بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ واحد تولیدی در استان مرکزی فعالیت میکنند که از این تعداد حدود ۵۰۰ واحد در حوزه صادرات نیز فعالیت میکنند و تسهیل در اموراین این قشر میتواند گام بلندی در جهت توسعه اقتصادی استان، باشد.
به گفته مسئولان استان مرکزی، تراز تجاری استان سال گذشته با صادرات ۲ برابری کالا نسبت به واردات، ۵۵ درصد مثبت بوده و مواد اولیه و دستگاههای خط تولید عمده کالاهای وارد شده به استان در سال گذشته بوده است.
با توجه به نامگذاری سال جدید توسط رهبر معظم انقلاب با عنوان «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» تسهیل در امر صادرات و واردات و ایجاد سرویس واحد ارزیابی کالا برای تسهیل در واردات مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی و صادرات کالا به خصوص توسط شرکتهای دانش بنیان در دستور کار مسئولان استان مرکزی قرار دارد.
۲۰۲ هزار و ۹۷۰ تن انواع کالا به ارزش ۱۶۵ میلیون و ۷۰ هزار و ۲۱۹ دلار امسال از استان مرکزی به خارج از کشور صادر شد که صادارت این کالاها نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و مانع زدایی و حمایت اصولی رونق اقتصادی بیش از سال قبل در این استان برای افزایش تولید و صادرات در دستور کار مسئولان قرار دارد.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی سیاست دولت را رفع موانع صادرات از کشور گفت: امسال عوارض صادراتی برای بخشی از کالاها وضع شده که نوساناتی در امر صادرات به وجود آورده است.
اسماعیل حسینی می گوید: با توجه به نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری با عنوان «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» تدابیر لازم برای تسهیل در واردات مواد اولیه و صادرات محصولات دانش بنیان از کشور و استان مرکزی اندیشیده شده است.
او گفت: یک سرویس واحد ارزیابی کالا برای واردات مواد اولیه مورد نیاز صادرات و واردات کالا توسط شرکتهای دانش بنیان تا پایان خردادماه تشکیل میشود و تشریفات لازم برای واردات و صادرات کالاهای مورد نیاز این شرکتها توسط این سرویس انجام میشود.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی گفت: اداره کل گمرکات این استان در زمینه صادرات کالا، روز تعطیل ندارد و به تولیدکنندگان اعلام شده خدمات صادراتی به صورت شبانه روزی توسط گمرکات استان به فعالان این حوزه ارایه میشود.
حسینی می گوید: در راستای تسهیل در امر صادرات کالا از استان مرکزی، تمامی خدمات گمرکی در سریعترین زمان در محل دپوی کالا در محل انبار شرکتها به تولیدکنندگان و صادرکنندگان ارایه میشود.
او گفت: همچنین اداره کل گمرکات استان مرکزی برای کمک به سرمایه در گردش و نقدینگی صادرکنندگان و تسهیل در صادرات کالا، دریافت ضمانتنامه بانکی با فرصت یک ساله برای صادرات کالاهایی که عوارض صادراتی دارند را در دستور کار خود قرار داده است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی می گوید: صدور مجوز ورود موقت برای کالاهای صادراتی برای شرکتهای دانش بنیان در سریعترین زمان و صدور مجوز صادرات خارج از نوبت برای صادرات کالاهای این شرکتها از دیگر اقداماتی است که اداره کل گمرکات استان مرکزی امسال در دستور کار خود قرار داده است.
حسینی گفت: همچنین حضور در محل کالاهای صادراتی شرکتهای دانش بنیان، رسیدگی خارج از نوبت به این کالاها و ارزیابی روی کامیون برای حمل یکسره کالای صادراتی این شرکتها از دیگر برنامهها و اقدامات اداره کل گمرکات استان مرکزی در سال جاری است.
او می گوید: ۷۰ تا ۸۰ درصد این کالاها به کشورهای عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان و ازبکستان صادر شد که این مهم در استان بی سابقه بوده است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی گفت: افزایش تعداد کشورهای مقصد کالاهای صادراتی استان در سال جاری در دستور کار قرار دارد.
حسینی می گوید: بیش از یک میلیارد دلار کالا سال گذشته از گمرکات استان مرکزی به خارج از کشور صادر و ۵۰۰ میلیون دلار کالا نیز به استان وارد شد که این مهم نشان از مثبت بودن ۵۵ درصدی تراز تجاری استان است.
او گفت: ۲ برابر واردات کالا به استان مرکزی، کالا به خارج از کشور صادر شد و عمده کالاهای وارد شده به این استان ماشین آلات و مواد اولیه خط تولید بوده است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی می گوید: ۲۰۲ هزار و ۹۷۰ تن انواع کالا به ارزش ۱۶۵ میلیون و ۷۰ هزار و ۲۱۹ دلار امسال به خارج از کشور صادر شد که صادارت این کالاها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد افزایش داشته است.
حسینی گفت: این کالاها به مقصد ۵۹ کشور جهان از جمله ترکیه، عراق، افغانستان، پاکستان و ازبکستان صادر شده است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی می گوید: انواع هیدروکربورها، پلی اتیلنهای سنگین و سبک، شمش آلومینیوم، مواد غذایی و نوشیدنیها، مصنوعات پلاستیکی و یکبار مصرف، مصنوعات شیشهای و بلوریجات، مقاطع فولادی، دستمال کاغذی، کاشی و سرامیک از جمله کالاهای صادر شده از این استان به خارج از کشور بوده است.
