نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان در صفحه شخصی خود نوشت: جمهوری اسلامی ایران بر اساس معیارهای اسلامی، انسانی و با حفظ مصالح و در بین کشورهای منطقه بیشترین بار پناهندگان را بر دوش میکشد. عملکرد مدعیان حقوق بشر در میزان پذیرش پناهندگان افغانستانی، سوری و عراقی و برتر دانستن پناهندگان اوکراینی خلاف ادعای آنهاست.
حسن کاظمی قمی همچنین در ادامه نوشته که ایران بدون حمایت سازمانهای مدعی بین الملل، در بحران اخیر افغانستان صدها هزار پناهجوی جدید را در خود جای داده و اکنون میلیونها پناهنده را تحت پوشش خدمات خود قرار داده است.
بنابر آماری که مرکز آمار ایران منتشر کرده، مهاجران افغانستانی بیشتر در استانهای تهران، خراسان رضوی، اصفهان و کرمان زندگی میکنند و طبق آنچه حسین امیرعبداللهیان وزیرخاجه کشورمان، اخیرا در نشست همسایگان افغانستان گفت، هماکنون پنج میلیون پناهنده افغانی در ایران زندگی میکنند.
مهاجران قانونی افغانستان در ایران در دو دسته کارت آمایش و گذرنامهٔ اقامتی حق اقامت در ایران دارند. مهاجران افغانستانی که به عنوان پناهنده شناخته میشوند و به اصطلاح کارت آمایش دارند که هر ساله در طرحی به نام طرح آمایش اقامت آنها به مدت ۱ ساله تمدید میشود.
با این وجود هستند مهاجرینی که آمار مشخصی هم از تعداد آنها وجود ندارد و در ایران زندگی میکنند.
بر این اساس وزارت کشور تصمیم گرفت تا طرح سرشماری اتباع افغانستانی را از اول اردیبهشت امسال آغاز کند که این طرح تا سه شنبه ۳۱ خرداد در دفاتر کفالت و دفاتر پیشخوان دولت ادامه دارد.
به گفته معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور، پس از اول تیر به بعد تمام اتباع افغانستانی که به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نکردند به سرعت اخراج خواهند شد.
بنا به آمار وزارت کشور تاکنون ۲ میلیون و ۲۷۰ هزار نفر از اتباع افغانستانی که به شکل غیرمجاز وارد کشور شده بودند در طرح سرشماری شرکت کرده که یک میلیون و هشتصد هزار نفر از آنها مشخصات خود را کامل ارائه داده اند.