فروش پهپاد گران‌قیمت آمریکایی یعنی گلوبال هاوک به کره‌جنوبی، در روزهای اخیر دچار حواشی متعددی شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  تا مدتی قبل، پهپادهای آمریکایی با استفاده از تبلیغات و پروپاگاندای رسانه ای و هالیوودی این کشور، کابوسی بزرگ برای هر کشوری محسوب می شدند و حتی استقرار آنها در یک کشور، پیامی مهم به همسایگان محسوب می شد. اما در سالهای اخیر و با رشد تکنولوژی پهپادی کشورهای دیگر نظیر جمهوری اسلامی ایران، مشخص شد امکان برتری و رقابت در این حوزه مهم و مدرن نیز با آمریکا وجود دارد. این اتفاق، پس از شکار مقتدرانه دو پهپاد مشهور آمریکایی یعنی جانور قندهار و گلوبال هاوک توسط سپاه پاسداران، بیش از گذشته مورد توجه کارشناسان و رسانه های مستقل قرار گرفت.


بشیتربخوانید


پرنده بدون سرنشین گران قیمت و بلند پرواز "گلوبال هاوک"، برای اکثر ایرانیان در سال ۱۳۹۸ تبدیل به یک نام آشنا شد؛ زمانی که توسط سامانه پدافند هوایی بومی سوم خرداد نیروی هوافضای سپاه پاسداران در جنوب کشور شناسایی و بعد از تجاوز به حریم هوایی ایران سرنگون شد. بحث ها و موارد اصلی و حاشیه‌ای زیادی در آن زمان در خصوص عملکرد این پهپاد و حتی احتمال بروز درگیری نظامی بین ایران و آمریکا مطرح اما در نهایت مشخص شد کفه ترازوی حقانیت و قدرت در این ماجرا، به طرف جمهوری اسلامی کاملا سنگینی می کند.

اما بهانه گزارش جدید، روایت های قابل تامل در خصوص سرنوشت امروز گلوبال هاوک مشهور امریکایی پس از آن اتفاق ذلیلانه برای آمریکا است. این پرنده، هم اکنون به دو مشتری خارجی تحویل داده شده که با این اقدام، سوالات مهمی برای کارشناسان نظامی به وجود آمده و در حالی که تصور می شد این اتفاق به نفع آمریکا باشد و بتواند گوشه ای از آن ماجرای تلخ برایشان را جبران کند، اما به موضوعی جدید در تضعیف قدرت پهپادی ایالات متحده تبدیل شده است. پیش از تشریح این ماجرا، اندکی با این پرنده آشنا می شویم.

آشنایی با جاسوس مشهور آمریکا در آسمان

گلوبال هاوک جزء پرندهای بدون سرنشین ماندگاری بالا و با ارتفاع پروازی بالا یا در اصطلاح " HALE " شناخته می شود. وظیفه اصلی این پهپاد تهیه زنده تصاویر و نقشه های مورد نیاز فرماندهان از مناطق وسیع به صورت زنده و همچنین پوشش این مناطق با استفاده از سنسورهای الکترواپیتک و حرارتی است. این پرنده شناسایی می تواند تا ارتفاع ۱۸ کیلومتری از سطح زمین فاصله بگیرد و در نهایت تا مدت زمان ۴۲ ساعت به پرواز و عملیات ادامه دهد. وزن این پهپاد ۱۴.۵ تن در حالت خالی و با سوخت و محموله در حال بارگیری کامل ۳۲ تن بوده و می تواند با سرعت ۵۷۵ کیلومتر بر ساعت پرواز کند.

برد پروازی " گلوبال هاوک " در حدود ۱۴ هزار کیلومتر اعلام شده و می تواند محموله ای به وزن ۱۶۰۰ کیلوگرم را حمل کند. این پرنده بدون سرنشین از یک موتور توربوفن مدل  F۱۳۷-RR-۱۰۰    ساخت شرکت رولز- رویس انگلستان بهره می برد.  این پهپاد سنگین‌وزن‌ترین پهپاد عملیاتی جهان است و توسط شرکت آمریکایی نورثروپ گرومن طراحی و ساخته شده است.

