در تاریخ فوتبال کشورمان بازیهای تیم ملی، لیگ قهرمانان آسیا و دربی های زیادی در ۱۳ روز اول سال یا ایام نوروز برگزار شده است که در این گزارش به مرور این بازیها میپردازیم:
تیم ملی ایران برای اولین بار در روز دوم فروردین ۱۳۵۶ با تیم ملی آرژانتین در جام ۷۵ سالگی سانتیاگو برنابئو شرکت کرده و بعد از باخت در ضربات پنالتی در روز ۴ فروردین ۵۶ به مصاف قهرمان باشگاههای آفریقا یعنی مولودیه الجزایر رفته و برنده شدیم اما این بازی دوم بازی ملی محسوب نشد.
بیشتربخوانید
۲ فروردین ۵۶؛ جام سانتیاگو برنابئو
تیم ملی ایران پیش از جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین در دیداری تدارکاتی به میزبانی ورزشگاه سانتیاگو برنابئو مادرید به مصاف آلبی سلسته رفت و با تساوی یک - یک تیمی که مدتی بعد قهرمان جهان شد را متوقف کرد. محمد صادقی برای ایران و دنیل برتونی برای آرژانتین در آن بازی گلزنی کردند.
۱۲ فروردین ۷۹ ؛
در چارچوب رقابتهای انتخابی جام ملتهای ۲۰۰۰ لبنان در ورزشگاه حمدانیه حلب سوریه مقابل مالدیو قرار گرفت که در نهایت با گلهای علی دایی (۳ گل) مهدی هاشمی نسب، سیروس دین محمدی، مهدی مهدوی کیا، حمید استیلی و علی موسوی هشت بر صفر حریف را شکست داد.
۱۲ فروردین ۸۳ ؛
در چارجوب مسابقات مرحله اول مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان در ورزشگاه وینتیان لائوس به مصاف این تیم رفتیم و با دبل سه بازیکن یعنی علی دایی، غلامرضا عنایتی و ابراهیم تقی پور هر در کنار گل به خودی بازیکن لائوس، هفت بر صفر تیم سوتساخون اودومفت را بردیم.
۵ فروردین ۸۴ ؛ تاریخی و تلخ
در فروردین ۸۴ یکی از تاریخیترین دیدارهای فوتبال ایران در ایام نوروز رقم خورد. در پنجمین روز عید، تیم ملی با هدایت برانکو ایوانکوویچ کروات در حضور بیش از ۱۲۰ هزار هوادار به مصاف ژاپن رفت در شرایطی که بدون اغراق اندازه یک سر سوزن هم روی صندلیهای ورزشگاه آزادی جا نبود. ملی پوشان کشورمان با ۲ گلی که وحید هاشمیان به ثمر رساند ۲ بر یک از سد شاگردان زیکو برزیلی عبور کردند. البته مرگ هفت نفر از تماشاگران به دلیل ازدحام جمعیت در زمان خروج از ورزشگاه آن برد شیرین را به جام زهر تبدیل کرد.
فروردین ۸۷؛
تیم ملی با سرمربیگری علی دایی یک بازی دوستانه و یک دیدار در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ انجام داد. ملی پوشان کشورمان ابتدا ۲ فروردین در بازی دوستانه با یک گل از بحرین در ورزشگاه ملی منامه شکست خوردند و ۷ فروردین هم در بازی رسمی شان میزبان خود یعنی کویت را با تساوی ۲ - ۲ متوقف کردند که جلال حسینی و علیرضا نیکبخت برای ایران گل زدند.
