در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

چطور مهارت مورد علاقه خود را بشناسیم؟

اگر استعداد پنهان خود را بشناسیم به منبعی غنی دست پیدا خواهیم کرد و در تمام جوانب زندگی از آن بهره خواهیم برد.

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، به‌دلیل تنوع بالایی که در زمینه دسته‌بندی انواع مهارت‌ها وجود دارد، ارائه یک تعریف دقیق از واژه مهارت که بتوان آن را در تمامی موارد به کار برد، کاری سخت و ناممکن به نظر می‌رسد.

با کشف استعداد می‌توان در زندگی موفق شد و احساس خوبی داشت. معمولا خانواده‌ها دوست دارند فرزندانشان یک سال از تحصیلشان را جهشی بخوانند، چند زبان خارجی یاد بگیرند، موسیقی یاد بگیرند و یا در فوتبال بدرخشند. به همین خاطر  به دنبال کشف و پرورش استعداد کودک خود هستند.

حتما برایتان پیش آمده که درباره استعداد فردی در یک حوزه خاص شنیده باشید یا اینکه حرف‌هایی هم در مورد بی استعدادی فرد دیگر در زمینه‌ای به گوشتان خورده باشد. جدا از اطرافیان، انسان‌ها معمولا درک درستی از استعداد‌ها و مهارت‌های خود ندارند.

وقتی پای انتخاب و تصمیم گیری به‌میان می‌آید، کار خیلی سخت می‌شود. سردرگمی، شک و دوراهی‌های موجود در مسیر انتخاب‌هایی که با علایق سر و کار دارند، بسیار پیچیده هستند.

همه‌ی انسان‌ها در حرفه یا کاری استعداد دارند، اما معمولاً در شناخت آن‌ها موفق نیستند. اغلب اوقات استعداد‌ها برای ما پنهان و ناشناخته باقی می‌مانند. این استعداد‌ها در برابر چشم ما هستند، اما در شناخت آن‌ها موفق نیستیم و آن‌ها را فراموش می‌کنیم.

مینا پور فرخ روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه درباره این که چگونه متوجه شویم به چه مهارتی علاقه‌مند هستیم گفت: بسیاری از اوقات حال خوب ما در زندگی و روابط وابسته به شغل، حرفه و مهارتی است که داریم. افرادی که خلقشان افسرده است حال و هوای خوبی ندارند. گاهی اوقات افراد دلشان نمی‌خواهد سرکار بروند، زمانی که این مسئله را بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم از آن شغل رضایت ندارند، از درآمدش راضی نسشتند و یا از توانمندی های آن فرد در شغلش استفاده نمی‌شود.

وی با بیان اینکه شناخت استعداد‌ها و علاقه مندی‌ها از دوران کودکی شروع می‌شود اظهار کرد: والدین باید به کودک و نوجوان خود اجازه دهند که با انعطاف پذیری توانایی هایش را بشناسد. این طور نباشد که والدین، ناکامی‌های خودشان را معطوف به فرزندانشان کنند.

پور فرخ ادامه داد: از آن جایی که زمان زیادی را در محل کار هستیم، رسیدن به رضایت شغلی بسیار مهم است و در حقیقت با یک شناخت و آگاهی از خودمان که به چه چیز‌هایی علاقه‌مند هستیم و یکسری مهارت‌هایی که چگونه با اطرافیان ارتباط خوبی داشته باشیم این رضایت شکل می گیرد.

وی افزود: بسیاری از مواقع افراد از شغلشان راضی هستند منتها بلد نیستند با همکاران خود ارتباط برقرار کنند که منجر به عوض کردن شغلشان می‌شود. مجموعه‌ی مهارت‌ها و ارتباط بین فردی دو مولفه‌ی بسیار مهمی است که می‌تواند رضایت مندی شغلی را  جهت توسعه‌ی فردی ایجاد کند. اگر در پیدا کردن علاقه خود مشکل دارید و کار خود را به سختی و با تنبلی انجام می‌دهید، هرگز در کارتان پیشرفت نخواهید کرد. زیرا این کار جزو علایق واقعی شما نیست و باعث کاهش کارایی و شکست شغلی و یا از دست دادن شغل تان خواهد شد. برای رسیدن به رضایت از زندگی شغلی و خصوصی خود، یافتن علایق واقعی از اولویت بالایی برخوردار است.

