روزهای پایانی ماه شعبان اعمال بسیاری دارد که یکی از آنها، روزه متصل به ماه مبارک رمضان است.
ماه مبارک رمضان، مهمانی بینظیری است که میزبان آن، خداست و خودش قرار است از ما پذیرایی کند. ما هم نباید بدون آمادگی پا در این ضیافت بزرگ بگذاریم. پس هرچه زودتر باید اقدام کنیم و آماده شرکت در مهمانی خدا شویم.
در این باره با حجت الاسلام احمد تقوایی کارشناس مذهبی، گفتگو کرده ایم که در ادامه میخوانید:
آقای تقوایی، ماه شعبان، یک فرصت برای آمادگی حضور در ماه مبارک رمضان و ضیافت الهی است. ماهی که در روزهای آخر آن به سر میبریم. چگونه از این فرصت باقیمانده بهره ببریم؟
در درجهی اول، آمادگی به توجه و حضور قلب است؛ یعنی همه حالات خود را، حرکات خود را، نیّات خود را، خطورات قلبی خود را در معرض و محضر علم الهی دانستن. ماه شعبان ماهی است که پیامبر اسلام در آن روزه گرفته و شبها به عبادت میپرداخت. در این روزهای پایانی روزه متصل ماه شعبان به ماه رمضان بسیار سفارش شده است.
در این باره، روایات متعددی هم وجود دارد. درست است؟
بله؛ امام جعفر صادق فرمودند: سه روز روزه گرفتن قبل از ماه رمضان برابر یک ماه ثواب روزهداری در این ماه است. این سه روز میتواند به نیت قضا باشد یا به نیت روزه مستحب. این روزهها انسان را در حال و هوای ماه مبارک قرار میدهد و باعث میشود انسان با یک شوق و شعف وارد ماه رمضان شود. از این روست که کلاً برای روزه در ماه شعبان توصیههای زیادی شده و سیره پیامبر اکرم (ص) بوده است.
ثواب روزه گرفتن در روزهای آخر ماه شعبان چیست؟
روزهداری در ماه شعبان در کل راهی برای رسیدن به بهشت الهی و ارتقای درجه شمرده شده است. پیامبر اکرم فرمودند: «مَنْ صَامَ ثَلَاثَةَ أَیَّامٍ مِنْ شَعْبَانَ رَفَعَ لَهُ سَبْعِینَ دَرَجَةً فِی الْجِنَانِ مِنْ دُرٍّ وَ یَاقُوتٍ؛ کسی که سه روز از روزهای ماه شعبان را روزه بگیرد؛ هفتاد درجه در بهشت از درّ و یاقوت ارتقا مییابد.» (ثواب الاعمال، ص ۶۲) و امام رضا (علیهالسلام) نیز درباره آن فرمودند: «مَنْ صَامَ مِنْ شَعْبَانَ یَوْماً وَاحِداً ابْتِغَاءَ ثَوَابِ اللَّهِ دَخَلَ الْجَنَّةَ؛ کسی که یک روز از ماه شعبان را برای رسیدن به پاداش خداوند روزه بگیرد؛ به بهشت وارد میشود.» (خصال، ج ۲، ص ۵۸۲)
پس کسی که روزهای پایانی این ماه را روزه بدارد به پاداش ویژه و چندگانهای رسیده است؛ ضمن آنکه آمادگی خوبی برای ورود به ماه خدا پیدا کرده است.
علاوه بر روزه گرفتن، دیگر با چه اعمالی می توان به استقبال ماه رمضان رفت؟
ذکر أَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَ أَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ هفتاد مرتبه، أَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِی لَاإِلهَ إِلّا هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحِیمُ الْحَیُّ الْقَیُّوْمُ وَأَتُوبُ إِلَیْهِ هفتاد مرتبه، صدقه دادن، ذکرلَاإِلهَ إِلّا اللّهُ، وَلانَعْبُدُ إِلّا إِیَّاهُ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ وَلَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ هزار مرتبه، صلوات فرستادن و خواندن مناجات شعبانیه از اعمال دیگری است که میتوان در روزهای باقیمانده شعبان انجام داد.