سیزدهم فروردین ماه در تقویم ایرانیان با عنوان روز طبعیت نامگذاری شده و مردم کشورمان در این روز دل به سخاوت طبیعت زیبای بهاری میسپارند.
مردم استان مرکزی هم طبق این رسم دیرین در روز سیزدهم فروردین به دامان طبیعت میروند تا آخرین روز تعطیلات نوروز را در طبیعت سپری کنند.
اما در این طبیعت گردی در روز طبیعت باید مراقب محیط زیست و پوششهای گیاهی باشیم و مراقب باشیم در تفریح خودمان طبیعت را مجروح نکنیم.
فتحی معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: ۲ میلیون هکتار عرصه طبیعی در استان مرکزی وجود دارد و ۴۰ هزار همیار طبیعت از اقشار مختلف در مراقبت و نگهداری محیط زیست کوشا هستند بنابراین هم استانیها جدا از روشن کردن آتش در طبیعت خودداری کنند و در صورت شعله ور شدن آتش در عرصه منابع طبیعی موضوع را از طریق شماره تلفن ۱۵۰۴ اطلاع دهند.
فتحی از مردم خواست از شکستن شاخههای درختان، روشن کردن آتش، رها کردن سبزه عید در مسیر و رها سازی ماهی قرمز در جویبارها و چشمه سارها جدا خودداری کنند.
استفاده صحیح از طبیعت و محیط زیست وظیفهای همگانی است و محیط زیست بستر حیات همه موجودات زنده از جمله انسان، گیاهان و جانوران است و انسان به عنوان اشرف مخلوقات میبایست ضمن پاس داشت نعمات الهی حقوق سایر زیستمندان را هم محترم بشمارد.
مهدی مصطفوی سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در این زمینه نکاتی را به شرح زیر بیان کرد.
با توجه به فصل گلدهی گیاهان، همشهریان محل اسکان روز طبیعت را در اماکنی انتخاب کنند که از پوشش گیاهی کمتری برخوردار باشد و از لگد مال کردن گیاهان و شکستن سرشاخههای درختان خودداری کنند.
در زمان حضور در طبیعت، تا حد امکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشید و در صورت نیاز به آتش، در حد امکان از زغال آماده استفاده کرده و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری کنید.
طبیعت گردان کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود داشته باشند و در پایان زبالههای خود را به محلهای جمع آوری زباله منتقل کنند و از چیدن گلها و گیاهان، و روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنند.
ماهی قرمز سفره نوروزی را در رودخانهها، نهرها و تالابها رها نکنید به این دلیل که ماهیان قرمز جزو ماهیان بومی آبهای داخلی نبوده و نباید در رودخانهها و تالابها و نهرها رهاسازی شوند و رهاسازی در انها در رودخانهها میتواند عامل انتقال بیماری به سایر گونهها باشد.
هر ساله با کاشتن سبزه عید حدود ۴ میلیون تن حبوبات از بین میرود و رها کردن این میزان سبزه در طبیعت، خیابانها، نهرها و جویهای آب، گندیدگی، آلودگیهای میکروبی و قارچی و همچنین صحنه زشتی در فضای طبیعت ایجاد میکند اگر به جای هر سبزه نهالی کاشته شود، خیلی بهتر خواهد بود.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در پایان از هم استانیها و مسافرین نوروزی خواست با همت و تلاش خود ضمن بهره مندی از این موهبتهای الهی و ارزشهای خدادادی با رعایت اخلاق طبیعت گردی و به کاربستن توصیههای زیست محیطی، در حفظ و حراست از طبیعت و محیط زیست کوشا باشند.