بیش از یکسال از راه اندازی فناوری ۵G در ایران می‌گذرد، اما هنوز شاهد افزایش فراگیری اینترنت نسل پنجم در کشور نبوده‌ایم. در این گزارش به ابعاد این موضوع پرداخته شده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان در مسیر پیشرفت‌های تکنولوژی، برهه‌های مختلفی را پشت سر گذاشته ایم. ۱G یا نسل اول ارتباطات اولین فناوری بود که به ما اجازه می‌داد با در دست داشتن یک دستگاه کوچک، با هر کجا که بخواهیم ارتباط برقرار کنیم. پس از آن به سراغ نسل دوم این فناوری رفتیم که این امکان را به ما می‌داد علاوه بر تماس، پیام‌های متنی ارسال کنیم.

پس از آن نیاز به دسترسی به اینترنت برای انسان به وجود آمد که این نیاز هم از طریق نسل سوم ارتباطات رفع شد. این روند تا به امروز ادامه یافت و به فناوری ۴G که اکنون در حال استفاده از آن هستیم رسید. اما داستان اینجا خاتمه پیدا نمی‌کند و این نیاز هر روز بیشتر و گسترده‌تر می‌شود تا در نهایت به سمت نسل‌های بعدی ارتباطات حرکت کنیم.

نسل های مختلف اینترنت

تکنولوژی نسل پنجم ویژگی‌ها و امکانات گسترده‌ای را عرضه می‌کند که برای تمامی اقشار یک جامعه سودمند هستند. سرعت بیشتر در بارگیری و بارگذاری اطلاعات، کاهش تاخیر، افزایش تعداد وسایل متصل به اینترنت از جمله مزایای این فناوری هستند که به شکل قابل توجهی روی زندگی روزمره و فعالیت‌های ما تاثیر خواهد گذاشت. بر اساس اطلاعات منتشر شده اینترنت نسل پنجم این امکان را دارد که سرعت دانلود را تا ۲۰ برابر افزایش دهد، میزان تاخیر در انتقال داده‌ها نیز نسبت به نسل چهارم ۱۰ برابر کاهش پیدا می‌کند.

نسل پنجم ارتباطات، زمینه‌ای برای رسیدن به نوآوری

از نظر رئیس شرکت ورایزن، ۵G تنها یک نوآوری ساده در زمینه تکنولوژی نیست، بلکه می‌تواند نوآوری‌هایی که پیش از این ممکن نبود را ممکن کند. در واقع علاوه بر افزایش سرعت انتقال داده‌ها که باعث صرفه جویی در زمان می‌شود، می‌توان ۵G را ابزاری برای رسیدن به شهر‌های هوشمند دانست.

شهر هوشمند

برای مثال، با تعبیه حسگر‌هایی در مناطق مختلف یک شهر، می‌توان بر بخش گسترده‌ای از شهر نظارت کرد؛ موضوعی که در مسائلی مثل کنترل ترافیک بسیار موثر خواهد بود. اگر داده‌های جمع آوری شده توسط این حسگر‌ها را در اختیار اتومبیل‌هایی که در آینده خودران خواهند بود قرار دهید، آن‌ها می‌توانند بهترین مسیر برای رسیدن به مقصد را انتخاب کنند، بهترین مکان برای پارک کردن اتومبیل را پیدا کنند و حتی تعداد تصادفات را کاهش دهند.

سرعت انتقال داده در این فناوری باعث می‌شود که از آن بتوان در زمینه‌های مختلفی مثل آموزش و پزشکی هم استفاده کرد. انتقال فایل‌های پر حجم پزشکی، امکان جراحی‌های از راه دور و ردیابی وضعیت بیمار تنها بخشی از فواید این فناوری برای کمک به صنعت پزشکی و سلامت است.

اینترنت 5G و صنعت پزشکی

تاکنون فناوری ۵G در بیش از هزار و ۳۰۰ شهر در سراسر جهان در دسترس قرار گرفته و طبق آمار حدود ۳۰ درصد کشور‌های جهان به این فناوری مجهز هستند.

راه اندازی نخستین سایت ۵G در ایران یک ساله شده، اما هنوز گامی به سمت توسعه و گسترده شدن بیشتر آن برداشته نشده است. البته فراگیر شدن ۵G به طور کلی زمانبر است و در جهان نیز پیش بینی می‌شود این فناوری چند سال با جهانی شدن فاصله داشته باشد.