دومین افتضاح جاسوس مشهور آمریکا پس از شکار توسط سپاه پاسداران / روغن‌ریزی پهپاد ۲۰۰ میلیون دلاری در اولین روز‌های فعالیت!

پهپاد گلوبال هاوک متعلق به نیروی هوایی آمریکا

جالب است بدانید که هزینه کل پروژه گلوبال هاوک در حدود ۱۰ میلیارد دلار بوده و در حال حاضر قیمت هر فروند از این پهپادها به همراه هزینه های عملیاتی آن در حدود ۲۲۰ میلیون دلار رسیده و آن را به گران ترین پهپاد عملیاتی جهان بدل کرده است. اما دلیل عمده این گرانی، بحث محموله همراه این پهپاد است که آن را از سایرین متفاوت کرده.

با نگاه به این پهپاد، اولین نکته ای که هر بیننده ای را جذب می کند بحث شکل خاص در جلوی این پهپاد است. در این محل یک دیش دریافت اطلاعات قرار دارد که در باند " KU " عمل کرده و می تواند با سرعت ۵۰ مگابایت در ثانیه به دریافت و ارسال اطلاعات بپردازد.

 رادار روزنه مصنوعی "SAR " به همراه سامانه های جستجو و شناسایی الکترواپتیک و فروسرخ که بر روی این پهپاد نصب شده اند به دلیل ارتفاع بالای پروازی این پرنده می توانند محوطه ای به مساحت ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع را در یک روز اسکن و نقشه برداری کند. باید گفت که رادار روزنه این پهپاد در باند ایکس فعالیت می کند که خود باعث افزایش توان عملیاتی این رادار است. مدلی از این پهپاد به نام MQ-۴C با ماموریت ویژه گشت دریایی نیز توسعه پیدا کرده است.

دومین افتضاح جاسوس مشهور آمریکا پس از شکار توسط سپاه پاسداران / روغن‌ریزی پهپاد ۲۰۰ میلیون دلاری در اولین روز‌های فعالیت!

پهپاد MQ-۴C متعلق به نیروی دریایی آمریکا

در بحث مشتریان خارجی باید گفت که کره جنوبی و ژاپن به عنوان دو کشور متحد آمریکا در شرق آسیا، با ۴ و ۳ فروند از کاربران این پهپاد هستند و سازمان ناتو نیز تعدادی از آنها را برای ماموریت شناسایی مشترک در اختیار دارد. اما روایت های عجیب و قابل توجهی در خصوص عملکرد این پهپاد در سالهای اخیر در کره جنوبی منتشر شده که جای بررسی و تحلیل دارد.

از چانه زنی های طولانی تا روغن ریزی پهپادهای چند صد میلیون دلاری!

کره جنوبی در سال ۲۰۱۱ میلادی قراردادی را برای خرید ۴ فروند پهپاد گلوبال هاوک، با آمریکا به امضاء رساند. بحث قرارداد خرید ۴ فروند گلوبال هاوک برای نیروی هوایی کره جنوبی از همان ابتدا محل بحث و چالش بین دو کشور بود. در ابتدای امر برای کل قرارداد شامل ۴ فروند پهپاد، سیستم های کنترلی، بحث تعمیر و نگهداری و پشتیبانی از آن، قیمتی در حدود ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار اعلام شد. اما در سال ۲۰۱۱ آمریکا به دنبال افزایش قیمت به ۴۰۰ میلیون دلار برای هر فروند پهپاد در کنار بحث خدمات پس از فروش و رساندن رقم کل به حدود ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بود که به اعتراض سنگین کره جنوبی و تهدید به خروج از مذاکرات انجامید.