این روانشناس تصریح کرد: یکی از دو تستی که در روانشناسی صنعتی و سازمانی مورد برسی قرار می‌گیرد، تست MBTI است که ویژگی‌های شخصیتی  هر فرد  را به صورت انضباط درونی نشان می‌دهد.  تست DiSC هم کارکرد شغلی را برای هر فرد نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه برای مهارت آموزی سن خاصی وجود دارد گفت: آگاهی زمانی شروع می‌شود که بتوانیم موقعیت حال خود را شناسایی کنیم،خودمان را بشناسیم و خواسته هایمان را درک کنیم. بسیاری از افراد از یک شاخه به شاخه دیگری می‌روند و  متعهد به انجام کار نیستند. گاهی اوقات هم شناخت وجود دارد و جایگاه خود را خوب انتخاب کرده ایم.

پورفرخ گفت: متعهد بودن به شغل یکی از عناصری است که در کنار شناخت و آگاهی از مهارت باید وجود داشته باشد. فرد باید به قدری از شغلش راضی باشد که نه تنها از آن خسته نشود بلکه بهترین پتانسیل را در راستای ظهورش به کار بگیرد. پیدا کردن علاقه هیچ محدوده سنی خاصی ندارد، شما در هر سن و سالی که هستید نیاز دارید که از زندگی لذت ببرید و در مسیر علاقه تان حرکت کنید. البته باید این نکته را مورد توجه قرار دهید که اگر  از زمان کودکی علاقه خود را کشف کنید، به موفقیت های بالاتر می‌رسید چرا که زمان بیشتری برای کار و حرکت کردن در مسیر علایقتان وجود دارد.

پور فرخ بیان کرد: اخیرا پدر و مادر با سیستمی که آموزش و پرورش قرار داده است با فرزندان خود همراه هستند. یکی از پتانسیل‌های آموزش و پرورش، کار‌های پژوهشی است که در دبیرستان وجود دارد. بعضی از نوجوانان به واسطه پژوهش متوجه می‌شوند که به کار‌های تولیدی و اختراعی علاقه‌مند هستند.

باتوجه به مباحث مطرح شده، در می یابیم که اگر استعداد پنهان خود را بشناسیم به منبعی غنی دست پیدا خواهیم کرد و در تمام جوانب زندگی از آن بهره خواهیم برد. خواه در تلاش برای پیدا کردن شغل مناسبی باشیم، خواه بخواهیم مهارت جدیدی را در خود رشد دهیم، اولین فاکتوری که ما را یاری خواهند کرد استعداد‌های ما هستند.

یکی از بزرگترین مشکلات بسیاری از افراد در زندگی، این است که همیشه به دنبال پیدا کردن علاقه خود هستند و هیچ گاه هم علایق واقعیشان را پیدا نمی کنند. تا زمانی هم که موفق به کشف علایق خود نشوند، زندگی خسته کننده و کسالت باری را  تجربه خواهند کرد.

 هر چه علایق واقعی در سنین پایین‌تر کشف شود، فرد  در مسیر شغلی و آینده بهتری قرار می گیرد و زندگی موفق تری را تجربه می کند.


