مدیر جهاد کشاورزی مشهد گفت: تاکنون پرورش ۱۰ گله شتر به تعداد ۸۵۰ نفر شتر در مشهد انجام گرفته است.

به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، سعید خوش قامت مدیر جهاد کشاورزی مشهد گفت: با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از مساحت مشهد را مناطق خشک و بیابانی تشکیل می‌دهد پرورش شتر اهمیت دو چندانی دارد و تا کنون پرورش ۱۰ گله شتر و مجموعا ۸۵۰ نفر شتر در مشهد انجام گرفته است.

او گفت: کاهش شدید نزولات جوی در سال‌های گذشته منجر به خشکسالی‌های اخیر گشته است و برای تامین امنیت غذایی جامعه در سالیان آینده مجبور خواهیم بود دنباله روی استراتژی‌های طبیعت باشیم و طبیعت ما را به سمت پرورش دام‌هایی سوق می‌دهد که بیشترین همخوانی و تطابق را با شرایط حاضر دارند و در این میان پرورش شتر می‌تواند انتخاب مناسبی در این حوزه باشد که هم بومی منطقه بوده و بسیار مقاوم به شرایط نامساعد محیطی است و نسبت به پرورش سایر دام‌های سبک و سنگین دارای مزیت نسبی بالایی است.


بیشتر بخوانید


مدیر جهاد کشاورزی مشهد گفت: برخی از ویژگی‌های شتر مانند توانایی بالای تحمل کم آبی، تغذیه از علوفه‌های خشک و گیاهان مرتعی و بیابانی، مقاومت بهتر در مقابل بیماریها، هزینه‌های درمانی کم در مقایسه با سایر دامها، متابولیسم پایین، افزایش وزن روزانه مناسب و دوره پرواربندی کوتاه این حیوان را از منظر اقتصادی جهت پرورش و تولید گوشت و شیر به صرفه می‌کند.

خوش قامت گفت: در حال حاضر پرورش شتر با نژاد لاری و سندی پاکستانی که دارای ویژگی‌های برجسته‌ای از جمله جثه درشت (۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلو) و تولید سه برابری شیر در مقایسه با شتر‌های بومی میباشد و از طرفی استقبال مشتریان به جهت خواص منحصر به فرد شیر آن در سلامت انسان و خواص دارویی و همچنین ضرورت تحقق و بهره گیری از پرورش این نژاد در داخل کشور و عدم نیاز به وارادات که از مزایای پرورش این نژاد می‌باشد در حال توسعه پرورش این نژاد است.

او گفت: روزانه بیش از ۶۵۰ کیلوگرم شیر شتر تولید می‌شود و با توجه به خواص بالای شیر شتر دانشمندان از آن به عنوان طلای سفید بیابان یاد می‌کنند.  

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد گفت: شرایط اقلیمی مناسب و وابسته نبودن شتر به نهاده‌های دامی برای پرورش این حیوان در مشهد فراهم شده است. تنوع منابع طبیعی و اقلیمی شهرستان مشهد اکنون موجب سرمایه‌گذاری و رونق این صنعت شده است شتر ۸۰% از تغذیه خود را از مراتع می‌گیرد.

 خوش قامت گفت: وابسته نبودن شتر به نهاده‌های دامی و اقلیم گرم و خشک از علل پرورش شتر در این شهر است و باعث گرایش بسیاری از دامداران به این سمت شده که در کنار دام تعدادی شتر پرورش می‌دهند. افزایش پرورش شتر و استقبال مردم از فرآورده‌های گوشتی و لبنی شتر منجر به تکمیل چرخه‌های فرآوری محصولات آن شده است و در مورد زنجیره تولید گوشت شتر ۷۰ درصد زنجیره کامل گشته است.

او گفت: در کنار گوشت، شیر شتر به عنوان یکی از گرانترین و مغذی‌ترین مواد لبنی مطرح است که به خاطر خواص اکنون با استقبال چشمگیر مردم و دامداران روبرو شده است. علاوه بر شتر‌های بومی، نژاد پاکستانی در مشهد پرورش داده می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی مشهد گفت: شترها‌ با نژاد پاکستانی جثه شان بزرگتر و درشت هیکل (۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلو) با میزان شیر زیاد بخصوص در شرایط خشکسالی می‌باشد. در نژاد لاری و سندی میزان شیر ۱۵ کیلو در صورتیکه در شتر‌های بومی ۵ کیلو می‌باشد. شیر شتر نیاز به جوشاندن ندارد ودر محیط بیرون نگهداری می شود و بعد از مدتی دوغ می شود.

خوش قامت گفت: جایگزین بسیار مناسب برای گوشت گاو است، چون بر خلاف گوشت گاو خاصیت گرم دارد و مانند گوشت گوسفند با این تفاوت که چرب نیست.شیر شتر نسبت به شیر گاو، حاوی ۱۰ برابر آهن، ۵ برابر پتاسیم و ویتامین C، چهار برابر سدیم و ۳ برابر کلسیم و منیزیم و مقدار بیشتری اسید‌های چرب غیر اشباع، پروتئین، کلر و اسید فولیک بوده و آغوز آن سرشار از آنتی بادی‌ها و ترکیبات ضد سرطانی است.

او گفت: چربی و لاکتوز شیر شتر نسبت به شیر گاو کمتر است و همین ویژگی موجب شده تا گزینه مناسبی برای افراد دیابتی، رژیمی و حساس به لاکتوز باشد ضمن اینکه شیر این حیوان برای درمان آب آوردگی مفاصل، یرقان، بیماری‌های طحال، سل، ترمیم زخم ها، تنگی نفس یا آسم، کم خونی، بواسیر، بسیار مفید است.

مدیر جهاد کشاورزی مشهد گفت: شیر شتر دارای خاصیت لاغر کنندگی بوده و یک غذای رژیمی است ضمن اینکه تحقیقات نشان داده است که پادتن‌های موجود در شیر شتر برای غلبه بر بیماری‌هایی نظیر سرطان، ایدز، آلزایمر و هپاتیت C مفید است.

 

انتهای پیام//ف.ح.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مرضیه فیضی
۱۹:۳۸ ۰۹ آبان ۱۴۰۲
لطفا آدرس اطلاع رسانی کنید