به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری این هفته با اخبار متنوع و بیشماری روبه رو بود که خلاصهای از آن را میتوانید در زیر دنبال کنید.
۲۰ درصد دانشجویان ارشد و دکتری از استعدادهای درخشان هستند
محمدرضا آهنچیان مدیرکل دفتر برنامه ریزی و آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مهاجرت نخبگان گفت: مهاجرت نخبگان یک پدیده اجتماعی و فرهنگی با ابعاد خیلی گسترده و پیچیده است.
او افزود: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نوبه خود در شناسایی دانشجویان استعداد درخشان در قالب المپیادهای علمی و غیر از المپیادهای علمی در طول دوران تحصیل اقدام و برنامه ریزیهایی کرده است.
آهنچیان تصریح کرد: حدود ۲۰ درصد از دانشجویان دورههای کارشناسی ارشد و دکتری وزارت علوم از میان دانشجویان استعداد درخشان و المپیادهای علمی انتخاب میشوند.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۴ محور برای دانشجویان استعداد درخشان به صورت ویژه داریم که شامل شناسایی، پرورش، هدایت و پشتیبانی از این دانشجویان است که آن قسمت پرورش و هدایت دانشجویان استعداد درخشان بیشتر به این منظور است که تعهدات لازم را نسبت به وضعیت جامعه و سرنوشت کشور خود داشته باشند و باعث تقویت آن شویم.
آهنچیان درباره مهارت شماری از نخبگان گفت گفت: داوطلبان وقتی برای تحصیل از کشور خارج میشوند ممکن است که برگشتشان با محدودیتهایی همراه شود که این مسئله میتواند دلایل متعددی داشته باشد و وزارت علوم باید اقداماتی انجام دهد که دانشجو از کشور خارج نشود یا اگر خارج میشود روی جنبههای اخلاقی و تعهدیش در دورههای تحصیلی دانشجو کار فرهنگی انجام دهد که در حال حاضر چنین برنامههایی وجود دارد.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: احتمال دارد که بهترین دانشجویان کشور به دلایل شخصی یا دلایل دیگری که که مرتبط با وزارت علوم نیست از کشور خارج شوند و دیگر بر نگردند، در عین حال وزارت علوم آمادگی این را دارد که اگر پیشنهاداتی برای توسعه برنامههای پرورش و هدایت دانشجویان استعداد درخشان از هریک از آحاد مردم وجود داشت در اختیار قرار بگیرد تا اقدامات موثرتری انجام دهیم.
اجاره خوابگاه های دانشجویی افزایش نداشته است
مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان درباره افزایش اجاره خوابگاههای دانشجویی گفت: بر اساس دستورالعملهای ستاد ملی مقابله با کرونا، ظرفیت خوابگاهها کاهش پیدا کرده است. در واقع اتاقهای ۴ نفره به ۲ نفر و همچنین اتاقهای ۲ نفره به ۱ نفر تبدیل شده اند. طبق روال قبلی از اتاقهای ۲ نفره ۲۰۶ هزارتومان اجاره دریافت میکردیم؛ در صورتی که امسال این اجاره بها به ۱۳۰ هزار تومان کاهش پیدا کرده است.
او افزود: در واقع نه تنها برای اجاره بهای خوابگاههای دانشجویی هیچ افزایشی صورت نگرفته؛ بلکه اجاره بها کاهش پیدا کرده است. حدود ۲ سال است که خوابگاههای ما خالی از دانشجو هستند و به تبع آن بابت اجاره خوابگاههای دانشجویی، صندوق هیچ مبلغی از دانشجویان دریافت نکرده است. با این حال تلاش ما این بوده است خوابگاههای دانشجویی را سر پا نگه داریم. تلاش بر این بوده است تا ظرفیت خوابگاههای دانشجویی از بین نرود و برای دانشجویان آماده نگه دارند تا به محض حضوری شدن دانشگاه ها؛ از خوابگاههای دانشجویی استفاده کنند.