نوروز ۸۸ ؛ کابوس نرسیدن به جام جهانی و اخراج اسطوره
تیم ملی در ایام عید ۳ بازی انجام داد. ابتدا ۳ فروردین در دیداری تدارکاتی با تک گل مازیار زارع در خانه کویت به پیروزی رسید. پنج روز بعد یکی از روزهای غمانگیز تاریخ فوتبال مان بود. جایی که شاگردان علی دایی در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی آفریقای جنوبی در ورزشگاه آزادی به مصاف عربستان رفتند. ایران با برتری در آن بازی میتوانست شانس خود را به شکل قابل توجهی برای صعود به جام جهانی افزایش بدهد. به همین دلیل با حضور ۱۰۰ هزار هوادار با هدف کسب برد به مصاف حریف رفت. مسعود شجاعی گل ما را در دقیقه ۶۴ به ثمر رساند، اما گلهای نایف هزازی (۷۴) و اساما الموالد (۸۷) آب پاکی را روی دست تیم مان ریخت. محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور سابق کشورمان تماشاگر ویژه آن بازی بود و یک روز پس از شکست تیم ملی مقابل عربستان با فشار آوردن به مسئولان سازمان تربیت بدنی و فدراسیون وقت یعنی محمد علی آبادی و علی کفاشیان مقدمات اخراج دایی را فراهم کرد.
پس از آن اتفاقها ۱۲ فروردین هم در ورزشگاه آزادی با هدایت اریش روته مولر، دستیار آلمانی دایی با سنگال رو در رو شدیم و با تک گل مهرزاد معدنچی پیروز شدیم.
۶ فروردین ۹۲؛
در چارچوب دیدارهای مقدماتی جام ملتهای ۲۰۱۵ استرالیا در ورزشگاه الکویت اسپورت میهمان کویت بودیم که در نهایت آن بازی با گلهای مسعود شجاعی برای تیم کارلوس کی روش و فهد عوض برای آبیها یک - یک تمام شد.
نوروز ۹۴؛ تقابل با زلاتان و خداحافظی جواد نکونام
تیم ملی در ۲ بازی باکیفیت تاریخ خود مقابل شیلی و سوئد قرار گرفت. یوزها ابتدا ۶ فروردین در سانکت پولتن اتریش ۲ بر صفر تیم ملی شیلی را با گلهای جواد نکونام و وحید امیری مغلوب کردند، اما پنج روز بعد در حالی که در ورزشگاه فرندز آره نا سولنا میهمان سوئد بودند ۳ بر یک از تیم اریک هامرن شکست خوردند. جواد نکونام در شب آخرین بازی ملی اش برای آخرین بار در تیم ملی ایران گلزنی کرد، اما زلاتان ابراهیموویچ، مارکوس برگ و اولا تویوونن سه بار دروازه علیرضا حقیقی را باز کردند.
نوروز ۹۵؛
شاگردان کارلوس کی روش ۲ بازی خود را در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۸ انجام دادند. ابتدا ۵ فروردین در روز برگزاری صدمین بازی ملی سید جلال حسینی در ورزشگاه آزادی تیم ملی هند را ۴ بر صفر شکست دادند که احسان حاج صفی (۲گل) سردار آزمون و علیرضا جهانبخش گلزنان بازی بودند.
سپس ۱۰ فروردین هم با دبل سردار آزمون عمان را ۲ بر صفر شکست داده و به عنوان صدرنشین گروهی که ترکمنستان و گوام هم در ان حاصر بودند، راهی مرحله نهایی شد.
۳ فروردین ۹۶؛
تیم ملی با تک گل مهدی طارمی، مقابل قطر در ورزشگاه جاسم بن حمد دوحه در دور برگشت مقدماتی جام جهانی پیروز شد.
نوروز ۹۷؛
ملی پوشان ایرانی در ایام عید سال ۹۷ برای آماده سازی خود پیش از جام جهانی روسیه ۲ بازی دوستانه برگزار کردند. ابتدا ۳ فروردین در ورزشگاه المپیک رادس با گل به خودی میلاد محمدی یک بر مغلوب تونس شدند و ۴ روز بعد به میزبانی ورزشگاه لیبنائور گراتس اتریش، الجزایر را با گلهای سردار آزمون و مهدی طارمی در مقابل تک گل فاروق شفیع ۲ بر یک بردند. تیمی که در ترکیب خود از ستارگانی مانند ریاض محرز و بغداد بونجاح استفاده میکرد.