حسینی گفت: ۹ هزار و ۳۹۱ تن کالا به ارزش ۲۴ میلیون و ۲۹۶ هزار و ۸۹۳ دلار در این مدت به استان مرکزی وارد شد که واردات این کالاها نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزشی ۳۹ درصد کاهش و از نظر وزنی ۲۰ درصد افزایش داشته است.
او می گوید: این کالاها از مبدا ۲۳ کشور جهان از جمله امارات متحده عربی، ترکیه، چین، هند و ترکمنستان به این استان وارد شده است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی گفت: این انبارها در راستای صادرات یکسره از محل شرکت به خارج از کشور ایجاد شدهاست.
حسینی می گوید: ایجاد سرویس ویژه ارزیابی برای شرکتهای دانش بنیان برای جلوگیری از رسوب کالا و اخذ ضمانت نامه یک ساله برای این شرکتها برای کمک به نقدینگی آنها از دیگر برنامهها و اقدامات گمرکات این استان بوده است.
معاون توسعه تجارت خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی گفت: پرداخت کمک هزینههای اجاره غرفه در نمایشگاه بین المللی به صورت متمرکز توسط سازمان توسعه تجارت ایران، پرداخت کمک هزینه اعزام و پذیرش هزینههای تجاری بازاریابی و پرداخت یارانه سود تسهیلات بانکی به صادر کنندگان برای پرداخت تسهیلات مربوط به سرمایه در گردش واحدهای صادراتی از جمله اقدامات این اداره کل برای کمک صادرکنندگان و تسهیل در امر صادرات در این استان است.
جعفر اصغری می گوید: پرداخت یارانه سود تسهیلات برای بازسازی و نوسازی واحدهای تولیدی صادرات گرا، پرداخت یارانه سود تسهیلات بانکی برای ایجاد و توسعه زیر ساختهای صادراتی از جمله یارانههای تخصصی صادرات، سردخانه ها، انبارهای صادرانی و مراکز خدمات صادرات نیز از دیگر اقداماتی است که توسط اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی برای تسهیل در امر صادرات انجام میشود.
او گفت: حمایت از صادرات محصولات دانش بنیاد، حمایت از صادرات خدمات فنی و مهندسی شرکتهای دانش بنیاد و حمایت و انجام ثبت سفارش واردات کالا و ماشین آلات خط تولید برای شرکتهای دانش بنیان از جمله واردات قطعات یدکی خط تولید بدون فرآیند ثبت سفارش و دریافت حقوق گمرکی برای ترخیص کالا از گمرکات نیز از دیگر اقدامات این اداره کل است.
معاون توسعه تجارت خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی گفت: حمایت از ثبت برند و نام و نشان تجاری برای تمامی شرکتها به خصوص شرکتهای دانش بنیان، صدور مجور برای متقاضیان ورود موقت مواد اولیه برای پردازش بدون نیاز به استعلام از سایر وزارتخانه و سازمانها و تسریع در ترخیص ورود موقت مواد اولیه و کالاهای متعلق به واحدهای تولیدی برای استفاده از تولیدی صادرات محصولات توسط این اداره کل انجام میشود.
اصغری گفت: مکاتبات با وزارتخانه به منظور تسریع در اختصاص ارز مورد نیاز پس از انجام مواحل ثبت سفارش و تشکیل جلسات مرتبط نظیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید با حضور اعضاء جلسه و انعکاس تصمیمات منعقده به دستگاههای عضو نیز برای جلوگیری از رسوب کالا و مواد اولیه واحدهای تولیدی در گمرکات از برنامهها و اقدامات این اداره کل است.
وی می گوید: رفع موانع پیش روی تهیه و صدور کارت بازرگانی اشخاص حقیقی و حقوقی و تسریع در انجام ثبت سفارش و دریافت کد تخصصی ارز از طریق مراجع دیربط از جمله بانک مرکزی با جدیت در اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان پیگیری میشود.
سرپرست اداره کل راه آهن اراک گفت: ۵۰۰ هزار تن کالا از جمله محصولات پتروشیمی و آلومینیوم پارسال از استان مرکزی به خارج از کشور صادر شد که سهم راه آهن از جابه جایی این کالاها حدود سه هزار تن بوده و امید است سهم راه آهن در این حوزه افزایش یابد.
سعید ترکی می گوید : محمولههای مناسب صادراتی در استان مرکزی وجود دارد که حمل این بار توسط ریل علاوه بر صرفه اقتصادی برای تولیدکنندگان افزایش ایمنی در حمل بار را نیز به همراه دارد.
او گفت: بر اساس برنامه ششم توسعه باید ۳۰ درصد (حدود ۲۰۰میلیون تن) بار کشور توسط ریل جا به جا شود که با توجه به وجود ۲۰ میلیون تن محمولات غیرنفتی در استان مرکزی سهم راه آهن در این استان باید به حداقل ۶ میلیون تن افزایش یابد.
او می گوید: یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن بار سال گذشته از شبکه ریلی استان مرکزی به نقاط مختلف کشور جابه جا شد که این مهم با سهم ۳۰ درصدی فاصله داشته و نیاز است با حمایت مسئولان استان سهم راه آهن در حمل بار در استان افزایش یابد.
سرپرست اداره کل راه آهن اراک با یادآوری تولید آلومینیوم و محصولات پتروشیمی در استان مرکزی گفت: امید است با حمایت مسئولان استانی حمل این بارها از طریق شبکه ریلی جابه جا شود.
استان مرکزی ۱۲ شهرستان و یک میلیون و ۴۴۰ هزار نفر جمعیت دارد.