بیشتر بخوانید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۲۳:۱۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
خب چگونه این استعداد پیدا شود؟
این همه مشاوره تو مدارس هست.
این همه تو صدا و سیما موسسات کنکور تبلیغات دارن.
از دانش آموزهای متوسطه اول این همه تست سلامت روان و استعداد و... گرفته میشه.
اما آخرش هیچی به هیچی.
بنظر بنده متن تبلیغاتی نوشته شده بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۰ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
سربازی یک وظیفه عمومی است و مانع استعداد و علاقه و توانایی و ... نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۵ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
محاکمه ستاد شبه علمی کرونا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
با وجود سربازی اجباری، بحث استعداد و علاقه و ... کاملاً بی معنیه. اصلاً باید ضرب المثل "هر کسی را بهر کاری ساختند" رو حذف کنیم و به جایش ضرب المثل جدید "هر کسی را بهر سربازی اجباری ساختند" رو جایگزین کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۶ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
به نظر من باید شغل هایی مثل مشاوره تحصیلی و بحث هایی مثل علاقه و استعداد و اینجور چیزها کلاً حذف بشه. چون الان توی هر مدرسه ای چندتا مشاور تحصیلی هست و موقع انتخاب رشته هم خانواده ها کلی پول خرج مشاوره و استعدادیابی و ... می کنند، اما به یکباره و بدون توجه به استعداد و علاقه ی بچه ها، همگی باید برن سربازی. خُب با چنین شرایطی انصافاً استعدادیابی و ... معنی داره؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۱ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
استعداد و علاقه و توانایی و ... اصلاً اهمیتی نداره. هر کسی با هر شرایط و استعدادی باید بره سربازی !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۹ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
سربازی یک وظیفه عمومی است. اکثریت جوانان واجد شرایط قبلاً رفتن تا شما به اینجا رسیدی. خیلیها هم مخترع شدن و یا دانشمند شدن.
پس اکنون انجام وظیفه عمومی نوبت شماست و مانع استعداد و علاقه و توانایی و ... نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۷ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
اگر وظیفه ی همگانی است چرا آقازاده ها و پولدار زاده ها و ... به هزار کلک ازش فرار می کنند ؟؟؟ اگر خوب است چرا این همه معافیت عجیب و غریب ورزشی و علمی و آقازادگی و ... وجود دارد؟؟؟؟
بعدش هم کامنت شما اصلاً ربطی به کامنت من نداشت. کاملاً واضح و روشن هست که سربازی اجباری صد در صد با بحث استعداد و علاقه و "هر کسی را بهر کاری ساختند" در تضاد کامل هست و این توجیه های الکی هم مطلقاً قانع کننده نیست. بلکه فقط توجیهات یک سری آدم هایی هست که از سربازی سود می برند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
آیا این موضوع واقعاً خنده دار و بی معنی نیست که هر ساله کلی هزینه و وقت صرف میشه که مشاورها و روانشناس های خصوصی و همچنین مشاوران تحصیلی مدارس این همه وقت و پول و انرژی مصرف میشه که فقط معلوم بشه که یه بچه به چه رشته و کاری علاقه داره ؟؟؟ اون وقت یکدفعه و بدون هیچ توجهی به علاقه ی اشخاص، همگی باید برن سربازی اجباری (که در اکثریت کشورها حذف شده) و البته یه عده پولدار و آقازادگان محترم هم هستند که ظاهراً هیچ وظیفه ای در مقابل جامعه ندارند و با دلایل شگفت آور و عجیب و غریب معاف می شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
سالها پیش یک شعار بود که میگفت "فرزند کمتر زندگی بهتر". این شعار همه جا بود از روی دیوارها تا تابلوی وسط جاده ها و روی دفترچه بیمه و پشت جلد بیسکویت و آب معدنی و ... . و حتی آیه و حدیث هم می آوردند که ثابت کنند فرزند کمتر مساوی زندگی بهتر هست. . حالا قضیه سربازی اجباری هم همینه که علاوه بر اتلاف عمر میلیونها جوان، عامل اصلی بی مهارتی و بیکاری و بی پولی و مشکلات اقتصادی جوان ها و سیل عظیم فارغ التحصیلان بیکار و مشکلات ازدواج و جمعیت و.... شده. و چندین سال دیگه به این نتیجه می رسند که مثل بحث فرزند کمتر زندگی بهتر، این بحث سربازی اجباری هم باید اختیاری بشه (البته الان هم اکثریت صاحب نظران از جمله مرکز پژوهش های مجلس به این نتیجه رسیده اند که سربازی دومین عامل تاخیر ازدواج و عامل مشکلات روحی و روانی جوان هاست) اما متاسفانه این تاخیرها اونقدر ادامه پیدا میکنه تا عمر و سلامت روحی میلیونها جوان نابود بشه و اون وقت اختیاری میشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۰۳ آبان ۱۴۰۰
کاربر بزرگوار ۰۹:۲۹ یک سوال از شما می پرسم ؛ فرض کن که شما یک مسئول در این کشور هستی و یک قانون وجود داره که این قانون باعث شده سه میلیون نفر از شهروندان تبدیل به مجرم بشن. به نظر شما آیا لازم نیست این قانون اصلاح بشه؟ یا حداقل یه جلسه ای یا تبادل نظری یا یک راه حلی درباره ی این وضعیت پیدا بشه؟

شما توی کامنتتون فقط گفته اید، چون دیگران قبلاً رفتند، بقیه هم الان باید بروند. اما یک واقعیتی رو اصلاً در نظر نگرفته اید، اینکه الان برای این سه میلیون نفر که به خاطر این قانون تبدیل به مجرم شده اند چه باید کرد؟ آیا باید هیچ کاری نکرد؟ امام خمینی (ره) تاکید کرد که میزان رای ملت است. الان سه میلیون نفر بعلاوه خانواده هاشون، به خاطر این قانون دچار مشکل شده اند و عده ی زیادی هم به خاطر فرار از سربازی، الکی به دانشگاه میرن و عمرشون رو تلف می کنند. به نظر شما آیا هیچ کاری نباید کرد؟؟؟ آیا هیچ اصلاحی نباید انجام بشود؟
آخرین اخبار