مهران کریمیان، ضمن گرامیداشت این روز گفت: اختلالات طیف اُتیسم ، شایعترین اختلال گروه اختلالات عصبی رشدی است که از نشانههای آن میتوان به فعالیتهای تکراری و حرکات قالبی، مقاومت در برابر تغییرات محیط یا تغییر در روال عادی زندگی روزمره و تجربههای حسی غیرطبیعی اشاره کرد.
او میگوید: شیوع و نرخ بالای اختلالات طیف اُتیسم در کودکان، مشکلات پیش روی افراد دارای این اختلال و خانواده ایشان، حیاتی بودن تشخیص بهنگام و تحقیقات و مداخلات مناسب برای رشد و توسعه فرد، و ارائه آموزش در راستای بهبودی سطح کیفیت زندگی افراد دارای اختلال طیف اُتیسم ضرورت توجه به مقوله این بیماری را دوچندان میکند.
سرپرست اداره کل بهزیستی خوزستان گفت: به همین منظور بهزیستی خوزستان با راه اندازی مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اُتیسم، انجام برنامه غربالگری، تشخیص و مداخله در اختلال طیف اُتیسم، راه اندازی سامانه ملی و الکترونیک غربالگری و تشخیص اختلال طیف اُتیسم، تدوین بسته آموزش مجازی «بتا بهزیست» (بسته توانبخشی اُتیسم سازمان بهزیستی کشور) و آموزش و تجهیز کارشناسان و مربیان مراکز روزانه آموزشی و توانبخشی اختلال طیف اُتیسم به منابع علمی، اجرای برنامه توانبخشی از راه دور (Tele Rehabilitation) در زمان همه گیری کرونا و توانبخشی حرفهای به افراد دارای طیف اختلالات اُتیسم ارائه خدمت مینماید.
به گفته این مقام مسئول کودکانی که در مراکز مذکور تحت برنامههای آموزشی و توانبخشی قرار میگیرند بعد از ترخیص، متناسب با شـرایط، به مهد و مدارس عادی، اسـتثنایی، مراکز توانبخشی حرفه ای، کارگاه تولیدی حمایتی و یا مراکز حمایت شده شغلی ارجاع میشوند.
آقای کریمیان همچنین درباره آمار غربال و تشخیص کودکان ۵-۲ سال طبق سامانه غربالگری و تشخیص اُتیسم در سال ۱۴۰۰ میگوید: از ۷۸ مورد انجام آزمون غربالگری، ۵۶ کودک مشکوک شناسایی شد که پس از مصاحبه و آزمون تشخیصی ۳۶ مورد در سه سطح خفیف، متوسط و شدید تشخیص داده شدند.
او گفت: امسال شعار روز جهانی اُتیسم سال ۱۴۰۱ با عنوان « فراگیری در محیط کار «چالشها و فرصتها در جهانی پسا همه گیری» است.
سرپرست اداره کل بهزیستی خوزستان انجام تبلیغات محیطی همچون دیوارنویسی، نصب بنر و پوستر در سطح شهرستانها با موضوع اُتیسم ، اطلاع رسانی از طریق صدا و سیما، مصاحبه رادیویی و پنلهای پیامکی درباره اختلال طیف اُتیسم و معرفی سامانه غربالگری و تشخیص آن و خدمات سازمان، اهدای پکیجهای حسی جهت آموزش و توانبخشی افراد مبتلا به اختلال طیف اُتیسم، برگزاری وبینار و کارگاههای آموزشی غیر حضوری برای خانوادههای افرادا مبتلا به اختلال طیف اُتیسم و سایر علاقمندان توسط انجمنهای فعال، انعقاد قرارداد با کلینیک دندانپزشکی جهت درمان کودکان مبتلا به اُتیسم نیازمند خدمات دندانپزشکی را از جمله برخی خدمات بهزیستی در هفته «آگاهی از طیف اختلالات اُتیسم » برشمرد.
این مقام مسئول در پایان گفت: امیدواریم با همکاری صاحبنظران و تلاشهای خدمتگزاران این طیف از معلولان، بتوانیم شرایط بهتری در جهت ارتقاء کیفیت زندگی افراد دارای اختلال طیف اُتیسم و کمک به خانوادههای صبور آنها فراهم نمود.
دوم آوریل مصادف با ۱۳ فروردین ماه، روز جهانی «آگاهی از طیف اختلالات اُتیسم » نامگذاری شده است.