انحصاری که مانع گسترده شدن ۵G در ایران است

پوریا هادی پور با اشاره به اینکه  بیش از یک سال از تاسیس اولین سایت‌های ۵G در کشور ما می‌گذرد گفت: "سایت‌های ۵G در تهران، مشهد و کیش ایجاد شدند، اما این فناوری در ابتدای کار آن پیشرفتی که انتظار می‌رفت را نداشت و گسترش آن با کندی مواجه شد. شاید بزرگترین اتفاق و مسئله‌ای که در بحث گسترش ۵G در کشور ما مورد نظر است، بستر و زیرساخت‌های اصلی استفاده از این فناوری در کشور باشد که در واقع همان گوشی‌های همراه هستند."

این کارشناس ادامه داد: "به دلیل وجود  انحصار و بسته بودن فضای واردات گوشی در کشور، صاحبان کسب و کار و فعالان در این صنعت، تمایل نداشتند که گوشی‌های ۵G زودتر گوشی‌هایی که در انبار دارند وارد کشور بشود و مردم بتوانند از قابلیت‌های آن استفاده کنند. به هر حال هنوز در بازار و انبار‌های تاجران گوشی‌های هوشمند، موبایل‌های ۴G وجود دارد و آن‌ها باید درآمد و سود خودشان را از بازار ببرند تا بستر و پلتفرم جدید ۵G وارد کشور شود."

اینترنت 5G

هادی پور راجع به دیگر موانعی که سد راه گسترده شدن نسل پنجم اینترنت در ایران شده است می‌گوید: "مانع بعدی هزینه‌هایی است که در پی ارائه خدمات ۵G به عنوان یک اینترنت پر سرعت، به وجود می‌آید. قطعا بعد از گسترده شدن نسل پنجم ارتباطات، هزینه‌های بهره‌مند شدن از خدمات اینترنت تغییرات جدی خواهد داشت و مردم باید از یک هزینه عمومی عادلانه در محیط اینترنت بهره‌مند شوند. این عدد در کشور ما رقمی منطقی نیست. برای مقایسه باید گفت که در کشور‌هایی مثل بلاروس و کشور‌های حاشیه دریای خزر با قیمت‌های مثل ۷ یا ۸ دلار به صورت نامحدود و پهنای باند عالی می‌توانید اینترنت پرسرعت دریافت کنید. شاید مورد دیگری که بر کندی روند گسترش ۵G در دنیا تاثیر گذاشته، مسائل امنیتی باشد. دنیا باید بتواند بدافزار‌ها و سخت افزار‌های خودش را در حوزه امنیت با این اینترنت تطبیق دهد و سپس به فکر راه اندازی گسترده این فناوری باشد."

چرا لزوم داشتن اینترنت نسل پنجم در کشور احساس می‌شود؟

هادی پور در ادامه به مزایای اینترنت نسل پنجم اشاره کرد و گفت: "از جمله فوایدی که اینترنت نسل پنجم می‌تواند در کشور ما  داشته باشد بحث آموزش مجازی است. در دو سال گذشته کرونا ما را مجبور کرد از خدمات آموزش مجازی استفاده کنیم و این موضوع خیلی از هزینه‌های اضافه فضا‌های آموزشی را از بین برد. با این فناوری مردم خیلی راحت می‌توانند در بستر اینترنت هر آنچه که می‌خواهند بیاموزند و آموزش دهند. دومین مسئله مهم در این فناوری سرعت است. بستر تبادل اطلاعات هر چقدر سریع‌تر باشد، امکان ارتباطات گیری برای همه مردم را آسان می‌کند.

افزایش پهنای باند اینترنت در دستور کار دولت سیزدهم

طبق برنامه ششم توسعه، وزارت ارتباطات اجازه افزایش پهنای باند اینترنت را تا ۳۰ ترابیت بر ثانیه تا پایان سال ۱۴۰۰ دارد.

عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات روز گذشته در نخستین نشست خبری خودش اعلام کرد که اکنون در کشور پهنای باند اینترنت ما ۳۴ ترابیت بر ثانیه است و این وزارتخانه قصد دارد تا پایان سال ۱۴۰۱، ۲۰ ترابیت ظرفیت شبکه زیرساخت را افزایش دهد که این عدد به حدود ۵۳ ترابیت در ثانیه خواهد رسید.

برنامه ششم توسغه


بیشتر بخوانید


 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
دکتر قره ویسکی
۰۰:۴۶ ۲۶ آذر ۱۴۰۱
سرعت اینترنت در ایران خیلی هم عالیه . حرف ندارن
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۵:۰۰ ۲۱ تير ۱۴۰۱
خوبه والا این اینترنت رو روی حیوانات هم آزمایش کردن تاثیر منفی داشته و حیوانات وحشی شدن توی انگلیس مردم خودشون به سیم و کابل های دکل های اینترنت G5 حمله کردن بعد فقط توی ایران داشتن یه همچین چیزی افتخاره!
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۲۰:۲۹ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
الان مسیولین کشور ما اینترتت را از 4g به 3g و H کاهش دادند که اگر 5G وارد کشور شد همان سرعت 4Gرا داشته باشد.و مردم نتونن پیشرفت کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
عزیزم ترانزیت با استفاده زمین تا آسمون فرق داره ، این اجازه ترانزیت برا کشورهای همسایه خوبه نه برا ما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۷ ۲۲ فروردين ۱۴۰۱
ما این حق رو داریم که اینترنت 5G داشته باشیم. 5G سریعتر و امن تر از 4G هست
Iran (Islamic Republic of)
Luna
۱۱:۳۴ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
یکم مطالعه بفرمایید درمورد مضرات وحشتناک 5جی..... کل دنیا معترضن بهش بعد ما کشته مرده این تکنولوژی سرطان زاییم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۵:۴۷ ۲۲ فروردين ۱۴۰۱
سلام دوستان عزیز اینترنت5gیک توطئه‌ هست که سیگنال آن بسیار خطر آفرین میباشد وروی مغز وعصاب انسان تعسیر مخرب دارد وباعث اختلال روانی انسانها می شود
Iran (Islamic Republic of)
خلو مجید
۱۳:۲۱ ۰۹ دی ۱۴۰۰
ایران همیشه از بقیه کشورها عقب می مونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
میخواهید بجای لاشه کلاغ، آدم کف خیابون بریزه؟!
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۸:۴۲ ۲۹ آذر ۱۴۰۰
اینترنت نسل پنجم 5G همه را یا علیل میکنه یا میفرسته سینه قبرستون دیگه لازم نیست ازش در درمان بیماریها استفاده کنین دیگه بسه کافیه این پیشرفت هر جا پا بزاره باعث نابودی نسل بشر میشه
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۷:۱۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
این تکنولوژی حداقل یک دهه تا فراگیری در کل کشور راه برای پیمودن داره.
تا حالا دید یک تکنولوژی تو ایران سریع پا بگیره حتما باید دهه ها و قرن‌ها بگذره !!!!
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۶:۰۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
گسترش همین اینترنت 4gدر سراسر کشور و همه کشور و جای جای این کشور خیلی خیلی بهتر از اینترنت نسل پنجمی است که تنها در چند کلانشهر و شهر خوب بیاید.
Iran (Islamic Republic of)
هعی روزگار
۱۴:۵۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
خخخ فکرشوبکن توایران نسل5بیارن.سرعتمون به زیرکیلوبایت میرسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
شما همین 4G رو کند یا قطع نکنید؛ اوردن فناوری 5G پیشکشتون باشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
ب.خ.ج. محترم، لطفا تحقیق کنید که آیا : راسته که میگن عمدا سرعت و کیفیت اینترنت ثابت کم شده تا مردم را به اینترنت موبایل که گرانتر است بکشانند و اپراتورها درآمدشان بیشتر شود؟ باتشکر.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
توی این اوضاع کرونا مردم و مخصوصاً محصلین همه توی خونه اند، چرا پولی را که میخواهید خرج واردات تجهیزات و دکلهای جدید کنید برای افزایش سرعت اینترنت ثابت خرج نمیکنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
آیا میدانستید میانگین سرعت همین نسل چهارم (4g) باید حدود هفت هشت مگابایت بر ثانیه باشه؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
فعلا داخل نسل 3 گیر کردیم نسل 5 تو خواب ببینید
Iran (Islamic Republic of)
ماهان کوهستانی
۱۵:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
نه ما تو نسل ۴ هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
حتما واردات تجهیزات و دکلها و آنتنهای 5g خیلی پول توشه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
شک نکن که هر تکنولوژی جدید و نو پول و هزینه گزافی داره پس بیشتر به فکر پیشرفت باش تا پول
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
چون گوشی هاش خیلی گرونه و اصلا نمیشه خرید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
شاید پای واردکننده های گوشی در میان باشه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
بلاخره تموم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
تازه دارین صیانت را پیش میکشید
5G برای این کشور ارزش نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
کلا نت خیلی ضعیفه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
ایرانسل و همراه اول شما هم تحریم هستید افزایش قیمت میدید همیین بسته های اینترنت هست که نمیزاره پس اندازی جمع بشه قشر ضعیف جامعه بسته ارزان قیمتی میخان چرا بسته ساعتی را حذف میکنند چرا پنهانی افزایش نرخ دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
ما توی 4 جی موندیم با هزار مشکل و ایراد نسل 5 دیگه پیشکش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
سرعت دو هفته ای است خیلی کم است ،یک فیلم آموزشی کلاس را باید دو روز دانلود کنیم ،واقعا کاش یک فکری می کردند
Iran (Islamic Republic of)
alu
۱۰:۱۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
چرا همش صحبت از اینترنت بیسیم هست، چرا در مورد فیبر نوری صحبت نمیشه که فونداسیون اینترنت و .... در هر کشوری هست؟ خیلی از ترافیک میشه از طریق سیم یا فیبر با قیمت ارزان منتقل بشه.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۳۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
اخه فقط کامپیوتر و لپ تاپ نیست که اینترنت بخواد پس فردا عینک واقعیت مجازی متاورس میاد یا کلی لوازم خانگی که به اینترنت باید متصل بشن خب نمیشه که همشونو با سیم به خوای به اینترنت متصل کنی جدا از اینکه سیل بیاد و زمین لرزه بشه خیلی خسارت بار میاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
چرا از مضرات امواج 5g و بیماریهایی که ایجاد میکنه نمیگویید؟
Singapore
ناشناس
۰۹:۲۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
توییتر چرا فیلتر شده ؟ برای ما که با ارز دیجیتال کار میکنیم و به خبرهایی که مخصوصا ایلان ماسک درباره ارز دوج کوین میزنه باید با فیلتر شکن بریم ببینیم من نمیدونم این توییتر چی داره که فیلترش کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
سلام ببخشید مطلب من ربطی به موضوع بالا نداره،ولی نمیدونستم کجا باید انتقادمو بگم،من یکی از حوزه های علمیه کرمان درس میخونم کل حوزه ها رو برای امتحان ترم نیم سال اول حضوری کردن درصورتی که کل کلاس ها مجازی برگزار شدچرا باید بین یک دانشجو ویک طلبه فرق باشد وقتی کسی راهش دور باشد چجوری میتواند بیاید برای یک ساعت امتحان بدهد دوباره برگردد چجوری کسی که بچه دارد برود امتحان بده درصورتی که حتی مهد ها هم بازنیستن این چه وضعشه،هیچکس به فکرمانیست ما هیچکاری نمیتوانیم بکنیم من گفتم شاید شما بتوانید صدای مارا به گوش مسئول برسانید ما همه طلبه ها شاکی هستیم ولی کاش کسی به حرف ماگوش میداد همه به فکرمنافع خودشونن ممنون.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
هنوز سرعت و مشکلات نسل ۴ درست نکردن بعد نسل ۵ رو اجرا کنن،همراه اول و رایتل که تو تهران بزور کار میکنن باز تو روستا ها بهتره
Iran (Islamic Republic of)
ارسلان
۰۹:۳۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
دقیقا ...اگه همون 4g رو درست ارائه بدن فوق العاده سرعت میره بالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
اگه اینترنت 5g گسترش پیدا میکرد وارد کننده گوشی مجبور بود برای سود خودش هم شده گوشی 5g وارد کنه . الان خیلی از گوشی های دست مردم پشتیبانی میکنه ولی اینترنتش در دسترس نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۰
شما اگه از جزئسات این تکنولوژی نسل پنجم و دلیل کندی در گسترشش در دنیا تحقیق کنی خودتم دیگه علاقه ای به پیگیری و استفاده نخواهی داشت
آخرین اخبار