امام حسن (ع) در دو مرحله جهاد تبیین خود درباره دلایل صلح با معاویه را انجام دادند؛ یکی پیش عوام و دیگری نزد خواص.

حسن بن علی (ع)، نخستین فرزند امام علی (ع) و حضرت زهرا (س) و نخستین نوه پیامبر (ص) در ۱۵ رمضان سال سوم قمری در شهر مدینه چشم به جهان گشودند. ایشان پس از شهادت پدر رهبری جامعه اسلامی را در طول شش الی هشت ماه بدست گرفتند، اما معاویه این مسئله را نپذیرفت و لشکری از شام را به‌سوی عراق روانه کرد. حضرت نیز سپاهی به فرماندهی عبیدالله بن عباس تدارک دیدند. معاویه جهت شکست نیروی امام، تصمیم به تبلیغات در خط مقدم جبهه‌ ایشان و اذهان عمومی گرفت که در نهایت منجر به صلح مشهور و واگذاری خلافت به معاویه شد.

این قرارداد در سال ۴۱ قمری میان طرفین مورد قبول قرار گرفت و پس از آن حسن بن علی (ع) برای همیشه به مدینه هجرت کرد. طی این ایام، امام به‌منظور شفاف‌سازی چرایی و چگونگی صلح دست به انتشار سلسله خطبه‌ها، نامه‌ها و دیدار‌هایی زدند که مخاطبان آن شامل عوام، معاویه و امویان و یاران خودشان بودند. بدین‌ترتیب، حضرت اقدام به یک جهاد تبیین در مسئله حکومت جامعه اسلامی زمانه خود کردند که حجت الاسلام و المسلمین حمید سبحانی صدر صاحب اثر «پس از چهل سال: نگاهی نو به زمینه‌های صلح امام حسن مجتبی (ع) در چهل سالگی حکومت اسلامی» آن‌ را برای ما به شرح زیر تشریح نموده است:

آقای سبحانی صدر؛ اوضاع جامعه اسلامی در دوره خلافت امام حسن (ع) چگونه بود؟

بنابر تاریخ‌نگاری‌های شیعه و سنی حدود چهل هزار نفر از مردم، پس از شهادت امام علی (ع) با نخستین فرزند ایشان بیعت کردند. اما شام به سرکردگی معاویه خلافت امام حسن (ع) را نپذیرفت و ضمن ارسال نامه‌هایی به ایشان، از گسیل سپاهیان خود به‌سوی مرز‌های عراق، حضرت را تهدید علنی کرد. البته بنی‌امیه تنها در عرصه نظامی فعال نشد و قصد تقویت تبلیغات علیه امام یا سلطه بر اذهان مسلمانان را داشت. به‌عبارتی‌دیگر، معاویه به‌ تعبیر امروزی، یک جنگ نرم را آغاز کرد که هدف آن براندازی حسن بن علی (ع) از خلافت بود.

منظور از جبهه تبلیغاتی علیه امام یا جنگ نرم با ایشان چیست؟

شاید اصطلاح جنگ نرم متعلق به دوران ما باشد؛ ولیکن شایعه‌پراکنی و تبلیغات مسموم از ارکان این اصطلاح است که امویان به‌ویژه معاویه از آن بسیار برای مقابله با امام استفاده کرد. او در خط مقدم جبهه امام پس از شکست سخت، اخباری دروغ مبنی بر پیشنهاد صلح توسط حضرت و واگذاری خلافت به عبیدالله بن عباس را منتشر کرد. معاویه به وی قول پرداخت یک میلیون درهم را داد که منجر به کناره‌گیری این فرمانده از سپاه امام حسن (ع) شد. افزون بر این سخنان کذب، دشمن با شایعه صلح حضرت در مدائن سعی کرد توان سربازان لشکر را بکاهد و آنان را از ادامه جنگ بازدارد و یا نااُمید سازد؛ زیرا استمرار نبرد به نفع سپاه اموی نبود و آنان شکست‌های سنگینی را متحمل می‌شدند. معاویه خوب می‌دانست که حسن بن علی (ع) در شهر‌های دیگر همانند ساباط مشغول گردآوری نیرو نیز هست؛ بنابراین می‌بایست ذهن عوام را به سوی خود جلب و در واقع تغییر دهد.