گنجی گفت: دانشگاههای کشور با کمک خیرین سعی کرده اند وضعیت خوابگاهها و غذاخوریها را ارتقا دهند و با وجود هزینه سنگین برای صندوق؛ ما سعی کردیم این هزینه را برای دانشجویان سرشکن نکنیم.
گنجی تصریح کرد: با توجه به موارد گفته شده ما کاهش اجاره بهای خوابگاههای دانشجویی را داشته ایم و هیچ افزایش قیمتی صورت نگرفته است؛ برخی رسانهها به اشتباه افزایش هزینه خوابگاههای دانشجویی را مطرح کرده اند. بهعنوان مثال سال گذشته اگر از یک اتاق ۲ نفره ۲۰۶ هزار تومان دریافت میشد، امسال به دلیل فاصله گذاری اجتماعی و تبدیل شدن به اتاق یک نفره؛ ۱۳۰ هزار تومان دریافت میشود.
باید سالانه ۵ درصد به مجلات بین المللی شده کشور اضافه شود
غلامحسین رحیمی شعرباف معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اجلاس معاونان پژوهش و فناوری دانشگاههای کشور که در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، گفت: تا یک ماه گذشته وزارت علوم معاون پژوهش و فناوری همانند دانشگاهها داشت و از آنجایی که وزیر علوم به بحث فناوری توجه ویژهای دارد؛ بنابراین قرار شد تا در وزارت علوم معاون پژوهش و فناوری از یکدیگر جدا شوند و برای هر کدام یک معاون در نظر گرفته شود.
او افزود: سازمان اداری و استخدامی این موضوع را برای اجرا به وزارت علوم ابلاغ کرد و نیروهای فاضل و مجرب برای این دو معاونت در نظر گرفته شده است.
رحیمی شعرباف تصریح کرد: در نیمه اول امسال برنامههای مربوط به بخشهای مختلف حوزه معاونت پژوهش و فناوری در وزارت علوم مانند بررسی پژوهشگاه ها، نشریات علمی، مقالات، اخلاق در پژوهش و ... به صورت سرفصل نوشته شده است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: مقالات چاپ شده در داخل و خارج مهمترین رکن و عامل افتخار آفرینی برای نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است. در سال ۲۰۲۰ بیش از ۷۰ هزار سند علمی را در سطح بین المللی به چاپ رسانده ایم و در سطح کشور حدود ۸۰ تا ۸۵ هزار هیئت علمی داریم و میانگین ۱.۷ مقاله داخلی و خارجی در سال ۹۹ به چاپ رسانده ایم که این موضوع نشان دهنده حیات پر بار تحقیقات در نهادهای علمی کشور است.
او گفت: هیچ رشته و گرایش علمی وجود ندارد که خود را از معرض قرار دادن چاپ مقالات بین المللی خارج کند و تمامی رشتهها حتی رشتههای قرآن و احادیث، فلسفه و هنر هم باید مقالات خارجی چاپ کنند؛ چرا که تحقیقات اصیل و نابی را در پیش داریم که برای دنیا حرفهای جدیدی دارد، البته همه رشتهها همانند یکدیگر نیستند و تعداد چاپ مقالات خارجی در آنها متفاوت نیست.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: گسترش مقالات مشترک با پژوهشگران خارجی و بین المللی سازی تحقیقات باید مورد توجه قرار بگیرد، در مقیاس بین المللی مرجع علمی معنا پیدا میکند، در غیر اینصورت امکان پذیر نخواهد بود.
رحیمی شعرباف گفت: اعتبارات مناسبی برای بین المللی سازی مجلات داخلی در نظر گرفته شده است تا با تقویت آنها سالانه ۵ درصد به مجلات بین المللی شده کشور اضافه شود.
انتقاد وزیر علوم از تعیین سقف بودجه ۱۴۰۰
به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، محمدعلی زلفیگل وزیر علوم در نشستی که به میزبانی دانشگاه تهران و با حضور روسای کمیسیونهای آموزش، تحقیقات و برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، مسئولان سازمان برنامه و بودجه و روسای ۱۴ دانشگاه برتر کشور برگزار شده بود؛ اظهار داشت: اینکه با اختلاف بالا نسبت به کشور دوم، از نظر تولید علم در منطقه اول هستیم افتخار بزرگی است که باید آن را حفظ کنیم.
