مجلس و معضلی به نام رای ممتنع

در مجلس هنگامی که نمایندگان می‌خواهند درباره لوایح و طرح‌ها رأی بدهند، سه انتخاب دارند: موافق، مخالف و ممتنع.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در جلسه علنی هفتم آذر مجلس شورای اسلامی بود که یوسف نوری توانست با اخذ ۱۹۴ رای موافق و ۵۷ رای مخالف بر صندلی وزارت آموزش و پرورش بنشیند.

اما غیر از مخالفان و موافقان نوری، در این رای گیری ۱۷ نفر به وزیر پیشنهادی رای ممتنع دادند.

در مجلس شورای اسلامی، هنگامی که نمایندگان می‌خواهند درباره لوایح و طرح‌ها و صلاحیت وزرای پیشنهادی رأی بدهند، سه انتخاب دارند: «موافق ، مخالف و ممتنع».

البته نباید فراموش کنیم که رای ندادن با «رأی سفید» یا «رأی ممتنع» متفاوت است. در رأی سفید یا رای ممتنع، رأی ‌دهنده با خواست خودش به‌صورت عمدی رأی خود را به‌ صورت سفید یا مخدوش شده ارائه می‌کند تا اعتراضش را به موضوع مورد نظر اعلام کند.

رأی "ممتنع"  رأیی است که در ذات خود، قاعدتاً بی طرفی و بی نظری را دارد، ولی در عمل، دقیقاً کار رأی مخالف را می‌کند. رأی ممتنع، همان طور که در هنگام رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی، کارکرد رأی مخالف را دارد، در زمان استیضاح، نقش رأی مثبت به ابقای وزیر را ایفا می‌کند؛ چون در استیضاح، باید "عزل وزیر" رأی (نصف یه علاوه یک) بیاورد!

پس یک رای ممتنع به راحتی می تواند تنظیمات رای گیری را به راحتی بهم بریزد.

مجلس و چالشی به نام رای ممتنع

رای ممتنع چیست؟

در فرهنگ معین، واژه ممتنع ناممکن و فرمان نبردن تعریف شده است.

در واقع رای ممتنع یک نوعی از رای میان رای موافق و رای مخالف است و تداعی‌گر این مساله که رای‌دهنده موافق یا مخالف، موضوع رای نیست؛ به این معنی که رای‌دهنده با هدف رای‌گیری به عنوان روش و ابزار مشروع جهت رقابت مسالمت‌آمیز قدرت توافق دارد، اما لایحه، طرح و یا نامزدان حاضر در آن رای‌گیری مورد نظرش نیست.

در سال ۹۲ نمایندگان مجلس دیداری با رهبر معظم انقلاب داشتند، در این دیدار برخی نمایندگان در ارتباط با رای ممتنع گلایه کردند که رهبر انقلاب در این مورد تذکراتی دادند.

طبق فرمایش رهبر انقلاب خطاب به نمایندگان پارلمان که می فرمایند" ما که نیامدیم اینجا بنشینیم "رأی ممتنع" بدهیم؛ ما آمده‌ایم بگوئیم این بشود، این نشود. رأی ممتنع مال آنجائی است که انسان زحمت خودش را کشید، کار خودش را کرد، بالاخره ذهنش به جائی نرسید" این موضوع را پیگری کنند".

مجلس و چالشی به نام رای ممتنع

به گفته برخی کارشناسان یکی از دلایلی که منجر به دادن رای ممتنع می‌شود، عدم شفافیت آراست که در مجلس به تصویب نرسیده و همچنان بر روی میز‌های بهارستا خاک می‌خورد.

شاید سوال شود شفافیت آرا نمایندگان چیست؟ جواب این است که با تصویب این طرح نمایندگان در قبال آرای خود مسئولیت می‌پذیرند، چرا که در حال حاضر نمایندگان در قبال رأیی که در مجلس می‌دهند، هیچ مسئولیتی ندارند. آنان حتی مسئولیت مدنی هم در قبال آن ندارند و اگر رأی آن‌ها باعث خسارت به جامعه شود، نه تنها توسط هیچ نهادی مؤآخذه نمی‌شوند، بلکه مردم و موکلان آن‌ها نیز از آرای نمایندگان خود باخبر نمی‌شوند.

مجلس و چالشی به نام رای ممتنع

غلامرضا مصباحی مقدم در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان یادآور شد که مگر می‌شود بی رایی؟ مردم به کسی رای دادند و نماینده به مجلس رفته، به او به عنوان یک صاحب رای به اعتماد کردند، آن نماینده در زمان رای گیری می‌گوید من رای ندارم! از این جهت بنده با رای ممتنع به غایت مخالفم، یعنی انصافا حکایت از این دارد که این نماینده خیلی بدرد نمایندگی نمی‌خورد. معلوم است این نماینده کار نکرده، تامل و فکر نکرده، نه مخالف است نه موافق این در مجلسی که مردم او را به عنوان صاحب رای فرستادند معنا ندارد.

در یک تعریف بسیار ساده، شفافیت در هر چیزی دست فساد را کوتاه می‌کند و اگر نمایندگان مجلس به این طرح رای دهند و مجلسی که به گفته امام خمینی معمار کبیر انقلاب " در راس امور است" از خود شروع کند، بقیه ارکان هم الزام به شفافیت می‌شوند و در این میان سود اصلی طرح شفافیت به جیب مردم رفته و دیگر شاهد فساد‌های گسترده نخواهیم بود.