** در نوروز ۹۸ به دلیل شیوع کرونا و نوروز ۹۹ به دلایل فنی تیم ملی ایران مسابقه ای را برگزار نکرد.
۲۴ بازی، ۱۳ پیروزی، ۵ مساوی، ۶ باخت، ۴۲ گل زده و ۱۹ گل خورده آمار دیدارهای نوروزی تیم ملی است.
بعضی از دربی ها هم پیش از آغاز، آماده ماندگاری هستند؛ مثل دربی های نوروزی که در تعطیلات برگزار شده اند و از این رو در ذهن ها مانده اند.تا به حال ۵ رویارویی سرخابی های پایتخت در تعطیلات نوروزی صورت گرفته که ۲ برد برای پرسپولیس، ۲ تساوی و یک برد برای استقلال در این بازی ها رقم خورده است.
اما نکته جالب در تاریخچه تقابل های نوروزی استقلال و پرسپولیس این است که ۳ تا از این بازی ها در یک روز – یعنی دهم فرودین – برگزار شده است و این روز را به یکی از پرتکرار ترین روزهای برگزاری دربی پایتخت تبدیل کرده است.
۳ فروردین ۱۳۵۱؛
پرسپولیس برای دومین بازی متوالی موفق شد تیم استقلال را شکست دهد. این بازی با نتیجه ۲ بر صفر به سود پرسپولیس به پایان رسید. گل های پرسپولیس در این دیدار را صفر ایرانپاک در دقیقه ۵۰ و حسین کلانی در دقیقه ۸۹ به ثمر رساندند.
۷ فروردین ۱۳۶۶؛
در ایام نوروز سال ۱۳۶۶ دو تیم برای بیست و هشتمین بار به مصاف هم رفتند. در شرایطی که چند ماه قبل تر پرسپولیس با گل های شاهرخ بیانی (۲) و ناصر محمدخانی استقلال را ۳-۰ شکست داده بود این دربی با تساوی بدون گل به پایان رسید.
۱۰ فروردین ۱۳۸۶؛ دربی یاغی ها
سال ۱۳۸۶ هم دو تیم یکبار دیگر در دهمین روز از عید نوروز به مصاف هم رفتند. در دیداری که برای استقلالی ها با توجه به شکسن ۲-۱ در بازی قبلی باز حکم یک بازی انتقامی داشت. این دربی در شرایطی با تساوی ۱-۱ به پایان رسید که دو بازیکن به اصطلاح یاغی برای تیم های شان گلزنی کردند. علی علیزاده که سابقه بازی برای پرسپولیس را داشت در این مسابقه دروازه تیم سابقش را باز کرد و علیرضا نیکبخت هم با لباس پرسپولیس به تیم سابقش یعنی استقلال گل زد. حضور علی انصاریان به عنوان یکی دیگر از پرسپولیسی های سابق در ترکیب استقلال هم از نکات ویژه بازی بود.
۱۰ فروردین ۱۳۹۰؛ پرسپولیس در دربی رفت و برگشت شد!
علی دایی که در سال ۸۸ به لطف گل کریم باقری به نوار تساوی های دربی پایان داده بود، فصل بعدی را اصلا خوب سپری نکرد. در دربی رفت که آفساید اعلام شدن گل محمد نوری جنجال به پا کرده بود، استقلال با گل معروف فرهاد مجیدی به برتری رسیده و این بار در نوروز سال ۹۰ سرخابی ها پا به دربی شماره ۷۰ گذاشتند. پرسپولیس انگیزه بالایی برای جبران دربی رفت داشت و موقعیت های زیادی را هم روی دروازه رقیب سنتی خود ایجاد کرد اما تیم های پرویز مظلومی حتی در روزهایی که خیلی روی فرم نبودند هم خطرناک ظاهر می شدند. عصای دست مظلومی در این دیدار کسی نبود جز آرش برهانی که با ضربه سر خود دروازه رحمان احمدی را گشود و این گل تا پایان بازی باقی ماند تا مظلومی موفق شود پرسپولیس و دایی را در یک فصل دبل کند. خوشحالی آرش برهانی و گرفتن دست هایش به شکل دوربین یکی از تصاویر ماندگار این دربی شد. پیروزی نوروز ۹۰، دومین برد از دربی هایی بود که بعدها مظلومی را میان استقلالی ها به سوبله چوبله لقب داد.
