پیامدهای تورمی رشد نقدینگی یکی از موضوعات مهمی که به عنوان دغدغه رهبر انقلاب در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا به آن اشاره شد.
آقایان اشعری کارشناس مسائل حوزه بانکی، پور ابراهیمی نماینده کمیسیون اقتصادی مجلس و صادقی مدیر اطلاعات بانکی بانک مرکزی در رابطه با این موضوع به سوالات زیر پاسخ دادند.
تسهیلات دهی بانکها و تاثیر آن بر تورم جامعه را چگونه ارزیابی میکنید؟
اشعری کارشناس مسائل حوزه بانکی: عدد تسهیلات دهی بانکها باید کنترل شود به طوری که تسهیلاتی ارائه شده قابلیت برگشت به بانک ها را داشته باشد، زمانی که بانکها تسهیلاتی میدهند که بازگشتی ندارد خود بانک دچار کسری و باعث افزایش تورم خواهد شد.
امروز در این شرایط اقتصادی کشور مقدار تسهیلات کمتری باید از سوی بانکها صورت گیرد، ما باید رشد تسهیلات دهی بانکها کاهش پیدا کند اگر تصور شود سرمایه گذاری در بازار بهتر از سپرده گذاری در بانک است، این موضوع میتواند موج عظیمی از افزایش نقدینگی در جامعه و در پی آن تورم را در کشور ایجاد کندو در این زمان باید شاهد افزایش قیمتها و تورم در بازار مسکن، خودرو و سایر بازارها بود.
با توجه به اینکه بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به عنوان دو نهاد مهم در کشورند به نظر شما بانک مرکزی چه کارهایی باید برای کنترل تورم داشته باشد؟
پورابراهیمی نماینده مجلس شورای اسلامی: باید روند و ارائه تسهیلات بانکی افزایش پیدا کند و متناسب با شرایط بنگاههای اقتصادی تامین مالی کنند، بانکهای دولتی و اقتصادی باید شاخصهای بین المللی را رعایت کنند، ولی متاسفانه تسهیلات دهی بانکهای ما اصلاح نشده است.
تعیین نرخ سود بانکی بیشتر مبتنی بر میزان نرخ تورم در اقتصاد هر کشوری است، بنابراین هرچه نرخ تورم در اقتصادی پائینتر باشد طبق قاعده نرخ سود سپردهها نیز پائینتر است، سود سپردههای بانکی یکی از عوامل بازدارنده فعالیتهای اقتصادی در تمامی کشورها به ویژه ایران است.
نرخ سود سپردهها به هر میزان افزایش یابد به موازات این رشد، نرخ تسهیلات بانکی نیز بر مدار افزایشی خواهد بود، در سالهای گذشته موضوع رشد نقدینگی بررسی نشد، ولی در دولت فعلی این موضوع در حال رسیدگی است. هفته گذشته اصلاح قانون بانک مرکزی در کمیسیون رای گیری شده و قرار است هفته آینده در صحن مجلس ارائه شود، بخشی از اقدامات کنترل تورم در حال اجراست.
افزایش نرخ سود بانکی در شرایط حاضر به هیچ وجه به صرفه و صلاح اقتصاد کشور نیست.
میزان تسهیلات دهی بانکها و نرخ سود سپردههای بانکی در شرایط فعلی اقتصاد کشور را تا پایان سال چگونه ارزیابی میکنید؟
صادقی مدیر اطلاعات بانکی بانک مرکزی: میزان تسهیلات دهی بانکها باید متناسب با شرایط اقتصادی کشور باشد، برنامه بانک مرکزی این است که تورم را به شدت کاهش یابد، پارسال ما حدود ۵۵ درصد رشد تسهیلات پرداختی داشته ایم؛ به طوری که سال ۹۹ این رقم ۹۰ درصد بوده است.
اولویت شبکه بانکی برای ارائه تسهیلات بانکی باید هدایت وام ها به سمت بخش های مولد باشد و با اصلاح نظام بانکداری و ایجاد تحول در آن و نیز توجه بیشتر به اصول بانکداری اسلامی باید در این مسیر گام برداریم باتوجه به شرایط اقتصادی کشور ما تصمیم گیری خواهیم کرد ماباید نرخ تورم را تا پایان سال کاور کنیم.