به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان نشریه آمریکایی نشنال اینترست در گزارشی ضمن اشاره با کاربرد جنگنده های گرومن اف-۱۴ تامکت در نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران و تاثیر آن در برتری نیروی هوایی ایران در جنگ با رژیم بعث عراق نوشت: هواپیمای گرومن اف-۱۴ تامکت در طول تاریخ خود، تنها در دست دو کشور عملیاتی شده است: یکی آمریکا که این هواپیما را در سال ۲۰۰۶ میلادی جایگزین بوئینگ سوپر هورنت اف هجده Super Hornet F/A-۱۸ کرد. دیگری ایران که همچنان از آن استفاده میکند.
در طول نیمه دوم دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، کشورهای دیگری برای دسترسی به این جت جدید درخواست دادند، اما محدودیتهای صادراتی مانع شد. ایران در نهایت این جت را در اوایل دهه ۱۹۷۰ دریافت کرد، زیرا این نگرانی وجود داشت که عراق که جنگندههای پیشرفتهای را از اتحاد جماهیر شوروی دریافت کرده بود، در صورت وقوع جنگ، از نیروهای رژیم پهلوی پیشی بگیرد.
حکومت پهلوی که همواره خود را با غرب همسو کرده بود ۸۰ فروند از این جنگنده ها را در اختیار گرفت.
در اوایل سال ۱۹۷۹، پس از سقوط رژیم پهلوی جمهوری اسلامی تازه تأسیس ایران، کنترل ۷۹ فروند از ۸۰ فروند را به دست گرفته بود و در سال ۱۹۸۰ زمانی که صدام حسین به ایران حمله کرد، آنها را عملیاتی کرد. طبق گزارش ها، دست کم ۵۰ پیروزی هوایی در شش ماه نخست جنگ به دست آمد و در عوض تنها یک فروند از این هواپیما آسیب دید.
با وجود محدودیتهایی که در این هواپیماها اعمال شده بود، مهندسان ایرانی توانستند چندین پیشرفت در تامکت انجام دهند، از جمله اضافه کردن قفسههای بمب برای تبدیل کردن آنها از جنگندههای برتر در عرصه هوا به جنگندههای تهاجمی زمینی. به دلیل تحریمهای آمریکا، واردات قطعات یدکی این هواپیما غیرممکن شد، و قطعات آنها از هواپیماهای دیگر تأمین شد.
در سال ۱۹۸۸، تعداد هواپیماهای عملیاتی به حدود ۳۰ فروند کاهش یافت. امروزه برآورد میشود که این تعداد به چهل فروند افزایش یافته باشد، اگرچه این هواپیماها به لحاظ میزان آمادگی عملیاتی متفاوت هستند.
انتهای پیام/
حالا این رو هم حساب کنید که F14 از میگ و سوخو های روسی بهتره (مخصوصا اینکه اف 14 های ایران بروز رسانی شده هم هستش)
فقط 3 کشور F35 دارند و همین پارسال 3 فروند F35 سقوط کرد به داخل دریا
F35 مشکلات زیادی داره