در نهایت بر اساس اطلاعات موجود، کل قرارداد برای ۴ پهپاد مورد نظر به همراه خدمات پس از فروش با رقمی در حدود ۸۱۳ میلیون دلار به سرانجام رسیده و بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ میلادی ۴ پهپاد مورد نظر به کره جنوبی تحویل شد. با احتساب این هزینه قیمت هر "گلوبال هاوک" برای کره ای ها در حدود ۲۰۳ میلیون دلار برای هر پهپاد بوده است که محاسبه ریالی آن عدد نجومی خواهد بود.

دومین افتضاح جاسوس مشهور آمریکا پس از شکار توسط سپاه پاسداران / روغن‌ریزی پهپاد ۲۰۰ میلیون دلاری در اولین روز‌های فعالیت!

پهپاد گلوبال هاوک متعلق به نیروی هوایی کره جنوبی

اما مدتی بعد از فعال شدن پهپادها در همان سال ۲۰۲۰ بود که منابع پارلمانی در کره جنوبی اعلام کردند یکی از ۴ فروند پهپاد تحویل شده از آمریکا، دارای اشکال فنی به نام روغن ریزی بوده و در یک پهپاد دیگر نیز به دلیل استفاده از قطعات معیوب، در سیستم حسگر کنترلی پهپاد مشکلاتی بروز کرده است.

در هفته اخیر اما دوباره یک مقام پارلمانی از حزب دمکراتیک کره جنوبی اعلام کرده که بررسی های دقیق تر نشان می دهد قطعات معیوب در تمامی ۴ فروند پهپاد گلوبال هاوک تحویل شده از آمریکا به کره جنوبی یافت شده و در یکی از پهپادها حتی قطعات مربوط به ارسال تصاویر از پهپاد به ایستگاه زمینی نیز معیوب بوده و ایجاد مشکل کرده است. با توجه به زمان بسیار کم از تحویل و عملیاتی شدن این پرنده بدون سرنشین در کره جنوبی، بروز این مشکلات برای ناوگان گلوبال هاوک های کره سوال برانگیز شده است.

پروژه ۸۰۰ میلیونی ژرمن‌ها در موزه!

اما این ماجرای مربوط به کره جنوبی، تنها گاف پهپادی آمریکا نبود و در اقدامی دیگر و با همکاری آلمان ها نیز یک شاهکار ۸۰۰ میلیون دلاری در پروژه گلوبال هاوک به ثبت رسانده اند. ماجرای مورد نظر پروژه ای موسوم به EuroHawk  است. بر اساس این طرح، آلمان ها به دنبال توسعه یک پرنده بدون سرنشین بر اساس بدنه و شکل گلوبال هاوک بودند که با سیستم های جمع آوری و شنود سیگنال های الکترونیک ساخت اروپا مجهز شود.

طرح مورد نظر برای ساخت ۴ الی ۵ فروند از پهپادهای مورد نظر بود و نمونه اول آن نیز در سال ۲۰۱۰ میلادی پرواز کرد. این پرنده در سال ۲۰۱۱ میلادی به آلمان وارد شده و قرار بود در کنار انجام پرواز های تمرینی و تکمیل آموزش خدمه کنترل کننده، بحث نصب تجهیزات ویژه شنود نیز در آلمان اجرا شود.

دومین افتضاح جاسوس مشهور آمریکا پس از شکار توسط سپاه پاسداران / روغن‌ریزی پهپاد ۲۰۰ میلیون دلاری در اولین روز‌های فعالیت!

پهپاد گلوبال هاوک آلمانی

با آغاز پروازها در آلمان، نیروی هوایی این کشور متوجه وجود برخی مشکلات در سیستم های کنترل پروازی گلوبال هاوک شده و البته اصلی ترین مسئله در خصوص این خرید تازه مشخص شد. طبق بررسی های تکمیلی، این پهپاد فاقد سیستم های هشدار دهنده و جلوگیری کننده از برخورد با پرنده های با سرنشین بودند و لذا آژانس امنیت پروازی اروپا با صادر کردن مجوز پروازی برای این پهپادها بر فراز اتحادیه اروپا مخالفت کرد.

