معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: در ۲۰ سال اخیر هیچ حقابه‌ای برای تالاب گاوخونی رها نشده است.

حسین اکبری گفت: تالاب بین‌المللی گاوخونی به دلیل عدم تامین حقابه‌های زیست محیطی از سوی وزارت نیرو متأسفانه در شرایط بحرانی و خشکی کامل قرار گرفته است. با وجود مکاتبات و موارد مطروحه در جلسات در سطوح ملی و استانی مبنی بر ضرورت تأمین حقابه‌های زیست محیطی هیچگونه آبی در سال‌های اخیر برای تالاب رهاسازی نشده و البته خشکسالی بسیار شدید سال ۱۴۰۰ هم مزید بر علت بوده.  

او می گوید: از سوی دیگر رهاسازی بخشی از حقابه تالاب متناسب با ذخایر سد و تحویل در ایستگاه شاخ کنار، با توجه به اینکه امسال میزان بارش‌ها در سرشاخه‌های سد زاینده‌رود در سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ نسبت به سال قبل افزایش چشمگیر داشته و حتی از میانگین دراز مدت بیشتر بوده، از دیگر موارد حائز اهمیت است. همانطور که شاهد رهاسازی آب برای کشاورزی شرق اصفهان در دو مرحله بهمن ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱ هستیم.

مطابق با پایش‌های میدانی و تحلیل تصاویر ماهواره‌ای در حال حاضر  حدود ۹۹ درصد سطح تالاب خشک است و فقط لایه‌های زیر سطحی رطوبت کمی دارد و به جز چند لکه بسیار کوچک در ناحیه شمالی و نزدیک مصب هیچگونه آبی در سطح که پذیرای پرندگان آبزی باشد وجود ندارد.

 استمرار این وضعیت به سرعت پهنه وسیع تالاب را به آستانه بسیار خطرناک تبدیل شدن به کانون گرد و غبار بسیار زیانبار سوق می‌دهد. تالاب گاوخونی اهمیت ویژه فرا استانی، ملی و بین‌المللی دارد که کارکرد‌های متنوع و خدمات ارزشمند اکوسیتمی تالاب گاوخونی در مرکز کشور و در مقابل غبارخیزی و مخاطرات زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی - اجتماعی جدی است.

بی‌نتیجه ماندن مطالبات علمی و سناریو‌های مختلف احیاء تالاب گاوخونی

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان اصفهان معتقد است پیش نیاز اصلی تأمین حقابه، تغییر نگرش‌ها، احساس مسئولیت اجتماعی و همکاری و هم‌افزایی دستگاه‌های اجرایی ذیربط است و ضروری است تا مردم شریف و اصناف در توجه ویژه به ملاحظات زیست‌محیطی و توسعه پایدار و تأمین حقابه‌های محیط زیست و حرکت در مسیر احیاء برای نجات تالاب گاوخونی توجه و تلاش کنند.

او می گوید: از سویی سناریو‌های مختلف و دقیقی برای تأمین حقابه‌ها در شرایط مختلف پربارشی، نرمال و کم بارشی ارائه شده که بر اساس آن در شرایط بارش‌های کمتر از نرمال نیز باید بخشی از حقابه‌های یادشده تأمین شود و، چون در ۲۰ سال اخیر هیچگونه حقابه‌ای برای تالاب رها نشده در واقع تالاب گاوخونی علاوه بر نیاز سالیانه خود مجموع کسری این ۲۰ سال را از وزارت نیرو طلب دارد.

اکبری گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان و سازمان حفاظت محیط زیست کشور، پیرامون تأمین حقابه تالاب گاوخونی مکاتبات متعدد و مستمر انجام داده و این موضوع را در جلسات و کارگروه‌های مرتبط در سطوح مختلف استانی و ملی مورد مطالبه قرار داده است.

تالاب گاوخونی


رهاسازی آب به نام تالاب گاوخونی به کام کاربری‌های دیگر

به گفته او در صورتی که حتی زمان‌های رهاسازی، آب تا سد رودشتین جاری بوده و از آنجا به بعد به کانال‌های کشاورزی هدایت می‌شود و عملا هیچگونه آبی به تالاب نمی‌رسد و این جفایی آشکار در حق استمرار جریان رودخانه از سراب تا پایاب و تالاب بین‌المللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر در ۲۰ سال اخیر است.

منبع:تسنیم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۴:۳۰ ۲۲ فروردين ۱۴۰۱
چطور تاثیرات خشک شدن تالاب را بین‌المللی میبیند اما تاثیر تونل ۶۵کیلومتری بهشت آباد که بهشتی را ویران و بیابان را هم آباد نخواهد کرد و دود شدن و نابودی هزاران میلیارد سرمایه کشوری را نمی‌بینند و همچنین خشک شدن سرچشمه ،زاگرس مرکزی و بختیاری را نمیبینند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۲ فروردين ۱۴۰۱
این خشکسالی ها در اصفهان نتیجه زیاده خواهی ها و طرحهای ضد محیط زیستی در زاگرس مرکزی و بختیاری است و طرحهای گستاخانه و غیر کارشناسی تونل‌های گلاب و بهشت آباد که فقط سرمایه های ملی را به باد میدهند
Iran (Islamic Republic of)
فرزند زاگرس
۱۱:۴۲ ۲۲ فروردين ۱۴۰۱
دیگر به فکر آب از خلیج فارس و دریای عمان باشید