۱۰ فروردین ۹۸؛ چه وقت چیپ زدن بود آقای اسماعیلی؟
در حالی که پرسپولیس منسجم ترین تیم لیگ از سال ۹۵ به بعد به شمار می رفت، استقلالی ها دلخوش به پیروزی های خود در دربی های برگشت ۲ فصل متوالی، پا به بازی دهم فروردین ۹۸ گذاشتند. پرسپولیس به عنوان مدافع عنوان قهرمانی پا به زمین گذاشت ولی فرم استقلال زیر نظر وینفرد شفر بسیار خوب بود و پیروزی های پرگل در مقابل تیم های مختلف، روحیه بالایی به آبی ها داده بود. همین امر باعث شروع بهتر استقلال در این بازی شد. موقعیت ها ولی تبدیل به گل نشد و برعکس، ضربه سر احمد نوراللهی روی یک کرنر دروازه مهدی رحمتی را باز کرد. استقلال خیلی زود آماده جبران گل خورده شد و در اواخر نیمه اول بهترین فرصت برای رسیدن به هدف را به دست آورد. اما بر خلاف دربی های قبلی که روز دهم فروردین که در دقیقه ۴۳ برای استقلال گل داشتند، این بار پنالتی ای که در دقیقه ۴۳ برای آبی ها اعلام شد، به گل ختم نشد و از قضا لحظه ای تلخ برای استقلال در تاریخ دربی ثبت کرد. توپی که ابتدا در دست منشا بود و بعد پاتوسی قصد زدن آن را کرده بود، نهایتا با پای فرشید اسماعیلی نواخته شد؛ یک ضربه چیپ، به بالای دروازه بیرانوند. این مهم ترین لحظه برای استقلال بود و تیم وینفرد شفر از همان پنالتی دچار حاشیه های عجیبی شد. دربی به سود پرسپولیس خاتمه یافت و در پایان فصل هم برانکو سومین قهرمانی خود با سرخپوشان در لیگ برتر را جشن گرفت.
لیگ قهرمانان آسیا؛ ۶تایی های پرسپولیس
در تاریخ لیگ قهرمانان آسیا بارها تیمهای ایرانی در عید نوروز به مصاف حریفان آسیایی خود رفتند؛ اگر چه در سالهای اخیر این تاریخ به بازیهای ملی اختصاص پیدا کرده است. یکی از خاطرهانگیزترین بازیهایی که در نوروز و در چارچوب لیگ قهرمانان آسیا انجام شد، مربوط به دیدار پرسپولیس و الشباب در ٢ فروردین ١٣٩١ میشود. در این مسابقه که مصطفی دنیزلی هدایت پرسپولیس را بعد از آن داربی معروف ٣ بر ٢ در اختیار داشت، سرخپوشان یک پیروزی بزرگ و ٦ بر یک را مقابل الشباب عربستان کسب کردند. جالب است بدانید ایمون زاید در مدت زمان کم حضورش در پرسپولیس دومین هتتریک خود را در این بازی انجام داد و غلامرضا رضایی، علی کریمی و امیرحسین فشنگچی دیگر گلهای این تیم را وارد دروازه حریف عربستانی کردند. استقلال هم در ١٣ فروردینماه سال ١٣٩٣ یک بر صفر در امارات الجزیره را شکست داد.
منبع: خبرآنلاین