باشگاه خبرنگاران جوان - محمد گلریز (زاده ۱۳۲۵ در تهران) از خوانندگان موسیقی سنتی و پاپ ایرانی است. او یکی از خوانندگانی است که صدایش به عنوان میراث شفاهی ایران در سازمان میراث فرهنگی ثبت شده است.
گلریز فعالیت رسمی هنری خود را از سال ۵۸ و پس از پیروزی انقلاب اسلامی با آهنگ «سرود نیایش» از رضاقلی ملکی شروع کرد. سپس سرود «این بانگ آزادی» با شعر حمید سبزواری و آهنگ احمدعلی راغب را خواند. گلریز سپس سرودهای شهید مطهر، رفتند یاران، خجسته باد این پیروزی، ای شهیدان خدایی نامتان پاینده باد را خواند.
او برای آهنگی با عنوان شهید مطهری با امام خمینی دیدار کرد. وی آهنگ «دریغا» با آهنگسازی محمد علی شکوهی را هم به مناسبت درگذشت سید روحالله خمینی اجرا کرد.
گلریز در سال ۱۳۸۹ به عنوان خواننده ماندگار از طرف عزتالله ضرغامی رئیس وقت سازمان صدا و سیما، مورد تجلیل و تقدیر قرار گرفت.
در شهریور ۱۴۰۰ مراسمی برای گرامیداشت هنرمندانی که در زمینه ایثار و دفاع مقدس سابقه فعالیت هنری داشتند، برگزار شد. در این مراسم از گلریز در کنار هنرمندانی نظیر عزتالله مهرآوران، علیرضا افتخاری، حسین نوری و جمشید هاشمپور تجلیل به عمل آمد.
در ادامه از شما دعوت میکنیم، به مناسبت دهه فجر گفت و گوی ما با این خواننده موسیقی انقلاب را بخوانید:
آقای گلریز؛ از کودکیتان بگویید. اینکه خانواده تان تا چه حد مخالف یا موافق با کار شما بودند؟
از کودکی خداوند عنایتی به ما و خانواده ما کرده است؛ خصوصاً پدر بزرگوارم که از خوانندههای قدیم تهران بودند و برادرانم متوجه شدیم ته صدایی داریم از همان موقع در جوار پدر به محافل و مجالس میرفتیم خلاصه پدرم مرا تشویق میکرد. از همان موقع که میخواستم بخوانم علاقه شدیدی به شعرهایی داشتم که توحیدی، عرفانی و مناسبتی درباره اهل بیت عزیزمان باشد تا الان که در خدمت شما هستیم و داریم ادامه میدهیم.
قبل از انقلاب چه کارهایی کردید?
من فعالیت هنری را قبل از انقلاب آغاز کردم. وقتی که انقلاب شکوهمند اسلامی به وقوع پیوست، جزو اولین خوانندههایی بودم که سرودهای انقلابی را خواندم. متوجه شدم این انقلاب در آینده نه چندان دور تمام جهان را فرا خواهد گرفت و به تعبیر امام (ره) این انقلاب صادر خواهد شد. برای همین در عرصه فرهنگ انقلابی فعالیت کردم و سرودهایی را خواندم که مورد توجه خیلی از روحانیت معظم به خصوص حضرت امام خمینی (ره) قرار گرفت.
درباره اولین اجرایی بگویید که پس از انقلاب داشتید؟
اولین اجرایی که داشتم سرود «بانگ آزادی» بود. بعد از آن سرود شهید مطهری را خواندم که خدمت امام رضوان الله علیه رسیدم و ایشان کار من و گروه را تأیید و تشویق کردند و یک فصل جدید در موسیقی ما شکل گرفت. این کار امام باعث شد در دوران دفاع مقدس ما خیلی از آهنگسازها و دستاندرکاران آهنگسازی و شعرای عزیزمان کارهایی را بسازند که برجسته شود و شوق و ذوق خوبی پیدا کردند.
شما در دوران دفاع مقدس در جبهه هم حضور داشتید؟
ما از همان ابتدای جنگ تا چند سال بعدش به جبههها میرفتیم. البته من اول تنهایی رفتم و بعد به همراه گروه. در مناسبتها با گروه میرفتیم و برای رزمندگان اسلام برنامه اجرا میکردیم و بسیار مورد توجه قرار میگرفت.
