به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، باجگیران شهری کوچک و مرزی از توابع قوچان در خراسان رضوی است که با دارا بودن گمرک قدیم، سابقه زیادی در تبادلات کالا دارد.
راهاندازی بازارچه مشترک مرزی ایران و ترکمنستان در نقطه صفر مرزی در فروردین ماه سال ۱۳۷۵ بهانه ای شد تا ترانزیت کالا از این مرز به مقصد ترکمنستان و چند جمهوری تازه استقلالیافته، و در آسیای مرکزی از جمله قزاقستان و همچنین روسیه فعالیتهای مرزی در باجگیران را گسترش دهد.
در سالهای گذشته از طرفی کارشکنی های ترکمنستان و از طرف دیگر شیوع ویروس کرونا و بسته شدن مرزها فعالیت این بازارچه را مختل کرد.
از آنجایی که ترکمنستان ناگهان تعرفههای گمرکی را افزایش داد و برای تردد روزانه تنها ۱۰ کامیون بارها و بارها تجارت در این منطقه را با فراز و نشیب روبرو کرده، موجب بیرونقی بازارچه و کوچ بسیاری از تجار و بیکاری بسیاری از جوانان این منطقه شد.
علی رحمتی مدیر بازارچه مرزی باجگیران گفت: از آنجایی که تا ۱۰ روز دیگر می شود دو سال که وضعیت بازارچه مرزی در حال تعطیلی به سر می برد، ما همچنان منتظر هستیم تا خبری از ترکمنستان مبنی بر آغاز همکاری های این دو کشور به دست بیاید، ولی باید گفت؛ بعید است که بازار چه فعلا باز شود.
بیشتر بخوانید
وی گفت: اگر به این موضوع خوش بینانه نگاه کنیم اوایل سال جدید احتمال دارد که رئیس جمهور ترکمنستان به ایران سفر کند و موضوع مرز باجگیران بررسی شود که در این صورت روابط بین کشور ما و کشورهای همسایه مجددا آغاز می شود، درحال حاضر با موقعیتی که مرز باجگیران دارد ادارات دولتی ما حق ارتباط با کشورهای همسایه را ندارند. فقط ارتباطات گاهی در سطح ملی انجام می شود.
مدیر بازارچه مرزی باجگیران گفت: واردات و صادرات در این مرز صورت نمی گیرد و از نوزدهم دی ماه سال ۹۸ تا کنون مرز کاملا مسدوده است و هیچگونه تبادلات تجاری در مرز و گمرک در سطح بازارچه انجام نمی شود و فقط در حوزه مسافران دیپلماسی اقداماتی صورت می گیرد که برای مرز خیر و منفعتی ندارد.
رحمتی گفت: تردد فقط در حد ماشینهای عبوری است آن هم به دلیل اینکه مرز باجگیران فاصلهش با مرکز ترکمنستان که عشق آباد است ۳۵ کیلومتر می باشد، حتی تغییرات فیزیکی در وضعیت ساختمان اداری و تجاری هم محسوس نبوده است.
مدیر بازارچه مرزی باجگیران گفت: در مجموع کشور ما هیچ مشکلی حتی با وجود کرونا برای راه اندازی بازارچه و مرز ندارد، مشکل این است که کشور مقابل حاضر به همکاری نیست.
رحمتی گفت: ولی واقعیت در بحث گاز است و طلبی که آنها از ما دارند، اگرچه این موضوع در جلساتی سفر رئیس جمهور حل و فصل شده ولی همچنان رغبتی برای کار کردن در بحث باجگیران را ندارند و می گویند ما سه مرز مشترک دیگر با شما داریم؛ لطف آباد، سرخس واینچه برون که به لحاظ تجاری فعال هستند. اما آنها حتی بحث مسافری هم فعال نمی کنند.
به این ترتیب ممکن است کل خانواده های ساکن در باجگیران از این منطقه کوچ کنند.
باجگیران کریدور بزرگ و دروازه آسیای میانه بوده که الان به یک شهر خاموش تبدیل شده است.
انتهای پیام//ف.ح.
اسمش رو تغییر بدهید به مشاهیر و شاعران و شهدای استان