پرورش قرقاول به دلیل خواص فراوان گوشت این پرنده از سودآوری بسیار برخوردار است و کسانی که به هر دلیل گوشت قرمز مصرف نمیکنند به راحتی میتوانند گوشت قرقاول را جایگزین کنند.
کارشناسان معتقدند، گوشت قرقاول خواص درمانی بسیار داشته و از بیماریهایی مانند تنگی نفس، روماتیسم و پوکی استخوان پیشگیری میکند.
این در حالی است که فعالیت در حوزه قرقاول در مدت کوتاهی پرورشدهندگان این پرنده زیبا را به سودآوری میرساند، هرچند سختیهای پرورش این گونه، تعداد پرورش دهندگان آن را در کشور محدود کرده است.
قرقاولها جزو پرندگان بومی و کمیاب ایران هستند و در مراتع و بوتهزارها زندگی میکنند. امروزه پرورش این پرنده زیبا با استفاده از تکنولوژی جدید و اصلاح نژاد بطور قابل توجهی افزایش یافته و در کشورهای دیگر طرفداران گوشت این گونه با توجه به خواص دارویی آن روز به روز در حال افزایش است.
این پرندگان علاوه بر خوش رنگ و نگار بودن از گوشت لذیذ و تخم پرخاصیت برخوردارند که به دلیل چربی اشباع شده اندک و ویتامین زیاد طرفداران بسیار دارند و به همین جهت با افزایش آگاهی مردم نسبت به این پرنده سودمند، تمایل به مصرف گوشت آن افزایش پیدا کرده و بازار مناسبی برای فروش دارد.
خراسان رضوی که در زمینه تولید مرغ گوشتی و تخم مرغ و نیز پرورش شترمرغ و بوقلمون جایگاه مناسبی در کشور دارد و رتبههای اول تا سوم را به خود اختصاص داده است، در زمینه پرورش قرقاول در ردههای پایین قرار دارد و در حال حاضر تنها یک واحد دارای مجوز پرورش قرقاول در این استان فعال است.
پرورش قرقاول نیازمند حمایت و پشتیبانی
جمشید جعفری تنها پرورشدهنده قرقاول در خراسان رضوی گفت: فعالیت در عرصه پرورش سایر ماکیان عمر کمتر از ۱۰ تا ۱۲ سال در جهاد کشاورزی دارد.
او گفت: در طول سالهای گذشته خسارات و هزینههای فراوان در حوزه پرورش قرقاول داشتهام و بسیاری از افراد علاقهمند نیز با وجود سرمایهگذاری در این حوزه با شکست مواجه شدند.
پرورشدهنده قرقاول گفت: حمایت از پرورش این گونه آنطور که باید و شاید نیست و خواستار ارائه اعتبارات و تسهیلات ارزان قیمت در این زمینه هستیم و با توجه به اینکه تولید بوقلمون تنها در یک فصل سال امکانپذیر است، در سایر فصول سال میتوان اقدام به نگهداری قرقاول مولد کرد.
جعفری گفت: پرورش دهندگان قرقاول در کشورهایی مانند تایلند، هلند و کره مورد حمایت دولت قرار دارند لذا ما نیز نیازمند حمایت و توجه دولت و متولیان این حوزه هستیم.
ایران عرصه پرورش سه گونه قرقاول
او گفت: در حال حاضر ۱۴ گونه قرقاول در دنیا وجود دارد و در ایران سه گونه پرورش داده میشود که یک نمونه آن قرقاول سرخسی است که اکنون در خراسان رضوی پرورش مییابد.
پرورش دهنده قرقاول گفت: این واحد پرورشی جزو معدود واحدهای پرورش قرقاول در کشور است که در زمینه اصلاحنژاد هم فعالیت میکند.
بیشتر بخوانید
جعفری گفت: با توجه به ضعف دانش و توانمندی در این عرصه، امکان فعالیت و راهاندازی واحدهای بزرگ وجود ندارد، بطوریکه جوجه قرقاول به اصطلاح جوجه ناتوان است که تا ۱۰ روزگی باید به صورت دستی تغذیه شود و خودش قادر به پیدا کردن غذا نیست و ما برای رشد خوب این جوجه روشی را ابداع کردهایم که خاص است.
ورود دانش بنیانها به عرصه پرورش قرقاول
او گفت: برای رشد و توسعه و رسیدن به راههای نوین پرورش این گونه به سراغ شرکتهای دانش بنیان رفته ایم و هم اکنون در حال انجام برخی تحقیقات و همکاریها در این زمینه هستیم.
پرورش دهنده قرقاول گفت: گوشت کبک و قرقاول بیش از آنکه نوعی غذا باشد، خاصیت درمانی دارد و به همین سبب در بسیاری از کشورها بسیار مورد توجه است.