در عین حال مشخص شد که ۷۸۰ میلیون دلار باید هزینه پرداخت شود تا تغییرات لازم روی این پهپادها اعمال و مجوزها برای پرواز بر فراز حریم هوایی اروپا صادر شود. این افزایش قیمت البته باعث اعتراض شده و در نهایت آلمان ها در سال ۲۰۱۳ میلادی پروژه "یورو هاوک" را لغو کردند. نکته قابل توجه در اینجاست که آیا آلمان ها از ابتدا از این قوانین اطلاع نداشتند؟ مشخصا احتمال عدم اطلاع آنها از این وضعیت نزدیک به صفر است و ماجرای پروژه یورو هاوک نیز باید دیگر طرح های عجیب نظامی و جاسوسی اروپا و خصوصا آلمان دسته بندی کرد.

نکته قابل توجه دیگر این که چند سال بعد آلمان ها سعی کردند با استفاده از نمونه دیگر همین خانواده یعنی MQ-۴C برنامه خود را ادامه دهند که دوباره مشکلات در خصوص صدور مجوزها گریبان ژرمن ها را گرفته و در نهایت آنها به دنبال سفارش چندین فروند از هواپیمای تجاری سرنشین دار Global Express ۶۰۰۰ با تجهیزات ویژه شنود و شناسایی رفتند. در نهایت، پروژه یورو هاوک که هزینه ای در حدود ۸۰۰ میلیون دلار برای آلمانی ها داشت، سرانجام بهتری جز بایگانی پیدا نکرد به گونه ای که قرار است تنها نمونه گلوبال هاوک تحویل شده به آلمان ها به موزه ای در این کشور تحویل شود و تجهیزات و اقلام مربوط به این پهپاد نیز در اختیار ناتو قرار خواهد گرفت.

