به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طبق برآورد سند درمان ایران در سال ۱۴۰۴، ایران باید در این سال به عنوان کشور اول منطقه جنوب غرب آسیا در حوزههای مختلف، از جمله در پزشکی قرار بگیرد. یعنی در سال ۱۴۰۴، تعداد کل پزشکان در ایران، باید به ۲۶۰ هزار نفر برسد یعنی ۲۳ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر، اما بررسیها نشان میدهد که ایران اکنون در این زمینه آمارهای خوبی ندارد.
این مسئله سبب میشود که مردم برای مراجعه به پزشک، در صف بایستند و گاهی به اجبار، هزینههای بالایی را برای ویزیت پزشکی بپردازند، به همین دلیل است که تعرفههای پزشکی در برخی موارد رعایت نمیشود.
علاوه بر کمبود تعداد پزشک، توزیع آنها در سراسر کشور نیز از توازن برخوردار نیست یعنی در برخی شهرها به طور مثال فقط یک پزشک متخصص مامایی وجود دارد!
همچنین کشور در حال حاضر با بحران بازنشستگی پزشکان قبلی رو به روست؛ به طوری که در حال حاضر، بیش از ۲۵ هزار نفر پزشک در بازه سنی ۵۰ تا ۵۵ ساله وجود دارند.
با تمام این مسائل، بررسیها نشان میدهد که زیرساختهای آموزش پزشکی در کشور طی بازه زمانی سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۹۹ به شدت گسترش یافته به طوری که ۲۷ دانشکده پزشکی به ۵۰ دانشکده و ۸۲ هزار تخت بیمارستانی تخصیص یافته به آموزش نیز به ۱۳۰ هزار تخت افزایش یافته است اما، با این وجود ۴ هزار و ۶۴۰ دانشجوی ورودی پزشکی سال ۱۳۶۷، در سال ۱۳۹۹ تغییر ملموسی نداشته و به ۴ هزار و ۸۷۲ نفر رسیده است! برخی کارشناسان عقیده دارند، چون وزارت بهداشت توسط پزشکان مدیریت میشود، به علت تعارض منافع، مانع از افزایش تعداد پزشکان در کشور شده است.
بیشتر بخوانید:
ملکی کارشناس حوزه پزشکی در برنامه میز اقتصادی خبر نیمروزی در این باره بیان کرد: سرانه پزشک در کشور ما کم است؛ این آمار و ارقام باید توسط وزارت بهداشت به صورت شفاف و علنی اعلام کند. متاسفانه نظام پزشکی حتی پزشکان غیرفعال را هم در آمارهای خود لحاظ میکند.
او افزود: گاهی برخی مسئولان وزارت بهداشت اعلام میکنند، کشورهایی که پزشک بالا دارند، درآمد زیادی هم دارند، اما در کشور ما که درآمد متوسط رو به پایین دارد، نمیتوان تعداد پزشکان را افزایش داد و باید توزیع آنها را تناسب بخشید؛ در حالی که توزیع فعلی قابل تغییر نیست، زیرا پزشکی در یک شهر ساکن شده، به راحتی تغییر محل کار نمیدهد.
این کارشناس حوزه پزشکی درباره راهکارهای رفع مشکل کمبود پزشک نیز گفت: یک بخش مربوط به افزایش سرانه پزشک عمومی و بیش از آن، افزایش سرانه پزشک متخصص در تخصصهای مختلف است. زیرساخت آن نیز تا حدی مهیّاست؛ به طوری که حدود ۳ تا ۴ هزار نفر جذب دانشجو میتواند افزایش یابد.
او تاکید کرد: باید توجه شود که ۷ سال زمان میبرد تا این دانشجوهای جدید فارغ التحصیل شوند؛ یعنی با همین زیرساخت فعلی، حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار پزشک را میتوان به مرور افزایش داد.
ملکی بیان کرد: اختیار افزایش ظرفیت آموزش پزشکی، با شورای گسترش آموزش پزشکی در وزارت بهداشت است و این شورا، تمایل جدی به افزایش ظرفیت نشان نمیدهد. البته به طور متوسط طی ۷ تا ۸ سال گذشته، ۶ تا ۷ درصد در حوزه پزشکی عمومی افزایش پذیرش داشته ایم هرچند که در برخی رشتهها مانند دندان پزشکی نیز، کاهش ظرفیت داشته ایم.
او در پایان تاکید کرد: به هر حال این شیب افزایش نیز کفایت شرایط فعلی کشور را نمیکند و به نظر میرسد که در اختیار قرار دادن افزایش ظرفیت پزشکی به خود پزشکان، دچار یک تعارض منافع جدی است.
انتهای پیام/
آیا در مورد یک مهندس و یا سایر شغلها در کشور ما چنین اتفاقی می افتد؟ آنقدر مهندس داریم که خیلیهاشون حسرت داشتن چنین زندگی در انجا رو دارند.
پزشک عمومی داریم که خودش در مطبش در یکی از شهرستانهای استان مرکزی پول پارو می کنه و یه مطب در شرق تهران داره و خانمش با مدرک لیسانس داره مردم رو ویزیت می کنه و کارهای زیبایی و لیزر و تزریق بوتاکس انجام میده. هزینه ماهانه سگهاشون دو برابر زندگی دو تا خونواده ۳ نفره است.
چرا؟ چون پزشک کمه و برخی از پزشکان از این فرصت، چه سو استفاده ها که نمی کنند
پیشنهاد مبشود رشته پزشکی روستا. که. اکثرا. از محی باسند
و رشته پزشکی. عمومی با تخصص. سطح ۲ عموما محلی. و منطقای
و رشته پزشکی تخصصی سطح ا.
دانشجو بپذیرند ،،، و تعداد بر اساس نیاز و جمعیت. اموزش ببینند
البته. من منظورم را گفتم. اساتید. بیان این نیازها توزیع کنند و اسامی و سالهای تحصیلی و دروس خاص خود معین کنند
این اوضاع فعلی. نمیتواند ادامه داشته باشد .. همه در اخر. در چند خیابان تهران و ویزیت های انچنانی و حق العمل فضایی. و در اخر کار هم. ویلای فلان در فلان نقطه دنیا
واویلا
این همه بخونیم بعدش نتونیم یه دانشگاه خوب قبول شبم.
چون ظرفیت کمه.
همین چیزا باعث میشه که طرف بعد کنکور خودکشی کنه یا قبل کنکور افسرده شه
کجا این حرفها زده میشود؟
جوانان تحصیل کرده و نخبه بدبخت که به منابع قدرت و پول دسترسی ندارد که این انحصار چهل ساله را از بین ببرند
اینها ریشه دارند در همه جا
واقعا چرا باید در ممکلتی که ادعای اسلام واقعی و عدالت را دارد این ها اینقد چنبره زدن
بچه های مطلوم ما چه گناهی کردن تا کی
بدون هیچ امکاناتی دانشجو میگیرند.
انقدر هم پزشکی بیکار داریم.
حقوق پزشک ها از حقوق کارمندها هم کناره.
معلوم نیست این حرف های چرا و پرت از کجا میاد.
هزاران پزشک عمومی بیکار و بی پول رو ولی به چشم تون نمیاد؟