در فصل زمستان بسیاری از مردم به دلیل تحرک کمتر و پر خوری، دچار انباشت مواد زائد در بدن شده اند که موجب بیماری بیشتر در بهار میشوددر فصل زمستان به علت سرمای حاکم، مواد زاید در بدن منجمد شده و در بدن انباشته میشوند و با گرم شدن تدریجی هوا در فصل بهار، این مواد زاید نیز به تدریج ذوب شده و به حرکت درمی آیند. این تغییرات در بدن، منجر به پیدایش بیماریهای قدیمی شده و در برخی افراد با هجوم مواد اضافی به سمت پوست برای خارج شدن از بدن، بروز دملها و جوشهای پوستی شدت مییابد. در فصل بهار یکی از روشهای مناسب جهت پاکسازی بدن استفاده از ماءالشعیر است.
بیشتربخوانید
علت بروز بیماریها در بهار
بهار دارای طبع گرم وتر است و در فصل زمستان، به دلیل قویتر شدن دستگاه گوارش و نیاز بدن به مقابله با هوای سرد معمولا میل به خوردن غذا بیشتر میشود، در نتیجه مواد زائد بیشتری در بدن تولید میشود که به دلیل کاهش فعالیت بدن و سرمای هوا، این مواد از بدن دفع نمیشوند. با شروع فصل بهار و هوای معتدل آن، این مواد زائد رقیق شده و در بدن پراکنده میشوند و در صورت عدم دفع کامل، به سوی اندامهای ضعیف حرکت کرده و افراد را مستعد بیماریهای پوستی مانند جوش و ورمهای چرکی، دملها، ورم حلق، گرفتگی صدا، خارش پوست، سرفه، حساسیتهای فصلی (رینیت آلرژیک)، درد و ورمهای مفصلی، و حتی صرع و سکتهها میکند.
زمان مناسب برای استفاده از رژیمهای پاکسازی بدن
بهترین زمان برای رژیمهای پاکسازی بدن آغاز بهار طبی است یعنی زمانی که دیگر از سرمای زمستان خبری نیست و هوا بهاری شده است، اما خیلی گرم نیست یعنی زمانی میان نیمه دوم اسفند تا نیمه اول فروردین.
رژیم پاکسازی بدن در آغاز بهار
یکی از رژیمهای ساده برای پاکسازی بدن در فصل بهار، مصرف ماءالشعیر طبی سنتی به مدت ۳ روز است. البته در این مدت نباید غذای دیگری مصرف نمود و پس از آن نیز برای چند روز فقط از سبزیجات پخته بدون ادویه و در حجم کم استفاده شود.
در این بخش چند روش برای تهیه ماءالشعیر طبی در خانه خواهیم گفت که شامل:
روش اول:
برای تهیه ماءالشعیر، ۵۰ گرم جوی پوست کنده سالم را با چهار لیوان معادل یک لیتر آب، در ظرفی ریخته و روی حرارت به آرامی بجوشانید. پس از ۵۰ دقیقه که جوها به طور کامل پخته شد قبل از سرد شدن آن را از صافی عبور داده و سپس در جای خنک قرار دهید. این ماءالشعیر طبیعی را میتوان تا ۲ روز در یخچال نگهداری کرد.
روش دوم:
جو را به مدت ۱۲ ساعت یا یک شب تا صبح خیس کرده و سپس آب حاصل از آن را که مایعی سفید است مصرف کنید.
افرادی که معده آنها سرد یاتر است (نفخ شکم، ترش کردن، افزایش آب دهان با غذاهای سرد) بهتر است در هر لیوان، یک قاشق مرباخوری عسل اضافه کنند، البته باید به میزان قند و کالری نوشیدنی توجه داشت. ماء الشعیر طبی نباید غلیظ و ژلهای شود. در زمان مصرف، ماءالشعیر را تکان دهید تا قسمت ته نشین شده و بخش رقیق آن باهم مخلوط شوند. اگر نوشیدن ماءالشعیر همراه با رسوب آن برای شما خوش آیند نیست، میتوانید فقط قسمت آبکی رقیق بالای آن را بنوشید و رسوب آن را دور بریزید. اضافه کردن کمی آب لیموی تازه نیز، طعم بهتری به این نوشیدنی میدهد و فواید آن را بیشتر میکند.
با هر روشی که ماءالشعیر را تهیه میکنید، میتوانید از دانههای جو آب کش شده در پخت غذا استفاده کنید. فقط جوهای خیس خورده را تا زمان پخت غذا در یخچال نگهداری کرده و تا یک یا دو روز بعد، حتما آنها را استفاده کنید.