چگونه معاویه با پخش اخبار دروغ بر عوام تسلط پیدا کرد؟

در آن زمان، نیرو‌های اموی شروع به بازی با اذهان عوام نمودند و مسئله چرایی نبرد با معاویه را برای مردم شبهه ناک کردند. یعنی می‌گفتند زمانی‌که امام قصد صلح دارد، دیگر معنای جنگ چیست؟ چرا باید به مرز‌های شام اعزام شویم، در صورتی‌که سپاهیان دست از نبرد کشیده‌اند؟ بنابراین امویان آرام آرام پیشنهاد صلح را از سوی امام حسن (ع) معرفی کردند و مردم هم واکنشی قوی مقابل آن نشان ندادند یا حداقل درباره صحت اخبار تحقیق نکردند. تأثیر این دروغ‌پراکنی‌ها چنان بالا بود که خوارج را تحریک به تهاجم علیه حضرت کرد. این اقدام زمانی انجام شد که امویان پس از صحبت با امام فریاد الله اکبر به نشانه پیروزی سر دادند؛ پس دیگر ما شاهد شکل‌گیری فتنه در آن هنگام بودیم. حال، امام حسن (ع) خود در خط مقدم مقابله با این جبهه قرار می‌گرفتند که چیزی جز جهاد تبیین این صلح برای همگان نبود.

چگونه کریم اهل بیت (ع) به شفاف‌سازی واقعیت در جامعه اسلامی پرداختند؟

پس از واگذاری خلافت به معاویه بسیاری از اصحاب حضرت دور ایشان را خالی کردند؛ چرا که فضا غبارآلود بود و مسیر حق به‌درستی مشاهده نمی‌شد. برخی از یاران، ایشان را یک عنصر تضعیف‌کننده برای جامعه اسلامی به شمار می‌آوردند و حتی به امام برچسب خوارکننده مومنان می‌زدند.

در این اوضاع حضرت جهت خنثی‌سازی عملیات روانی معاویه خطبه‌هایی را در مسجد کوفه با مضامین حیله‌گری امویان و عدم شایستگی آنان در منصب خلافت ایراد کردند و می‌فرمودند: «معاویه برای شما چنان وانمود کرده که من او را سزاوار خلافت دانسته و خود را شایسته خلافت ندانسته. او دروغ می‌گوید در حالی‌که ما بر طبق کتاب خدا و بنا بر امر رسولش از همه برای حکومت سزاوارتریم ...». امام حسن (ع) در کنار تبیین عوام دیدار‌هایی با یاران نزدیک ایشان به‌منظور روشن‌سازی مسئله داشتند که اقدامی روشنگرانه محسوب می‌شد.

چگونه امام حسن (ع) علل صلح را برای اصحاب‌ خود تبیین کردند؟

گاهی اوقات حضرت این روند را در قالب دیدار‌های خصوصی یا فرد به فرد انجام می‌دادند؛ زیرا ظرفیت درونی و فهم اشخاص نسبت به هم متفاوت بود. ما در منابع می‌بینیم که برخی از یاران امام، علی رغم گذشت سال‌ها به ایشان مراجعت می‌کردند و هنوز از چرایی صلح با معاویه و پرسش می‌کردند؛ اما وجه غالب توضیحات همان بود که در این ملاقات با یکی از اصحاب آمده: «به‌خدا قسم من از آن جهت حکومت را به معاویه واگذار کردم که برابر خودم یاری ندیدم تا مرا همراهی کند و اگر می‌یافتم شب و روز به نبرد با وی می‌پرداختم تا خداوند بین من و او داوری کند؛ بنابراین من کوفیان را شناختم و آنان را آزمودم و فهمیدم که آنان نه وفادار هستند و نه به کردار و رفتار خود پایبند... من برای حفظ جان شما تن به صلح دادم». بر این اساس حضرت در دو مرحله جهاد تبیین خود را انجام می‌دادند، یکی در نزد عوام و دیگری پیش خواص.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۹ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
فتنه ای در هربرهه تاریخ در حال تکرار است ولی عوام تا اگاهی فاصله دارند که بدانند حق با اهل بیت است یا امام حسن تو راهم تنها گذاشتند خدا کند ماهم امام عصر راتنها نگذاریم خدایا امام زمانمان رابرسان تا این فتنه ها پایان یابد پایان یابد پایان یابد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مثل اینکه یه خبرایی هست
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۳:۳۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
فکنم // چون امام حسن مجتبی ( ع) هم گیر یه مشت ادم جانماز ابکش دروغگو پست فطرت افتاده بود // مجبور شد باهاشون صلح کنه // والا اگه علنا مخالفت میکردن مثل امام حسین (ع) باهاشون میجنگید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
صلی الله علیک یاامام حسن مجتبی ،صلوات الله علیه ،صلی الله علیک یاامیرالمومنین،اللهم صلعلی محمدوآل محمد،ازشفاعتت بهره مندمون کندیاامام حسن صلوات الله علیه
Iran (Islamic Republic of)
پیرزن کلاف بدست در صف خریداران یوسف زهرا
۱۰:۰۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
یا زهرا سلام الله علیها
منم آن پیرزن کلاف بدست در صف خریداران یوسف زهرا
خدایا سلام ما را به امام ما برسان آقا دلم تنگه برات عزیز زهرا عزیز علی ان اری الخلق و لا تری ......آللهم عجل لولیک الفرج متی ترانا و نریک
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
امام حسن (ع) می‌فرمودند: «معاویه برای شما چنان وانمود کرده که من او را سزاوار خلافت دانسته و خود را شایسته خلافت ندانسته. او دروغ می‌گوید در حالی‌که ما بر طبق کتاب خدا و بنا بر امر رسولش از همه برای حکومت سزاوارتریم ...».