نمایندگان بی‌نظر یعنی  قوه مقننه‌ای وجود نداشته باشد و تمام امورات و قوانین و لوایح همان طور که دولت‌ها و دستگاه‌های مختلف می‌خواهند پیش رود. اگر نماینده برایش فرقی نکند که چه کسی رئیس مجلس یا وزیر یک‌وزارتخانه باشد و یا چه قانونی به تصویب برسد یا نرسد، پس قطعا حضورش در مجلس یا همان خانه ملت توجیهی ندارد.

انتهای پیام/

 

برچسب ها: مجلس ، رای اعتماد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۱ ۱۱ اسفند ۱۴۰۰
بعد پیروزی انقلاب همه چی تعریف شده ازپیش تعیین شده نماینده کی باشه وکی میبره چطورسفره انقلاب رابین خودشون تقسیم کنند وکجا اعلام موافقت کنند یامخالف این رای باشند ویاکجارای ممتنع پس نماینده براخودش وخانواده اش میکوشد نه برای ملت اینجاست باچهارسال بعنوان نماینده ملت چهل نسل بعدازخودشان هم در رفاه وآرامش کامل هستند البته بایدحرف گوش کن باشند وبه قانون ونوشته های ازقبل تعیین شده احترام بگذارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
خوبه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
به فکر مشکلات مردم باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
نماینده نفرستادیم مجلس ک بخوره بخابه و اخرم رای ممتنع بده همچین نماینده ای
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۸ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
رای ممتنع یعنی طرف خواب بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
تا زمانی که شفافیت آرا نباشد معلوم هست نمایندگان برای مردم کار نمی‌کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ali
۱۵:۲۷ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
حداقل حداقل به خاطر این افرادی که مجلس براشون مهم نیست و امدند در مجلس تا بله ،شفافیت حتما حتما باید تصویب شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
تا کی باید خسارت بدهیم تا بفهمیم نمایندگان مجلس برای منافع شخصی وامضا فروشی تلاش میکنند که وارد مجلس شوند والا چرا یک نماینده مجلس که در طول ۴سال کمتر از۱ملیارد حقوق قراره دریافت کنه ،برای ورود به مجلس۵ملیارد تومن هزینه میکنه تا رای بخره ، کمی فکر کنید این جماعت اولویت آخرشون مردم هستند
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیم
۱۴:۳۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
تا زمانی که شفافیت آرا نباشد
یک مشت رای ممتنع می دهند البته آنجایی که می توانند تحقیق کنند و نمی کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
اصلاً چرا شفافیت در آراء نیست تا مخالفان و موافقان طرحها را مردم بشناسند
Iran (Islamic Republic of)
ع.ا.ق
۱۳:۱۰ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
حضور این دسته از افراد در مجلس چه ارزشی را ایجاد می کنه
واقعا بود و نبودن اینها به چه دردی می خوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۶ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
بودن یا نبودنه تمام نمایندگان و اکثر مسئولین تفاوتی که ندارد هیچ، نبودنش منفعت داره، نمایندگان فقط برای خوشایند اصحاب قدرت قانون مینویسند و اتفاقا اون قانونهارا پیگیری میکنند واگر غیر ازین بود قانون حمایت از معلولین شدید ماده ۲۷ چندساله خاک نمیخورد ، چون معلولبن صدایشان به جایی نمیرسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
رای ممتنع یعنی نماینده خنثی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
پاراگراف آخر بهترین بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
شفافیت آرا
چطور می شودنماینده ای راجع به طرحی هیچ نظری نداشته باشد؟؟؟/
Iran (Islamic Republic of)
صفا
۰۹:۲۵ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
با سلام : رأی ممتنع یعنی نماینده حاضر نیست به خودش زحمت بدهد و در خصوص وزیر پیشنهادی ، طرح و یا لایحه تحقیق و یا با افراد خبره مشورت کند. رأی ممتنع یعنی نماینده خودش را موقع انتخابات به آب و آتیش می زند و کلی هزینه می کند که به مجلس برود برای هیچ . باید در خصوص رأی به وزرای پیشنهادی و یا طرحها و لوایح رأی گیری شفاف شود تا مردم آن حوزه از نماینده ای که رأی سفید و یا ممتنع می دهد توضیح بخواهند. ( نماینده باید مسئولیت پذیر و پاسخگو باشد )
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۱ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
وقتی یه شفافیت ارا رای نمیون نتیجش این هست
فساد در فساد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۹ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
در مورد بند آخر که گفته حضورشان توجیهی ندارد اتفاقا دارد اینا همون نماینده هایی هستن که بعد از مجلس سر از وزارتخانه در میارن یا کس و کارشون توی وزارتخانه‌ها مشغول به کار می شن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۲ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
یکی از نماینده های مجلس گفته که 270 نماینده داریم ولی 370 دنا پلاس تحویل گرفتن و بعضی از نماینده ها با اینکه هزینه ای بابت دفاتر در شهرستان نمیدن ولی 30 میلیون تومن بابت هزینه ها دریافت میکنن
البته اینا پشت کلمه انقلابی و اون جمله تعریف زود هنگام رهبری مخفی شدن وگرنه تو عمل هیچ ابی باهاشون گرم نمیشه
تو دولت قبل راجع به کشت شمبلیله و فرصتهای اقتصادی شمبلیله تو 20:30 گزارش تهیه شد . ما مردم فرصت اقتصادی نخواستیم فقط برید همون قول رئیس مجلس که با 3 تا هلی گوپتر رفت تا به مردم ضعیف سیستان و بلوچستان کمک کنه و تنها قولش هم درست کردن شناسنامه و مدارک هویتشون بود تهیه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۴ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
جدای از ارای ممتنع اونهایی که در هر جلسه جیم میزنند و غیبت میکنند هم معضلی است. حدود هفتاد هشتاد نفر کم نیستند!
آخرین اخبار