زمان ۴۰ تا ۵۰ دقیقه برای پخت جو تازه اعلا مناسب است، اما ممکن است این زمان تا ۱ ٫ ۵ ساعت نیز طول بکشد. نکته مهم در پخت کامل جو است. اگر قادر به تحمل این رژیم در ۳ روز نمیباشید میتوانید این مدت را به دو روز کاهش دهید. البته افزودن عسل باعث افزایش انرژی در این مدت میشود.
افرادی که تا کنون علائم غلبه اخلاط در فصل بهار را مشاهده نکرده اند و یا دچار امتلاء نشده اند نیازی به رعایت این رژیم ندارند این افراد میتوانند با مصرف غذای کمتر و سبزیجات پخته بیشتر، روزی ۳-۲ لیوان ماءالشعیر میل کنند. البته افرادی که مشکلات گوارشی دارند باید در مصرف ماءالشعیر طبی بیشتر احتیاط کنند. اگر با افزودن عسل نیز دچار مشکلات گوارشی، چون نفخ و قراقر و ضعف میشوند، بهتر است در دقایق آخر آماده شدن ماءالشعیر، کمی چوب دارچین به آن اضافه کنند.
موارد مصرف:
این شربت طبیعی برای تسکین تشنگی و گرما بسیار مناسب است.
استفاده از این ماءالشعیر طبی برای افرادی که مزاج گرم و خشک دارد توصیه میشود، زیرا از عوارضی مانند خشکی پوست، گود افتادگی چشمها، یبوست، غلظت خون، تحریک پذیری عصبی و ... جلوگیری میکند.
منبع خوب فیبر
دانههای جو سرشار از فیبر هستند، اما میزان فیبر موجود در ماءالشعیر کمی کمتر از دانههای جو است، اما در هر صورت میتوان آن را به عنوان منبعی برای فیبر دانست. همانطور که میدانید فیبر در مواد غذایی باعث احساس سیری طولانی مدت میشود؛ بنابراین برای رعایت رژیم پاکسازی بدن یکی از مواد غذایی مهم است. همچنین برای مدیریت وزن نیز مفید میباشد.
کاهش کلسترول بد
مطالعات نشان میدهد که غذاهای تهیه شده با جو به دلیل وجود ماده ایتوکولز، موجب کاهش کلسترول بد میشود که ماءالشعیر نیز این خاصیت را دارد. سطح پائین کلسترول بد خون یکی از عوامل مهم سلامت سیستم قلبی -عروقی میباشد.
کنترل اشتها
به نظر محققان غذاهایی که در ترکیبات آنها از جو استفاده شده است موجب تنظیم کارآمدتر هورمونهای مربوط به گرسنگی میشوند. این هورمونها علاوه بر تنظیم میزان اشتها توانایی افزایش میزان سوخت و ساز پایه را دارند.
کاهش قند خون
افزودن جو به غذا موجب افزایش باکتری مفیدی برای بدن به نام پری وتلا میشود که نقش موثری در کاهش قند خون دارد. در حقیقت این وجود این باکتری در غذاهای حاوی جو به کاهش قند خون منجر میشود. البته افزودن شکر و یا عسل به ماءالشعیر این خاصیت را از بین میبرد.
متعادل نگه داشتن باکتریهای روده
در روده باکتریهایی وجود دارد که برای عملکرذ درست بدن ضروری میباشند. البته در کنار این باکتریهای مفید، برخی از باکتریهای غیر مفید نیز وجود دارد که اگر تعداد آنها افزایش پیدا کند مشکلاتی برای بدن ایجاد میکند. مطالعات نشان میدهد که مصرف جو موجب کاهش این نوع باکتریها میشود.
هشدارها درباره ماءالشعیر خانگی
جو پوست کنده دارای گلوتن است بنابراین در صورت ابتلا به بیماری سلیاک، باید توجه داشته باشید که این نوشیدنی هم دارای گلوتن است و میتواند علایم حساسیت ایجاد کند. افرادی که حساسیت به گلوتن دارند میتوانند پا مشورت پزشک برای تهیه ماءالشعیر از جودوسر استفاده کنند.
باتوجه به خصوصیات غذایی جو، مصرف بیش از دو لیوان ماءالشعیر خانگی در یک روز توصیه نمیشود، زیرا علاوه بر افزایش کالری دریافتی، ممکن است روی سیستم گوارش نیز تاثیر بگذارد و علایمی مانند اسهال ایجاد کند.
افرادی که ماءالشعیر در معده شان ترش میشود میتوانند در زمان تهیه ماءالشعیر به جای یک لیتر آب از ۲۰ برابر پیمانه جو پوست کنده، آب استفاده کنند. اگر با این روش هم مشکل آنها حل نشد، میتوانند با اضافه کردن ادویههای گرم مشکل خود را رفع کنند.
منبع: