به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، سید مصطفی خوش چشم کارشناس ارشد مسائل بین الملل درباره پیشنهادات احتمالی اروپا و ارئه پیش نویسی به ایران گفت: همانطور که بارها بیان شده شروط ایران شامل پیش نویس اول در زمینه رفع تحریمها و پیش نویس دوم در زمینه تعهدات هستهای ایران است؛ که تا راجع به پیش نویس اول تصمیم گیری نشود و در اولویت نباشد نمیتوان به سمت تعهدات ایران رفت چرا که در ابتدا اجرای برجام ایران تمام تعهدات هستهای خود را انجام داد. اما همچنان طلبکار برداشته شدن تحریمها باقی مانده است.
این کارشناس مسائل اروپا معتقد است این آمریکاست که با خروج از برجام و اعمال تحریم ها به صورت رسمی مجدد و تمام عیار سعی در از بین بردن این توافق داشته است؛ بنابراین وقتی طرف مقابل در جهت مخالف حرکت میکند موضع ایران نیز درقدم اول باید برداشته شدن تحریمها شد. البته پیش نویسهای سوم و چهارمی هم وجود دارد در صورتی که بر روی دو پیش نویس اول بحث شود و مورد تایید طرفین قرار بگیرد در پیش نویسهای بعدی به سمت راستی آزمایی و تضمین خواهد رفت.
خوش چشم می گوید دو نکته مهم در پیش نویس طرف ایرانی وجود دارد، اول اینکه این پیش نویسها بر اساس برجام نگارش شده چرا که برجام مبنای مشترک طرفهای مذاکره کننده است. در واقع مذاکرات برای این است که مفاد برجام به طور دقیق و کامل اجرا شود. هر دو پیش نویس جدید که هفته گذشته توسط طرف ایرانی ارائه شد بر اساس نتایج پیش نویس وین ۶ نگارش شده است. در پیش نویس وین شش جای خالیها و پرانتزهایی وجود داشت که در خصوص حقوق ایران و رفع تحرمها بود که این جای خالیها کامل شد و در این دور ازر مذاکرات روی میز گذاشته شد. این پیش نویس است و توافق اصلی نیست، بنابراین طرف مخالف به صورت فنی بیان کند با کدام بخش از این پیش نویس مخالف است.
او گفت اگر ایراد فنی در چارچوب برجام نسبت به این پیش نویس داشته باشند قابل شنیدن است. اما اصولا طرفهای مذاکره برای چانه زنی به پای میز مذاکرات میروند. بنابراین گام اول این است که طرف مقابل به صورت جدی به مذاکره ورود کرده و روی این مبنا صحبت کند. در این پیش نویس تمامی موارد مرتبط با تحریم ها از جمله تمامی تحریم های برجامی و پسابرجامی باید برداشه شود. یکی از استدلال ها این است که آمریکا تحریم هایی را که بعد از برجام منعقد کرد و طبق گفته های بایدن و مقامات دولت او همگی در راستای تضعیف برجام بود رفع شود.
او گفت بر اساس بند ٢۵ برجام آمریکا و اتحادیه و اروپا نمیتوانند تحریمهای ثانویه هستهای را بردارند و همان تحریمها را به اسم تروریسم بگذارند. تغییر این است که یک سری مواردی که در پیش نویس شش آمده که ناقص برجام بوده اصلاح شده است. طرف ایرانی، اجرای دقیق و کامل برجام و محتوای آن را میخواهد که ایالات متحده هیچ گاه اجرا نکرده است. طرف غربی به رهبری آمریکا خواستار برجام ٢٠٢١ هست. در برجامی که مدنظر آنها است وظایف و تعهدات ما بیشتر می شود و آن چیزی که آنها به عنوان امتیازات تحت عنوان امتیاز به ایران میدهند از برجام هم کم تر شود، یعنی برجام آپدیت شده با امتیازات بیشتر از طرف ایران و دادن امتیاز کم تر از طرف غرب.
خوش چشم می گوید البته فعلا مذاکرات دور مقدمانی را می گذراند، اروپا به دنبال یکسان سازی مواضع خود است. نوع راهبردی که طرف غربی اتخاذ کرده بود مبنی بر این بود که یک ارزیابی غلطی از ایران پیش از مذاکرات داشت. تصور می کردند که طرف ایرانی به صورت دگم زیر تمام محتواهای وین خواهند زد و تقاضاهای فرا برجامی خواهند داشت، بدون اینکه طرح مکتوبی داشته باشند. اما ایران نشان داد زیاده خواهی نمی کند و خواستار اجرایی شدن مفاد برجام است.
این کارشناس ارشد مسائل بین الملل می گوید ممکن است اروپا مجدد به صورت انفعالی در مذاکرات حاضر شود، قطعا سعی می کنند که آنچه که در مذاکرات قبلی به دست آورده اند را حفظ کرده و موارد نقض برجام را حفظ کنند، همچنین تحریم ها را به تدریج بردارند و امتیازات هسته ای فرابرجامی بگیرند. خواسته طرف آمریکایی این است که تعهدات ایران نسبت به برجام بیشتر شده و تحریم های کم تری برداشته شود.
او گفت بعد از اینکه ایران ارائه پیشنهاد کرد یکی از مقامات مذاکره کنندگان ارشد اروپایی به خبرنگار وال استریت ژورنال اعلام کرده آنچه که ایران پیشنهاد داده سرسختانه است، اما می تواند پایه مذاکرات باشد، به این معنا که می توان به صورت جدی در آن درگیر شد، اما چند ساعت بعد بلینکن گفت که این طرف ایرانی است که حتما باید انعطاف نشان دهد.
انتهای پیام/