محققان موسسه فیزیولوژی و بوم شناسی گیاهی شانگهای از زیرمجموعههای آکادمی علوم چین و دانشگاه جیائو تونگ شانگهای سازوکاری را ابداع کرده اند که به غشای سلولی برنج امکان میدهد قبل از برقراری ارتباط با کلروپلاستها - اندامکهایی که در آنها فتوسنتز انجام میشود - علائم استرس گرمایی خارجی را حس کند.
گرمای بیش از حد میتواند به کلروپلاستهای گیاه آسیب برساند. زمانی که دما از حد تحمل معمول یک محصول فراتر رود، کیفیت آن کاهش مییابد.
دو ژنی که بدین منظور شناسایی شده اند TT۳.۱ و TT۳.۲ نام دارند و توانایی مقاومت برنج را در برابر تنش گرمایی بالا میبرند. محققان دریافته اند TT۳.۲ انباشته شده باعث آسیب به کلروپلاست به علت تنش گرمایی میشود؛ اما در مقابل TT۳.۱ میتواند به عنوان یک ابزار درمان عمل کند.
بر اساس این مطالعه، در صورت وقوع تنش گرمایی، TT۳.۱، در قالب یک حسگر حرارتی بالقوه، غشای سلولی را از سلول جدا میکند تا پروتئینهای بالغ TT۳.۲ را تجزیه کند.
آزمایش میدانی نشان داده است که برنج با استفاده از ظرفیت این ژنها تحمل گرمای بیشتری را تا ۳۸ درجه سانتیگراد دارد. این رقم در مورد برنج عادی از ۳۵ درجه فراتر نمیرود. به گفته محققان، ژن تازه یافت شده ممکن است در گیاهان دیگر از جمله گندم، ذرت، لوبیا و سبزیجات نیز برای کشت سویههای مقاوم در برابر گرما استفاده شود.
منبع: سی جی تی ان