اکثر ما با دیدن موزهها به این فکر فرو میرویم که در سالها پیش انسانهایی بدون هیچ امکاناتی میزیستند یا اینکه آن زمان انسانها چه خلاقانه و هنرمندانه پی کشف بودند.
استان چهارمحال و بختیاری دست شهرکرد را بهعنوان مرکز استان بالا برده است. شهرکرد در ۹۰ کیلومتری جنوب غربی استان اصفهان واقع شده است. این شهر در گستره مرکزی فلات ایران و در جوار کوههای زاگرس قرار دارد؛ شهرکرد با دارابودن منابع طبیعی و گردشگری فراوان به «سوییس ایران» مشهور است و موزه باستان شناسی هم در دل این شهر قرار دارد. برای دیدن این بنای تاریخی در شهرکرد باید به خیابان، ولی عصر شمالی بین خیابان سعدی و مولوی بروید.
آخرین حمام ساختهشده در ایران، حمام پرهیزگار است. شاید به همین دلیل هم هست که مردم شهرکرد تعصب بسیار زیادی روی این حمام دارند. البته این بنا در قالب یک موزه زیبا، قدمت استان و شهرشان را به جهانیان معرفی میکنند؛ هرکسی به این حمام برود گویی با ماشین زمان به گذشته سفر کرده و به دنیایی عجیبوغریب پا گذاشته است.
این موزه با دارا بودن مجسمههای گلی با قدمت بیش از ۹۰۰ سال در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مالکیت زمین موزه باستان شناسی شهرکرد متعلق به حاج حسین پرهیزگار بود و بنای موزه در سال ۱۳۲۶ هجری شمسی ساخته شد.
حاج ابوالقاسم و سلطان آزاده چالشتری که در ساخت حمام سرمایهگذاری کرده بودند، این بنا را در سال ۱۳۳۴ وقف عام کردند؛ این بنا با ۶۲۰ متر مربع مساحت، از ۲ حمام بزرگ و کوچک در ضلع شمالی و جنوبی ساخته شده است؛ در سال ۱۳۷۶ سرمایهگذاران این بنا تصمیم گرفتند حمام پرهیزگار را به موزه باستان شناسی تبدیل کنند؛ به همیل دلیل مساحت آن را به ۱۴۰۰ متر افزایش دادند؛ سپس در بهار ۱۳۸۲ این پروژه تکمیل شد و در اختیار مردم قرار گرفت.
در بخشهای مختلف موزه باستانشناسی میتوانید از خزینه، شاهنشین، سربینه، گرمخانه و میاندر دیدن کنید؛ حمام پرهیزگار دارای بخش زنانه و مردانه است. حمام زنانه در قسمت سربینه، میان در و گرمخانه واقع شده است و نسبت به حمام مردانه متراژ کمتری دارد. میانه راه به حمام بزرگ مردانه این بنا میرسید که برای شنا بسیار وسوسهانگیز است.
ایرانیان از ابتدا انسانهایی دانشمند و هنرمند بودند. موزه باستان شناسی شهرکرد اولین دستسازههای انسان را به نمایش در آورده است. این سازهها برگرفته از علم و هنر ایرانی است؛ میراثی از جنس استخوان، مجسمههای گلی و ظروف سفالی نخودی، مزین به نقشهای هندسی را میتوان در اینجا دید؛ این موزه باستانی کتیبهای با خط میخی از دوران ایلام میانه برایمان به نمایش گذاشته است که به هوته و اوتوش اینشوشیناک پادشاه این دوره تعلق داشت. اشیای و ابزارهای تاریخی موزه باستان شناسی شهرکرد به سه بخش اشیای مربوط به قبل تاریخ، اشیای مربوط به دوره تاریخی و اشیای مربوط به دوران پس از اسلام تقسیمبندی شدهاند.
بیشتر بخوانید
همانطور که از نامش پیداست شما در این قسمت آثار دوران نوسنگی را تماشا خواهید کرد که به هزاره هفتم و هشتم قبل از میلاد تعلق دارد. در بخش دوران پیش از تاریخ آثار سنگی، مجسمههای گلی و ظروف سفالی را میتوانید ببینید. از جذابترین دیدنیهای موزه باستان شناسی شهرکرد در این بخش مجسمه گلی حیوانی است که قدمتش به ۹ هزار سال پیش میرسد.
بیایید شما را با اشیای هزاره دوم قبل از میلاد در موزه آشنا کنیم. اگر به بخش شاهنشین بروید، ظروف سفالی به اشکال قدح، صراحی، پیهسوز، پیاله و کاسههای کوچک به تزیینات کتیبهای، نقوش گیاهی، نقشکنده زیرلعابی و لعاب ساده را میبینید. این میراث کهن از نظر جنس، شکل و ابعاد بسیار بینظیر هستند. در بین اینها «کاسه مفرغی» حسابی خاکخورده و قدیمی را میبینید که در دنیا همتایش نیست.
اگر به گرمخانه و میاندر موزه باستان شناسی شهرکرد سر بزنید، آثاری مربوط به دوران پس از اسلام را خواهید دید که نسبت به سایر اجسام سن کمتری دارند. کتیبهها، قالیچههای دستبافت، ظروف سفالی با تزیینات زیبا، مهر و سکه در این قسمت نگهداری میشوند.
برگرفته از ره بال آسمان