منبع: مشرق

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
A
۱۳:۱۹ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
خداییش خفنن
Iran (Islamic Republic of)
عساکره
۰۸:۵۹ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
پراید بوده یا پهباد ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۶:۳۰ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
پولی که با خون ملتهای بی گناه به دست بیاد این افتضاحات را هم به بار میاره
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۳:۵۶ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
دشمن در دفترهای نقاشی وحشی ترسناک است. البته ناگفته نماند صفت شیطان از هر زاویه ترسناک وحشتناک است. ولی در مقابل هوافضای پدافند سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران مانند یک سُوسک است. دشمن هرچقدر هزینه پرنده هتی غول پیکر بالا ببره که ازدید هوافضای سپاه پاسداران درامان بماند.
ولی کورخونده.برعکس قدرت وتوانایی حساسیت بیش ازحد شکار سپاه را بالا میبرد.
Hungary
س رسولی
۰۲:۵۷ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
از دست فرزندان مان همه چیز بهر ماید از بچه 16 ساله 16 اخترا کرد دولت قبل بیخیالش شد مهندسی که دستگاه آب شیرین کن رااختراع کرد باز دولت قبل قبول نکر تا ماشین برقی ابته کار قبول نکرد از دولت سید بزرگوار میخواهم حمایتشان کند وخود و سازی را به وزارت دفاع بدهد تا خودروهای مان بدونه نیاز به خوارج با کمک جوانان مان خودروهای با کیفیت دروست کنند کدام ماشینهای نظامی مشکل داره حته تمام قطههاش ساخت ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
سیاوش
۰۰:۳۱ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
خخخخخخخ ماکت هستش پهبادهای آمریکای احساس خطر کنن اتوماتیک خودشون منهدم میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۴ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۳ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
اوناخیلی موندن تا به ماها برسن توی پهباد .ایران توی پهبادسرامد دنیاست
Iran (Islamic Republic of)
همشهری
۲۲:۱۹ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
وقتی دو تا غول صنعت دنیا مثه سایپا و ایران‌خودرو رو نداشته باشند بایدم آب روغن قاطی کنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
بیارن پیش اوس تقی مکانیک سر کوچمون یه نگاه بهش بندازه
Iran (Islamic Republic of)
زمانی
۲۱:۰۹ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
خیلی جالب بود.نویسنده گفته اگه تبدیل به ریال کنیم مبلغ قابل توجهی میشه.کی تو دنیا دلار به ریال شما تبدیل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ال
۱۰:۲۶ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
واس اینکه تو بفهمی چقد پوله اینو گف چقد ایکیوت بالاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۱ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
قیمت سکه چنده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
درود بر سپاه پاسداران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
هه
اینارو باش
Iran (Islamic Republic of)
غلامرضا اسماعیلی
۱۸:۳۹ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
سلام باعث افتخار کشور هستند بچه های سپاه
بنده که بازنشسته اموزش وپرورش هستم بارها گفته ام
کاش حتی وزیر اموزش وپرورش ازبین. بچه های سپاه
انتخاب شود که افراد زیادی با بوق وکرنا امدند ووزیر شدندولی
کاری واسه فرهنگیان نکردند
درود بر سپاهیان عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۲۳ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
باعرض پوزش کسی بخواهد به هدف برسد. کلی باید سختیهارا تحمل کند وزحمت بکشد. ولی متأسفانه برادران فرهنگی دواز انتظار همش در صرف اعتراضات وقت تلف میکردند.ازطرفی هم دشمنان وطن فروشان خوشحال میکردند. شهید بزرگوار جناب مطهری. دکترباهنر. سردارشهیدباقری. سردارشهیدپسندیده. سردارشهیدسلطان نصیری. مگر این عزیزان شهیدان این مملکت نبودند. بخاطر آب خاک پاک وطن بشهادت رسیدند. حال یک عده عوض اینکه به همرزمانشان مراسم یادبود برگزارکنند وعهدپیمان باآن عزیزان ببندند.چند نفر ریختن توی خیابان به بهانه اعتراض به امنیت کشورهمون شهدای معلم فرهنگی آسیب رسوندند.دشمن بیکارننشسته عین شوغال چشم گوششو تیز کرده تا چندنفر بیان توخیابان بعدش بگن درسراسر ایران فرهنگیان دست به تظاهرات کردند.دشمن دنبال یک حرکت ناچیزو کل داستان میسازه وآنرا ماهها در تمام کانالهای جعلی ورسانه های بی پایه اساس پخش میکنه. آنوقت انتظارداریم درجمع نظام به ما فرهنگیان هم سرویس بدهند.امیدوارم دربرابر خون شهدای معلمای عزیز جواب منطق داشته باشیم. نه دشمن شادکرده باشیم.دشمن ووطن فروش خائین تابوده وهست تاروزقیامت به راه راست هدایت نمیشوند.ودرآخرهم حسرت وطن دردلشان به گور میبرند.این ماهستیم باید ازامانت شهدا پاسداری کنیم وحتا اجازه ندهیم دشمن یک لحظه خنده به لبش بیاد.همیشه باید خواب خوراک برای دشمنان حرام کنیم. درودبدرود.
Iran (Islamic Republic of)
امیرحسین
۱۷:۱۲ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
ایران از پس قوی شم بر اومد این خرابش رو نتونن بزنه
Iran (Islamic Republic of)
نرگس
۱۴:۱۳ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