لعنت ابدی خدا بر معاویه حیله گر و فاسد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
این جمله اشتباه صلح امام حسن (ع) با معاویه (لعنه الله علیه) نباید بیان شود. صلح ما بین شخصیت والایی مثل امام حسن (ع) با فردی ناصبی و پست و بی موالات مثل معاویه(ل) معنایی ندارد. اگر امام حسن (ع) تعدادی یار باوفا مثل امام حسین (ع) داشت بدون شک بر علیه منافقین و ظالمین زمان قیام می کرد. چرا که کلهم نور واحد. باید از عبارت "آتـــــش بـــــــس" بین امام حسن (ع) و معاویه (ل) استفاده کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ذکر فرازی ازدعای توسل و التماس دعا
۰۸:۳۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
بسم الله الرحمن الرحیم
يَا أَبا مُحَمَّدٍ، يَا حَسَنَ بْنَ عَلِيٍّ، أَيُّهَا الْمُجْتَبىٰ، يَا ابْنَ رَسُولِ اللّٰهِ، يَا حُجَّةَ اللّٰهِ عَلىٰ خَلْقِهِ، يَا سَيِّدَنا وَمَوْلانا إِنَّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ إِلَى اللّٰهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حاجاتِنا، يَا وَجِيهاً عِنْدَ اللّٰهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللّٰهِ؛
ای ابا محمّد، ای حسن بن علی‌، ای برگزیده‌، ای فرزند فرستاده خدا، ای حجّت خدا بر بندگان، ای آقا و مولای ما، به تو روی آوردیم و تو را واسطه قرار دادیم و به‌سوی خدا به تو متوسل شدیم و تو را پیش روی حاجاتمان نهادیم، ای آبرومند نزد خدا، برای ما نزد خدا شفاعت کن؛
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
السلام علیک یاحسن بن علی،،،السلام علیک یا امام حسن مجتبی یا کریم اهل بیت، صلح امام حسن و عدم پایبندی معاویه لعنتی به عهد و پیمان خودش یک درس بزرگ برای همه در طول تاریخ هست، نمونه همین رو تو برجام داریم، هیچ اعتمادی به عهد و پیمان کفار و مشرکین بخصوص غرب و آمریکا نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۹ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
سلام ،

بزرگ ترین معجزه خاندان عصمت و طهارت ،
تولد امام زمان(عج) و سلامت آن حضرت است ،

پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم پهلو
۰۷:۰۲ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
امام چند همسر داشتند ؟ وچند بار ازدواج نمودند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
تودنبال چی هستی حالا،این بزگواران امامان معصوم تابع محض پروردگارعزیزبودن.‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۱۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
صغری و کبری نکنید
بالاخره در یک شرایط خاص توافق کرده
یاد بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۱۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
ای مظلوم حسن جان........
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۱:۵۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
السلام علیک یا سیدالشباب اهل الجنت یا امام حسن مجتبی ع خردمند بصیر عادل کریم سخاوتمند یاری رسان مظلومان مستضعفین یکی از پنج تن معصومین آل عبای حضرت رسول الله ص مددی ، سال روز میلاد با سعادت یوم الله امام دوم شیعیان جهان اسلام ناب محمدی ص را بر جمیع شیعیان و اهل سنت امت واحده حضرت رسول الله ص تبریک و تهنیت عرض می کنیم . التماس دعا و صلوات .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
سلام الله وصلواته علیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۰ ۲۷ فروردين ۱۴۰۱
ما را دعا فرمائید یا امام مظلوم
آخرین اخبار