نخستین نشست از مجموعه وبینارهای هم اندیشی چالشها و راهکارهای جوانی جمعیت و حمایت از خانواده با حضور معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاههای علوم پزشکی و روسای مراکز تحقیقاتی برگزار شد.
شقایق حق جوی، رئیس مرکز توسعه، هماهنگی و ارزیابی تحقیقات وزارت بهداشت گفت: در سالهای اخیر توجه به بررسی دقیق و اصلاح ساختار جمعیتی بیش از پیش مورد توجه سیاستگذاران، اندیشمندان و محققان کشور قرار گرفته است و در این حوزه نقش تعیین کننده پژوهشگران و مراکز تحقیقاتی در تدوین مستندات علمی پشتیبان این سیاستگذاری بسیار مهم است.
او با بیان این که نرخ باروری در کشور روند نزولی داشته، میانگین سن ازدواج افزایش یافته و جمعیت سالمندان رو به افزایش است، گفت: در ضرورت بازنگری در سیاستهای جمعیتی و همچنین تصویب قوانین تشویقی و تسهیلگر در راستای حمایت از فرزندآوری در کشور، تردیدی وجود ندارد. به ویژه که نگاهی به مطالعات و تحقیقات ملی حاکی از تبدیل شدن کنش کم فرزندی به یک رفتار فرهنگی متداول در سطح جامعه است. با این وجود حل موانع رشد جمعیت مسئلهای نیست که تنها به یک نهاد مرتبط باشد و نیازمند یک عزم ملی است.
دکتر حق جوی گفت: بند ۳۹ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که در آبان ۱۴۰۰ ابلاغ شد، به معاونت تحقیقات و فناوری سپرده شده است و طبق آن باید ۵ درصد از اعتبارات پژوهشی در جهت حمایت ویژه از پایان نامههای دانشگاهی و حوزوی مرتبط با اولویتهای پژوهشی ستاد ملی جمعیت اختصاص یابد.
به گفته وی، در ماده ۴۰ به اختصاص ۵ درصد از اعتبارات توسعه علوم و فناوریهای نو به تحقیقات بنیادی و تجاریسازی درمان ناباروری، فرزندآوری و سلامت مادر اشاره شده است. همچنین در ماده ۴۱ نیز بر اختصاص ۱۰ درصد از بودجه طرحهای نوآورانه جهاد دانشگاهی به طرحهای درمان ناباروری و زایمان طبیعی با هدف تحقق اهداف جوانی جمعیت و حمایت از خانواده ذکر شده است.
رئیس مرکز توسعه، هماهنگی و ارزیابی تحقیقات وزارت بهداشت با بیان این که در حال حاضر مسئله فرزندآوری و رشد جمعیت از مهمترین موضوعات سیاستگذاری در کشور است، گفت: در این سلسله نشستها باید با همفکری و هم اندیشی یکدیگر به نتایج مشخصی برسیم. اکنون همه دانشگاهها موظف هستند که برای رفع این مسئله بخش قابل توجهی از منابع خودشان را اختصاص بدهند.