اینا همش باید پند و عبرتی باشه برای آدمها مخصوصا اونا که سنگ آمریکارو ب سینه میزنن و هی میگن هر کار اونا بگن ما باید انجام بدیم ببینید با این کشور که نه مسلمانه و نه تهدیدی برای آمریکا و گوش ب فرمان اونا هم هست چه کار کرده معلومه که جنس بنجل بهشون انداخته
اون ازکاری که با فرانسه هم پیمانش کرد و اونم از افغانستانی های بیچاره و واکسن آلوده ب ژاپن
و خیلی خیانت ها و جنایت های آشکار و پنهان
حالا مگه اینا درس عبرت میشه واس بعضیا
Iran (Islamic Republic of)
اراد پارسی
۰۹:۰۹ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
بنظر من سیاست مداران باید کمی دقت شونو ببرن بالا و همچیزو در نظر بگیرن چرا باید امریکا برای چندمین بار این اشتباه بکنه من میگم این کاراشون یکم غیر منطقی هست البته تو قدرت مند بودن تیمی که تونست اینکار ارزشمند بکنن تردیدی نیست ولی من میگم این کار امریکا شک برانگیز شاید میخوان با اینکارشون یه قطع ای که بتونه جاسوس کنه بسیار زیاده فقط با احتیاط باید با امریکا عمل کنیم نباید عجولانه رفتار کنیم
Iran (Islamic Republic of)
کگب
۰۸:۱۷ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
در ضمن بلبرینگ کلاجش تو بازار بد پیدا میشه،و،والف باد لاستیک عقبش نشتی داره
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۳:۱۳ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
لعنت به امریکا
Iran (Islamic Republic of)
شهرام ستاری
۰۱:۰۳ ۲۹ مهر ۱۴۰۰
لعنت به ذات آدمایی چون تو که الکی دوست دارید فقط بد و بیرا بگید و دشمنی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
ما تو تمامی پهبادهاشون دست بردیم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۱:۴۹ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
نظر دادن راحت هست انجام کار سخت هست متاسفانه ما با شعار دونبال چه اهدافی هستیم
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۲۱:۴۶ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
می‌گم زیاد بزرگش نکنید ، اوردنش یه اچار کشی کردیم روغن ریزش بند اومد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۵ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
روغن ریزی دارد! خب باید چب زخم بزنه
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۳:۳۴ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
عجب
Iran (Islamic Republic of)
سمیعی
۲۱:۰۵ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
چرا اینجور شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۵ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
وجدانی ساعت کاری و تحقیق و توسعه بر پهبادها و موشکی را افزایش دهید و روز به روز پیشرفت در تکنولوژی پهباد انجام گیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۱ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
آمریکا نسخه ی صادراتی رو بی کیفیت ساخته، ولی مال خودشو که اونجوری نساخته. و مهم تکنولوژی هست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۵ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
آمریکا یه درغگو کلاهبردار بین المللی یه! کارش استثمار مردم جهانه. به متحد و غیر متحد هم رحم نمیکنه. واسه آمریکائیها پول خداست.
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۶:۴۵ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
خوب وسیله ی مکانیکی دیگی، خرابی هم داره، بعد این پهباد ها فروخته شده، وتوسط کشور دیگری ارزیابی شده، ولی پهباد های ما توسط کشوری خریداری نشده تا ارزیابی کشور خارجی در مورد انها صورت بگیره، در کل اگر به قصد تخریب به موضوع نگاه کنی فقد عیب ها رو میبنی، ولی نگاه منصفانه حتما نکات مثبتی هم دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۰ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
دقیقا. مشکلی هم اگه بوده آمریکا نسخه ی صادراتی رو بی کیفیت ساخته، ولی مال خودشو که اونجوری نساخته. و مهم تکنولوژی هست
Iran (Islamic Republic of)
م
۲۰:۴۵ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
بله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۲ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
فکر کردن فقط خودشون بلدن خراب کاری کنن توی تاسیسات و نیروگاه های ما....
امریکای قمار باز انجایی ک فکرش رانمیکنی ماشمارا زیرنظر داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
بخواب باوو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
شیطون از کجا فهمیدی روعن ریزی داره نکنه ایرانخودرو ساختتش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
فقط چسب حل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۹ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۷ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
چرا راه چاره را بهشون نشون دادی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۸ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
حل درسته یا هل؟
Iran (Islamic Republic of)
جیر جیر
۱۱:۴۸ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
خرجش یه چسب مزداست(mazda) ،میچسبونن جلوی روغن ریزیش رو میگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۲۷ مهر ۱۴۰۰
افرین افرین
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۲۱:۵۳ ۲۸ مهر ۱۴۰۰
به به عجب نظراتی
آخرین اخبار