطلاعات بیشتری در مورد تاریخچه آب در این سیاره داشته باشند و هم اهداف جدیدی را برای تحقیقات علمی شناسایی کنند یا حتی به انتخاب مکانهای فرود برای ماموریتهای مریخ نورد کمک کنند.
بیشتر بخوانید
همچنین نقشه دیگری در اواخر امسال منتشر خواهد شد که مکان مواد معدنی حاوی آهن را نشان میدهد و برای درک تاریخچه آب در این سیاره مفید است؛ حتی میتواند در جستجوی شواهدی از حیات باستانی در آنجا کمک کند.
ریچارد زورک، دانشمند پروژه این ماموریت در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا گفت: «تحقیقات CRISM یکی از بهترین دستاوردهای ماموریت MRO ناسا بوده است. «تحلیلهای مبتنی بر این نقشههای نهایی، بینش جدیدی از تاریخ مریخ برای سالهای آینده ارائه میکند.»