ماه رمضان فرصتی بود برای پاکسازی جسم از تمام انباشتههای بیماریزا. روزهداری و کاهش حجم خورد و خوراک، منجر به افزایش حرارت و کارکرد هضم و جذب سلولی شد. بدن ما از منابع ذخیره شدهاش استفاده کرد و خلاصه اینکه در این یک ماه علاوه بر خانه تکانی روح، جسممان هم یک خانهتکانی اساسی شد.
کارشناسان طب ایرانی اسلامی معتقدند در این برنامهریزی الهی، جسم ما آنچه را قابل استفاده بود به کار برد و مصرف کرد و تمام دورریختنیها را از خود دور کرد و حالا بعد از گذراندن یک ماه روزهداری، بدن با احساس سبکبالی و نشاط، قدرت و توان بیشتری در جذب و هضم مواد غذایی پیدا کرده است.
حالا چه کنیم که این سلامت جسم ادامه داشته باشد و کمی هم خودمان را تقویت کنیم. «محمد مهدی سالاری» در این رابطه پیشنهاداتی دارد.
بدنتان را غافلگیر نکنید
اول از همه بگوییم که بدنتان را غافلگیر نکنید. حالا که با پاکسازی عمیق، جسم را از شر اخلاط اضافی پاک کردیم حیف است با پرخوری و درهم و برهم خوری مجدداً زمینگیرش کنیم. در ماه مبارک رمضان عادت کردیم در شبانه روز دو وعده غذایی بخوریم. درست نیست که یک دفعه بدن و دستگاه گوارش را با تعداد بالای وعدههای غذایی غافلگیر کنیم. اگر این روش را در پیش بگیریم دوباره روز از نو میشود و روزی از نو.
حالا چی بخوریم؟
در فصل بهار قرار داریم. ماه رمضان هم تمام شده و بعد از یک پاکسازی یک ماهه نوبتی هم که باشد نوبت تقویت بدن است. پژوهشگر ایرانی اسلامی میگوید: «ضمن رعایت نکات طب سنتی در انتخاب مواد غذایی در این فصل، برای تقویت بدن بهتر است از خوردنیهایی استفاده کنیم که چند ویژگی داشته باشند. اولاً لطیف و سبک باشند تا هضمشان برای بدن آسان باشد. غذاهایی مثل آبگوشت، تخم مرغ عسلی و برای میان وعده کاهو و مصلحش سرکنگبین توصیه میشود. نکته بعدی اینکه مواد غذایی با طبع گرم و تر را در برنامه غذاییتان قرار دهید. تا ضمن تقویت بدن، رطوبت از دست رفته هم جبران شود. غذاهایی مثل انواع آشهای معتدل و خوراکهای مقوی و خورشهای سنتی.»
هلههولههای طب سنتی
دور هلههوله را خط بکشید و اگر میخواهید ریزهخواری کنید و میان وعده بخورید توصیه کارشناسان طب سنتی را آویزه گوشتان کنید. سالاری میگوید: «سراغ خوراکیهایی بروید که دارای انرژی و ریزمغذیهای لازم برای بدن باشند. مانند انواع حلواهای مورد توصیه طب سنتی که بیش از ۶۴ عنوان در منابع ذکر شده، آجیل و خشکبار، مغز تخم کدو، کنجد هم از مواد مغذی سالمی هستند که برای تقویت بدن توصیه میشود.»
چرا اول و آخر غذا نمک بخوریم؟
خیلیها بعد از ماه رمضان دچار مشکلات گوارشی میشوند. با فرمان طب سنتی پیش بروید این مشکل برایتان پیش نمیآید. کارشناس و پژوهشگر طب ایرانی اسلامی در این خصوص پیشنهاداتی دارد؛ «برای حمایت و تقویت و همچنین پیشگیری از یبوست دستگاه گوارش بهتر است از سبزیجات و میوههای ملین و دارای فیبر در وعدههای غذایی خود بیشتر استفاده کنیم. اول و آخر غذا حتماً نمک بخوریم، پالوده سیب، ۲۱ عدد مویز ناشتا، استفاده از نان و برنج سبوسدار، انواع آلو، انجیر، استفاده از روغن زیتون در طبخ غذا توصیههایی است که از یبوست بعد از روزهداری جلوگیری میکند.»
پیش به سوی پاکسازی کبد
ماه رمضان کار پاکسازی بدن را انجام داده و حالا افرادی که کبدهای چربی دارند میتوانند کار پاکسازی را بعد از ماه رمضان تکمیل کنند. سالاری میگوید: «برای تداوم پاکسازی کبد و بدن به استفاده از شربتها و دمنوشهای مورد توجه طب سنتی توجه بیشتری داشته باشیم. شربت جلاب «ترکیب گلاب، نبات و زعفران » شربت خاکشیر و تخم شربتی، شربت آبلیمو و عسل، دم نوش بابونه و بادرنجبویه توصیه میشود.»
منبع: فارس