او تاکید کرد: حفظ و ارتقای جایگاه ایران از نظر تولید علم در دنیا، حرکت در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری و از شاخصهای ولایت مداری است و در این مسیر فراهم آوردن امکانات و تجهیزات بر عهده دولت و تحقیق و پژوهش بر عهده محققان، اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی است.
زلفی گل با اشاره به فرمایش اخیر مقام معظم رهبری در مورد حفظ نخبگان در داخل کشور گفت: باید دولت و مجلس شورای اسلامی شرایطی را فراهم کنند تا تحقیق و پژوهش مورد تشویق قرار بگیرد و هر محقق و عضو هیات علمی به اندازه شایستگی علمی و میزان تلاش و نوآوری خود از مزایای مادی و قانونی برخوردار شود.
وزیر علوم با اشاره به تعیین سقف حقوق اعضای هیئت علمی در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: تعیین سقف ۳۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، افزایش حقوق اعضای هیات علمی با درجه استاد تمامی را بی اثر کرده و حتی باعث شده است حقوق عادی اساتید بر اساس روال سالهای گذشته نیز پرداخت نشود و حق قانونی این عزیزان ضایع شود.
او افزود: با اتفاقی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ افتاد؛ امکان پرداخت حق التدریس، حق راهنمایی رساله و پایان نامه و مشارکت در پژوهشهای علمی به اساتید وجود ندارد. ادامه این روند نیز برای نظام علمی کشور مطلوب نیست.
زلفی گل با قدردانی از رئیس جمهور برای ابلاغ قانون تاسیس صندوق شورای عالی عتف گفت: اگر بودجه مناسبی به این صندوق اختصاص یابد و بودجه پژوهشی دستگاههای اجرایی و شرکتهای دولتی در آن متمرکز شود میتوان گام بلندی برای تحول در پژوهش و فناوری و رفع نیازهای کشور برداشت
وزیر علوم تاکید کرد: در قبال تکالیف قانونی وزارت علوم، برنامههای اعلامی وزیر به مجلس شورای اسلامی و هرگونه امکاناتی که دولت و مجلس در اختیار این وزارت بگذراند پاسخگو هستیم و آمادگی دارم نسبت به سه ماه آغاز فعالیت به کمیسیون آموزش و تحقیقات گزارش ارائه کنم.
در ادامه این نشست روسای دانشگاههای برتر نیازهای بودجهای و مسائل جاری مالی دانشگاهها را بیان کردند و مسئولان سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی بر رفع این مشکلات و اختصاص بودجه مناسب به آموزش عالی در بودجه سال آتی، در حد مقدورات کشور تاکید کردند.
گفتنی است: حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و علیرضا منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، علیرضا علی احمدی معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی و رحیم ممبینی معاون کل سازمان برنامه و بودجه در این نشست حضور داشتند.
لزوم ایجاد مدرسه اشتغال در دانشگاهها
علی خیرالدین معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اجلاس معاونان پژوهش و فناوری دانشگاههای کشور گفت: تشکیلات مناسبی به صورت جدی در حوزه فناوری وزارت علوم شکل نگرفته و اگر زیرساختهای مناسبی در این زمینه ایجاد کرده ایم، اما فرهنگ سازی مناسبی را به وجود نیاورده ایم.
او افزود: معاونت فناوری و نوآوری به صورت رسمی در وزارت علوم طی هفته گذشته با ابلاغ سازمان امور استخدامی کشور ایجاد شده است.
خیرالدین تصریح کرد: تبدیل ایده به محصول بر عهده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که در بخش فناوری باید فعالیتهای بیشتری صورت بگیرد. برای مثال بحث کارآفرینی را باید بسیار جدی در دانشگاهها پیگیری کنیم و این موضوع حائز اهمیت است و باید فرهنگ سازی شود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ایجاد مدرسه اشتغال در دانشگاهها هم باید شکل بگیرد و استقبال دانش آموزان و دانشجویان کشور از آموزش عالی به تدریج در حال کم شدن است؛ چرا که انگیزهای در آنها وجود ندارد و باید انگیزه را در آنها ایجاد کنیم.