جعفری گفت: این مجموعه تولیدی در حال حاضر دارای هزار و ۵۰۰ قطعه قرقاول مولد و هشت هزار و ۵۰۰ قطعه قرقاول پرورشی است.
او گفت: پرورش قرقاول را تا پنج هزار قطعه در سال رساندهایم، اما همچنان نیازمند حمایت هستیم و در این مسیر تلاشهای فراوان انجام شده است.
پرورش دهنده قرقاول گفت: تلاش داریم واحد تولید کنسرو گوشت سایر ماکیان در استان راه اندازی شود که در این بخش به شدت نیازمند حمایت هستیم.
جعفری گفت: این تولیدات بر پایه صادرات محوری در نظر گرفته شده که در این میان کمک به تامین زیرساختهای لازم نیز ضروری است.
او گفت: این امکان را داریم که در راستای گردشگری کشاورزی (آگروتوریسم) هم به فضاسازی برای حضور مردم در مشهد و بازدید پرورش قرقاول از نزدیک اقدام کنیم.
پرورش دهنده قرقاول گفت: در حال حاضر علم و کتابی در این زمینه به زبان فارسی نداریم و همه اطلاعات و دانش خود را برای پرورش و پیشبرد کار از منابع خارجی تامین میکنیم.
جعفری گفت: علاوه بر آن بسیاری از موارد و اطلاعات را به روش سعی و خطا در جریان پرورش این گونه فرا گرفتیم و بابت آن هزینههای گزافی پرداخت کرده ایم، در صورتی که با ورود افراد دارای دانش و ماهر در عرصههای مرتبط میتوان از بروز بخش عمدهای از هزینهها کاست.
او گفت: در حال حاضر گله مولد این واحد تولیدی، نخستین گله مولد اصلاح شده در کشور و دارای پلاک است و این امر نشان از ارزشمندی اقدامات و کارهای انجام شده دارد.
پرورش دهنده قرقاول گفت: گوشت قرقاول در کشورهای عربی به دلیل طبع گرم و خشک طرفداران فراوان دارد، با توجه به تولید محدود گوشت قرقاول در کشور قادر به تامین پنج درصد بازار امارات هم نیستیم در صورتی که گوشت قرقاول جزو محصولات بسیار ارزآور محسوب میشود.
پرورش قرقاول تجارت سودآور
جعفری گفت: گوشت قرقاول در بازار صادراتی از هشت تا ۲۰ هزار دلار به فروش میرود.
او گفت: تا چندی پیش هر کیلوگرم دان ۲ هزار تومان بود که هم اکنون به ۱۲ هزار تومان رسیده و تنها ۱۰ درصد دان مورد نیاز از محل یارانه دولتی تامین میشود که البته آن هم ماده خشک است در حالی که دان مورد نیاز قرقاول مواد ترکیبی میباشد.
پرورش دهنده قرقاول گفت: هزینه تمام شده گوشت قرقاول در سال ۱۳۹۷ معادل ۹۰ هزار و ۸۰۴ تومان بود که هر کیلوگرم ۱۳۵ هزار تومان به فروش میرفت و هر کیلوگرم معادل حدود ۴۵ هزار تومان سود داشت.
جعفری گفت: در حال حاضر فرهنگ مصرف گوشت قرقاول در داخل کشور خیلی گسترده نیست و تعرفهها نیز مشخص نیست، اما مشتریانی هستند که در داخل و خارج کشور به دنبال این محصول هستند.
جای خالی قرقاول در سبد حمایتی
محمد مهدی یعقوبزاده مدیر دفتر طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: به دلایلی از جمله اینکه نمیتوانیم گوشت قرقاول را به عنوان گوشت جایگزین در سبد غذایی خانوار معرفی کنیم، پرورش این گونه در سبد حمایتی قرار ندارد و در دسته سایر ماکیان جای گرفته است.
او گفت: گوشت قرقاول در سبد غذایی یارانهای وجود ندارد و تعیین نرخ هم برای آن از سوی دولت یا ستاد تنظیم بازار انجام نمیشودد، به همین دلیل به صورت آزاد پرورش داده میشود.
مدیر دفتر طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: البته حمایت از فعالان و تولیدکنندگان در این بخش همانند سایر تولیدکنندگان جزو اولویتهاست، زیرا تنوع تولیدات در هر بخش هم موجب ایجاد اشتغال میشود و هم بخشی از شبکه صادرات را پر میکند.
یعقوبزاده گفت: این استان تنها یک واحد رسمی پرورش قرقاول دارد و آماری از وضعیت فعالیت واحدهای مشابه در کشور نداریم، بنابراین اطلاعی هم از جایگاه این استان در زمینه تولید این گونه نمیتوان داشت.
او گفت: این حوزه از پرورش ماکیان جای کار فراوان دارد و نیازمند بررسیهای کارشناسی و ارتقای دانش کار در این زمینه هستیم.
منبع: ایرنا