به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، عنایت الله کلیج رئیس گروه تغذیه و بهبود جامعه مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری گفت: اگر قند ناشتا کمتر از ۱۰۰ میلیگرم در دسی لیتر باشد طبیعی است و اگر بین ۱۰۰-۱۲۵ میلیگرم در دسیلیتر باشد قند ناشتای غیرطبیعی نامیده میشود همچنین اگر این مقدار بیشتر یا مساوی ۱۲۶ میلیگرم در دسیلیتر باشد تشخیص، دیابت است.
او افزود: تغییر سبک زندگی وکم کردن وزن به صورت پنج تا ۱۰ درصد وزن بدن و فعالیت فیزیکی متوسط به صورت حداقل ۳۰ دقیقه در روز توصیه میشود.
بیشتر بخوانید
کلیج اضافه کرد: دیابت یکی از انواع بیماریهای غیر واگیر و مزمن است که تغذیه و رژیم درمانی نقش بسیار مهم و اساسی در کنترل آن دارد و در صورتی که این بیماری کنترل نشود، عوارض جبران ناپذیر و غیرقابل برگشت به دنبال خواهد داشت که از جمله میتوان به زخم پای دیابتی، رتینوپاتی (از بین رفتن شبکیه چشم و از دست دادن بینایی)، نفروپاتی (آسیب کلیه) و بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون اشاره کرد.
او اظهار داشت: تغییر در سبک زندگی و رعایت اصول صحیح تغذیه، ورزش، استراحت کافی در افراد مبتلا به دیابت حایز اهمیت است.
کلیج تصریح کرد: اولین قدم در کنترل دیابت، کنترل چاقی و اضافه وزن است، زیرا چاقی باعث مقاومت به انسولین میشود و در نتیجه انسولینی که در بدن ساخته یا به بیمار تزریق میشود، برای پایین آوردن قند خون کارایی لازم را نخواهد داشت و این کنترل قند خون را مشکل میسازد.
او گفت: مطالعات نشان داده اند که حتی اندکی کاهش وزن منجر به اصلاح و بهتر شدن چربی و فشار خون و همچنین بهبود کنترل قند خون میشود.
کلیج بیان کرد: در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت، تاکید بر روی مصرف انوع کربوهیدراتهای پیچیده و غلات سبوس دار است و میزان کربوهیدرات در رژیم غذایی بیمار دیابتی باید کاملا مشخص و تنظیم شده باشد.
او افزود: این بیماران باید از رژیم غذایی که توسط متخصص تغذیه تنظیم شده است استفاده نمایند، زیرا بسیار مهم است که میزان کربوهیدرات رژیم غذایی با توجه به دوز انسولین و میزان قند خون بیمار تجویز شود.
کلیج اضافه کرد: بنابراین ایجاد نظم در ساعت صرف غذا و مصرف کردن مقدار مشخص کربوهیدرات در هر وعده، تاثیر بسیار مثبتی در کنترل قند خون دارد.
او اظهار داشت: پیروی از یک برنامه غذایی مناسب شامل مصرف سبزیها و میوهها، حبوبات، نان و غلات سبوسدار و همچنین لبنیات کم چرب در اندازه مناسب باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت میشوند.
کلیج تصریح کرد: مصرف حبوبات حداقل ۲ بار در هفته و مصرف انواع مغزهای خام در رژیم غذایی توصیه میشود. فیبر موجود در این منابع به بهبود کنترل قند خون کمک میکند.
او گفت: بهتراست غذاها به صورت آب پز و بخار پز مصرف شوند و تا حد امکان از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده پرهیز شود و تنها از روغن مایع ترجیحا روغن زیتون و کانولا استفاده شود.
کلیج بیان کرد: توصیه میشود که این بیماران روزانه ۳۰ دقیقه ورزش سبک یا پیادهروی داشته باشند و از عصبانیت و استرس که باعث افزایش قند خون میشود، خودداری کنند.
او افزود: علاوه بر عوامل ارثی، اضافه وزن و چاقی نیز در ابتلا به دیابت نقش دارد؛ پیشگیری از اضافه وزن و چاقی میتواند شانس ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
کلیج اضافه کرد: برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و دیابت باید مقدار غذای مصرفی به اندازه نیاز مصرف شود، در مقابل دریافتهای غذایی بیش ازحد نیاز به ویژه مصرف زیاد مواد قندی و شیرین از جمله نوشابههای گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرین و دارای قند افزوده، شیرینی و شکلات و همچنین نانهای تهیه شده از آرد سفید و تصفیه شده و برنج سفید خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند.
او اظهار داشت: دریافت انرژی روزانه بیش از مقدار مورد نیاز نیز منجر به تجمع چربی در بدن و مقاومت انسولینی شده و خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش میدهد.
کلیج تصریح کرد: براساس آخرین توصیههای سازمان جهانی بهداشت میزان قند و شکر مصرفی روزانه باید کمتر از ۵۰ گرم و ترجیحا کمتر از ۲۵ گرم در روز باشد و این مقدار شامل کل مواد قندی است که از همه مواد غذایی در طول روز یعنی قند و شکر، شیرینی، شکلات، مربا، عسل و نوشیدنیهای شیرین مصرف میشود.
او گفت: تحقیقات جدید حاکی از آن است که مصرف گوشت قرمز نیز خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش میدهد و در مقابل، مصرف گوشتهای سفید از قبیل مرغ و ماهی ارتباط معکوسی با خطر ابتلا به بیماری دیابت دارند.
کلیج بیان کرد: دریافت بالای اسیدهای چرب و چربیهای اشباع شده که به مقدار زیاد در روغن حیوانی، کره، روغن نباتی جامد، دمبه و چربیهای گوشت و... وجود دارد نیز خطر ابتلا به دیابت را زیاد کرده و درعین حال مصرف انواع روغنهای مایع ازجمله روغن کانالا یا کلزا باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت میشوند.
او افزود: رعایت تغذیه مناسب و صحیح حتی در کنترل دیابت نیز نقش بسیار مهم و اساسی و غیرقابل انکار دارد و بیتوجهی به نحوه تغذیه بیمار میتواند تمامی تلاش پزشک و کادر درمانی را نقش بر آب و فرد را با عوارض جدی دیابت روبرو کند.
کلیج اضافه کرد: اولین قدم در کنترل دیابت، تغذیه صحیح است، اگر بیماری دیابتی با پیروی از یک رژیم متعادل به وزن مناسب برسد، از افزایش قند خون جلوگیری میشود.
او اظهار داشت: رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن و در صورت نیاز داروها از راههای اصلی کنترل دیابت هستند.
کلیج ادامه داد: افراد مبتلا به دیابت باید روزانه به شکل متنوع از گروههای مختلف مواد غذایی استفاده کنند تا مواد معدنی و ویتامینها و فیبر غذایی که نقش مهمی در کاهش جذب قند در روده دارد، به مقدارکافی به بدن آنها برسد.
انتهای پیام/ع