از اولین اجرایی که در جبهه داشتید، بگویید؟
سال ۱۳۶۴ یا ۱۳۶۵ بود البته من پیش از آن یکبار سعادت پیدا کرده بودم تنهایی رفته بودم. بعد از آن از طریق ارشاد با گروه موسیقی یعنی گروه کر و موسیقی به جبهه رفتیم و به صورت زنده برای رزمندگان برنامه اجرا میکردیم. این برنامهها خیلی مورد توجه عزیزان قرار میگرفت. با آن مسائلی که در میدانهای جنگ وجود دارد، هر لحظه ممکن بود بمباران شود یا توپی شلیک شود اما سعی میکردیم که نزدیک به صحنهها برنامه اجرا کنیم و بسیار مورد تشویق رزمندگان اسلام قرار میگرفتیم. آنها به شعرهایی که میخواندیم با همه وجودشان گوش میدادند و خیلی اثرگذار بود.
جایگاه سرودهای انقلابی را چطور میبینید؟
سرودهای انقلابی در دهه شصت خوب بود. دشمنان زیادی داریم که متوجه شدند میتوانند با مسائل فرهنگی جوانان ما را به سمت ابتذال بکشانند. مشاهده میکنید مقام معظم رهبری چقدر روی مسائل فرهنگی، انقلاب و دفاع مقدس و فرهنگ شهادت تاکید میکنند. ما باید در این زمینه آثار فرهنگی تولید کنیم؛ اما متأسفانه کاری نمیکنیم. هنرمندان خیلی خوبی داریم باید از آنها کمک بخواهیم. باید برای شهدا که هرکدام زندگی بسیار خوبی دارند، فیلم و موسیقی بسازیم.
حضور شاعران در دوران انقلاب چطور بود؟
حمید سبزواری که پدر شعر انقلاب بودند، مشفق کاشانی و دیگر شاعران ما برای انقلاب زیاد زحمت کشیدند. این هجمه فرهنگی که رخ داد باعث شد رفته رفته از دفاع مقدس یک مقدار غافل شویم. ما خیلی از نویسندگان و شاعران و اساتید بزرگ را داریم که باید مسئولان از آنها حمایت کنند. خوشبختانه در این دولت میخواهند دفاع مقدس را و انقلاب را از نظر فرهنگی دوباره زنده کنند.
درباره دیدارتان با امام خمینی (ره) بگویید.
یکی از افتخاراتم حضور در محضر امام خمینی رضوان الله علیه بود که در آن زمان در دربند اسکان داشتند. من آخرین نفری بودم که دست امام را بوسیدم و برگشتم و یک بار دیگر چهره ملکوتی ایشان را دیدم. ما یک گروه موسیقی بودیم؛ امام در آن دیدار دست هایشان را بالا بردند و دو بار گفتند خدا در پناه اسلام حفظتان کند. این تأکید و تأیید حضرت امام باعث شد مورد تشویق واقع شویم. حضرت امام در آن دیدار گفتند سرود مطهری اشکال ندارد و با این کار به موسیقی حماسی، دفاع مقدس و ارزشی ما خیلی کمک کردند.
هنگام حضورتان در جبههها فرماندهان معروف را از نزدیک دیدید؟
شهدایی مانند شهید کاظمی، شهید صیاد شیرازی و شهدای دیگر را دیدم. ما در دو کوهه برنامه اجرا میکردیم و در آنجا همه سرداران عزیزانمان را میدیدیم.
و سخن آخر؟
دشمنان ما با همه توان دارند فرهنگ ما را به ابتذال میکشند. هنرمندان خیلی خوبی داریم و باید سرودهایی با موضوع ارزشی، دفاع مقدس و شخصیت های علمی تولید کنیم. آنها که ردیف بودجهای دارند، در این جنگ فرهنگی به خط مقدم بیایند. مردم در کوچه و بازار به من میگویند چرا دیگر برای امام و شهدا نمیخوانید؟!
انتهای پیام/
ما از هر نسلی همیشه منتظر شنیدن صدای گرم و امید بخش شما هستیم
خدا حفظتان کند
خدا حفظت کنه جناب گلریز