باشگاه خبرنگاران جوان- بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، حدود ۵۰ میلیون نفر در جهان از بیماری صرع رنج میبرند که آن را به یکی از شایعترین بیماریهای عصبی در بین انسانها تبدیل کرده است.
چالشهای صرع به تشنجهایی که بیمار را مبتلا میکنند، محدود نمیشود؛ بلکه ممکن است شامل بیماریهای همراه مانند افسردگی و اضطراب و دیدگاه مختلف جامعه نسبت به آنها شود. اگر افراد به موقع به دنبال مراقبتهای مناسب باشند، میتوان اکثر این چالشها را برطرف کرد.
علائم صرع
صرع با تشنجهای دورهای و غیرارادی مشخص میشود که شدت آن میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. تشنج ممکن است به صورت خیره شدن طولانی مدت، پلک زدن سریع، رفتار غیرعادی، احساس قوی بودن در لحظه حال در گذشته (معروف به "دژاوو")، سفتی یا شل شدن بیش از حد عضلانی و در موارد نادر، لرزش در عضله، دست ها، پاها یا سر، افتادن و از دست دادن هوشیاری ظاهر شود.
برای بیماران مبتلا به صرع، یک نوآوری جدید تشنج را قبل از وقوع تشخیص میدهد
به گفته دکتر عماد نجم، مدیر مرکز صرع چارلز شور در موسسه عصبی کلیولند کلینیک، افراد مبتلا به صرع میتوانند زندگی کامل و طبیعی داشته باشند؛ اگر بتوانند تشنجها را با دارو یا جراحی به موقع تشخیص داده و کنترل کنند.
دکتر نجم توضیح داد که چالش صرع در نادیده گرفتن تشنج است؛ به ویژه زمانی که علائم پنهان باشد یا در صورت تشخیص اشتباه باشد. وی تاکید کرد که برخی از مبتلایان که از ماهیت تشنج خود آگاه هستند، عمداً به دلیل ترس یا عدم آگاهی از اهمیت در مان فوری مراجعه به پزشک را به تاخیر میاندازند.
به گفته دکتر نجم، این تشنج اغلب در مقایسه با تشنج پنهان است که منجر به نادیده گرفته شدن یا تشخیص اشتباه آنها میشود.
او گفت: صحبت با برخی از خانوادهها نشان میدهد که برای مثال، برخی از کودکان در گذشته به اشتباه ADHD تشخیص داده شده اند؛ در حالی که آنها در واقع "تشنجهای روان زا" دارند. مانند خیره شدن به فضا، نشان دادن حرکات جویدن کنترل نشده یا لب زدن.
تشخیص صرع
این متخصص مغز و اعصاب گفت: تشخیص صرع ممکن است از طریق آزمایش الکتروانسفالوگرام که فعالیت الکتریکی مغز را ثبت میکند، سریع و آسان باشد و با تصویربرداری تشدید مغناطیسی علت احتمالی بیماری را میتوان ارزیابی کرد و بر اهمیت تشخیص و درمان بیماری تاکید کرد.
او گفت: اگر تشنجها را کنترل نکنیم، ممکن است منجر به بدتر شدن وضعیت سلامتی بیمار و آسیب به نورونهای آسیب دیده در مغز شوند؛ بدون این که به احتمال ابتلا به تشنج، افتادن، غرق شدن و... سوختگی تصادفی یا حتی مرگ منجر شود.
دکتر نجم توضیح داد که فرد مبتلا به صرع ممکن است در معرض بیماری موسوم به "مرگ غیرمنتظره ناگهانی در صرع" قرار گیرد که از هر هزار نفر مبتلا به صرع در یک نفر رخ میدهد.
این پزشک گفت: یکی دیگر از دلایل مراجعه فوری به درمان این است که کنترل علامتی میتواند به تسکین بیماریهای همراه صرع نیز کمک کند؛ زیرا بسیاری از بیماران از افسردگی یا اضطراب رنج میبرند و اغلب متوجه میشویم که با کنترل تشنجها این مشکل برطرف میشود.
درمان صرع
به گفته دکتر نجم، درمانهای زیادی برای صرع وجود دارند که در بسیاری از موارد هرچه زودتر شروع شوند، اثربخشی آنها افزایش مییابد.
اولین و مهمترین درمان، داروی ضد تشنج است که در حدود ۷۰ درصد بیماران صرعی میتوان با آن تشنج را برای مدت طولانی کنترل کرد و اگر تشنج با دارو متوقف نشد، ممکن است به فکر مراجعه به جراحی باشیم؛ اما ابتدا باید محل دقیق بیماری را در مغز مشخص کنیم.
او گفت: بیماران اغلب در ابتدا برای انجام جراحی صرع تردید میکنند؛ زیرا متوجه میزان توانایی آن برای نجات جان خود نمیشوند. جز این که اغلب فکر میکنند که این یک عمل جدید است؛ اگرچه در واقع یک درمان رایج از دهه هفتاد قرن گذشته بوده است.
دکتر نجم در پایان گفت: تحقیقات آینده گزینههای درمانی بسیار امیدوارکنندهای را بررسی میکنند. از جمله استفاده از روشهای کمتر تهاجمی مانند درمان اولتراسوند متمرکز، پیوند سلولهای بنیادی داخلی و ژندرمانی.
منبع: ارم نیوز
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/