بی شک کهگیلویه وبویراحمد با داشتن ۸۵۶ هزار هکتار جنگل به عنوان یکی ازقطب های جنگلی کشور شناخته می شود، استانی که هرساله به دلیل برخورداری از همین موهبت الهی پنجه در پنجه آتش سوزی های عمد وغیر عمد می اندازد و هربار در غم خاکستر شدن هکتار هکتار همین جنگل ها ومراتع به سوگ می نشیند.
این حکایت تمام استان های زاگرس نشینی است که با دست خالی وکمبود نیرو به مصاف زبانه های آتش می روند، آنطور که مدیرکل منابع طبیعی می گوید پارسال بیش از هزار و۹۳۰ هکتار از جنگل های منابع طبیعی ومحیط زیست کهگیلویه وبویراحمد در آتش سوخت.
سعید جاوید بخت می گوید: درصورتی که آتش سوزی بزرگی در سطح استان رخ دهد با کمبود جدی تجهیزات، امکانات ونیرو مواجهیم که هم برای تجهیزات، امکانات وهم پشتیبانی نیاز به اعتبار ویژه داریم.
درمیان این آمارهای ناخوشایند اما خبر از اختراعی ناب به گوش می رسد که می تواند ناجی جنگل ها، مراتع ومحیط های صنعتی کشور باشد و میزان خسارت ها را به کمترین میزان ممکن برساند و توانسته درمسابقات جهانی اختراعات ژاپن ومسابقات ایده علم وعمل ایران رتبه نخست را از آن خود کند.
آنطور که مخترع دستگاه چشم ناظر می گوید: ایده اختراع این دستگاه در روزهای سخت آتش سوزی منطقه حفاظت شده خائیز که مصادف باسوختن صدها اصله بلوط وصدها گونه جانوری بود به ذهنش رسید.
احمدرضا افشاری که دل در گرو مهر زادگاهش خائیز داشت می گوید: درکنار ۲۰ اختراع دیگر خود دستگاهی ساخته که از سه بخش دوربین، پردازنده مرکزی ومانیتور تشکیل شده است.
به گفته او یکی از مزیت های مهم آن تشخیص هرگونه دود وآتش تا شعاع یک ونیم کیلومتری در جنگل ها ومراتع است که می تواند این مهم را به اطلاع دستگاه های ذیربط برساند.
افشاری از دیگر مزایای این دستگاه را کارایی آن در هرگونه شرایط آب وهوایی می داند و گفت: این دستگاه می تواند داده های لازم از گونه های مختلف جانوری رانیز دراختیار مستندسازان این حوزه قرار دهد.
اما محمد دارابی عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس وعضو شرکت دانش بنیان توسعه تولید خلاق که به عنوان مشاوره پروژه نیزفعالیت می کند هم دراین زمینه می گوید: سیستمی چشم ناظر برپایه هوش مصنوعی ساخته شده وبرای اطفای حریق وکنترل دود وآتش درجنگل هاومراتع بکار می رود.
او با تاکید برشعار سال مبنی بر تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی گفت: درهمین راستا پروژه چشم ناظر قابلیت سرمایه گذاری مطلوبی دارد که درپرتو آن می توان هم به اشتغالزایی وهم ارزآوری برای کشور امیدوار بود.
اختراع احمدرضا افشاری که نشان طلای مسابقات جهانی ژاپن را از آن خود کرده است ، از سوی سازمان مالکیت معنوی مخترعین جهان به ثبت رسیده است.
اکنون و در آستانه فصل گرم سال که آتش سوزی های عمد وغیرعمد آن دور از انتظار نیست بهتراست مسئولان باوجود کمبود نیرو وتجهیزات چاره ای اساسی برای تشخیص واطفای حریق ها بیندیشند وبا حمایت از چنین اختراعاتی هم میزان آتش سوزی ها را به حداقل برسانند وهم راه را برای گره گشایی چنین افرادی باز کنند.