خیرالدین تاکید کرد: بخشی از تحقیقات باید کاربردی و توسعهای و نیازمحور باشند، در برخی دانشگاهها مشکلات خود جامعه حل نمیشوند و به همین علت باید گفتمان فناوری را در کشور توسعه دهیم و هفته پژوهش و فناوری بهترین بستر برای انجام این کار است و برای خدمت به جوانان در این بخش باید انرژی بیشتری را صرف کنیم.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: ۱۶ اتاق فکر را در وزارت علوم ایجاد کرده ایم و وزارت علوم اتاق فکر دولت است؛ بنابراین این وزارتخانه باید اتاق فکر و اندیشکده داشته باشد و پیشنهاد میکنم تا این اتاق فکر در دانشگاهها هم گسترش داده شود.
او گفت: در نظام پیشنهادات وزارت علوم پلتفرمی در حال شکل گیری است تا بتوانیم نیازهای کشور را در آن سامانه وارد کنیم تا سرمایه گذاران بتوانند با علاقه مندی در آن وارد کار شوند و روی ایده یا نیاز مشخص سرمایه گذاری کنند.
ظرفیت خوابگاههای دانشجویی افزایش پیدا میکند
به نقل از صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، مشکلات خوابگاههای دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در بازدید رئیس صندوق رفاه دانشجویان از خوابگاههای این دانشگاه، مورد بررسی قرار گرفت.
مسعود گنجی، رئیس صندوق رفاه در رأس هیئتی با حضور دکتر معتمدی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی از خوابگاه دانشجویی شهید مطهری و خوابگاه خواهران شهید عضدی بازدید کرد و از نزدیک در جریان مسائل و کمبودهای رفاهی دانشجویان در خوابگاههای دانشجویی قرار گرفتند.
در نشستی که به همین منظور برگزار شد نحوه تأمین منابع مالی برای ساخت خوابگاههای متأهلی، تهیه طرح تجمیع خوابگاههای دانشجویی در پردیسِ اصلی دانشگاه و نحوه حمایت صندوق از تعمیر و تجهیز خوابگاهها و غذاخوریهای دانشجویی مورد بحث و تبادل نظر و توافق قرار گرفت.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در این نشست با مسئولان دانشگاه علامه طباطبایی بر عزم جدی صندوق رفاه در هم افزایی با دانشگاهها به منظور کاهش مشکلات رفاهی دانشجویان تأکید و افزود: صندوق رفاه در سال آینده به دنبال تهیه طرحهای بزرگی برای ایجاد ظرفیتهای اسکان دانشجویانِ متأهل و مجرد با استفاده از ظرفیتهای قانونی و جلب حمایت دولت است تا بدینوسیله و با افزایش سرانههای دانشجویی در بخش اسکان موجبات رضایتمندی دانشجویان را فراهم کند.
فعالیت ۴ هزار و ۸۰۰ عضو هیئت علمی کشور در صنعت
محمد سعید سیف مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اجلاس معاونان پژوهش و فناوری دانشگاههای کشور گفت: مشکلات و مسائل و چالشهای کشور روز به روز بیشتر میشود.
او افزود: وظیفه جامعه علمی و دانشگاهها این است که بتوانند در حل مشکلات و بهبود مسائل کشور نقش جدی تری را ایفا کنند که احتمال دارد این نقش در کشورهای دیگر کمتر باشد، اما در کشور ما به علت شرایط موجود که خاص هستند باید مورد توجه جدی قرار بگیرند.
سیف تصریح کرد: طی چند سال اخیر فعالیتهای خوبی برای تحول و ارتقای فکری در وضعیت ارتباط با جامعه و صنعت در دانشگاهها انجام شده است.
مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: تنها نمیتوانیم به ایجاد شرکت در دانشگاهها برای رفع مشکلات کشور بسنده کنیم، بلکه باید روشهای مختلفی را در نظر بگیریم تا از دانشجویان، استادان، پژوهشگاه ها، مراکز پژوهشی دانشگاهها و ... نهایت استفاده را ببریم.
سیف گفت: نسخه و ابزارهای متنوعی وجود دارد که باید همه را در کنار یکدیگر برای استفاده فعال کنیم، در این جهت فعالیتهای متنوعی را داشته ایم و در سال اخیر ۱۲۰ طرح برگزیده را با کمک دانشگاهها و وزارتخانهها شناسایی کرده ایم که در هفته پژوهش آنها را معرفی خواهیم کرد.
او اضافه کرد: در حال حاضر ۸ هزار و ۷۱۰ قرارداد جاری بین دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور وجود دارد که حدود ۳ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است، این آمار و ارقام نشان میدهد که رشد خوبی را به نسبت سال گذشته داشته ایم و امیدواریم که این رشد وجود داشته باشد.
مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: در حوزه مقالات و تولید علم به صورت مستمر کارهای متنوع و مفصلی را انجام داده ایم که توجه کمی به این مسئله صورت گرفته، در حالی که موضوع جدی است و راه طولانی را برای رفع مشکلات آن در پیش داریم.
سیف بیان کرد: از ۲۵ هزار عضو هیئت علمی دانشگاهها تنها حدود ۴ هزار و ۸۰۰ نفر از استادان مجری قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه هستند و مابقی هیچ نقشی در این زمینه ندارند؛ بنابراین باید به این رشد بیشتر توجه شود.
او گفت: ۴۰ طرح کلان را با وزارت نفت و سازمان محیط زیست و وزارتخانههای دیگر داریم که امیدواریم به صورت مناسب رشد و پیشرفت داشته باشند. همچنین، دورههای مهارت افزایی در دانشگاهها رشد یافته است؛ چرا که نیاز اساسی دانشگاهها برای آشنایی دانشجویان فارغ التحصیل با جامعه و صنعت است.
مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: در حال حاضر متوسط ۱۰۷ دوره مهارتی در هر دانشگاه برگزار میشود که حدود ۳۲۰۰ دانشجو در این دورهها برای ارتقای مهارت خود شرکت میکنند و به نسبت سالهای گذشته رشد خوبی داشته است.
ثبت نام ۱۶ هزار نفر در فراخوان جذب هیئت علمی دانشگاهها
جعفر جعفری، معاون برنامهریزی و امور اجرایی مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: به اطلاع علاقمندان به عضویت هیئت علمی دانشگاهها میرساند با توجه به احتمال ایجاد اختلال در تهیه مدارک لازم برای ثبت نام و درخواست شمار زیادی از متقاضیان، مهلت ثبت نام فراخوان سال ۱۴۰۰ تا پایان ساعت اداری روز سه شنبه ۹ آذر بود.
او افزود: حدود ۱۶ هزار داوطلب برای اینکه عضو هیت علمی دانشگاهها شوند، در سامانه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ثبت نام کرده اند که از این میان ۷ هزار و ۳۱۰ نفر خانم و ۸ هزار ۸۷۵ نفر آقا هستند.
جعفری با اشاره به شرایط فراخوان جذب اعضای هیئت علمی در دانشگاهها اظهار کرد: شرایط عضو هیئت علمی شدن در دانشگاهها بر اساس استادیار و مربی بودن فرق دارد. برای مثال از ۱۶ هزار نفر ثبت نام شده ۱۴ هزار ۶۷۶ نفر در مقطع دکتری و ۱۵۰۹ نفر در مقطع کارشناسی ارشد هستند.
معاون برنامهریزی و امور اجرایی مرکز جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره شرایط پذیرش اعضای هیئت علمی در دانشگاهها گفت: دانشگاهها برای استخدام اعضای هیئت علمی یا استادیاری به دو روش استادیاری و مربی ویژه مقطع دکتری و مربی ویژه مقطع کارشناسی ارشد اقدام میکنند.
انتهای پیام/