به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، علیرضا صداقت رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا(ع) مشهد گفت: وقتی ویروس کرونا اوج میگیرد و وارد موج میشویم تعداد بیماران به سرعت افزایش پیدا میکند و به همان نسبت مرگ و میر نیز بیشتر میشود. تنها راهی که میتوانیم جلوی این ویروس را بگیریم با رعایت دستورالعملهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی، ماسک زدن و از همه مهمتر واکسیناسیون افراد جامعه است.
او افزود: اگر ۷۵ درصد افراد جامعه واکسن دریافت کنند، دیگر نگران انتقال ویروس نخواهیم بود؛ زیرا از لحاظ اپیدمیولوژی چرخه انتقال ویروس قطع میشود. به همین علت است که بر واکسیناسیون افراد جامعه تاکید زیادی شده است.
رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا(ع) مشهد با بیان اینکه گر ما دو دوز واکسن را دریافت کنیم بعد از چهار هفته میتوانیم، بگوییم که ایمنی در فرد ایجاد شده است. ادامه داد: هنگام ورود به موج پنجم ۱۶.۸ درصد یعنی فقط حدود ۱۴ میلیون از جمعیت دو دوز واکسن خود را دریافت کرده بودند و به نسبت مرگ و میری بالایی را در این پیک شاهد بودیم. علت این امر این بود که ما چندان دستورالعملها را رعایت نکردیم و از همه مهمتر سرعت واکسیناسیون به شدت پایین بود.
صداقت بیان کرد: کشور آلمان از لحاظ جمعیتی قابل قیاس با ما هستند. این کشور از خرداد ماه واکسیناسیون را آغاز و حدود ۳۰ میلیون نفر را واکسینه کرد. اکنون حدود ۶۰ میلیون نفر در این کشور واکسینه شدند و بیش از ۵۰ میلیون نفر دو دوز واکسن خود را دریافت کردند و این امر منجر به کاهش شدید مبتلایان به کرونا و مرگ و میر شد.
او تصریح کرد: کشور انگلستان واکسیناسیون گستردهای داشته است به گونهای که در اردیبهشت ۳۰ میلیون نفر دو دوز واکسن خود را دریافت کردند. این امر سبب کاهش چشمگیر مرگ و میر و مبتلایان به کرونا در افراد شد. آمار نشان میدهد که افراد مبتلا میشوند، اما به صورت خیلی خفیف است.
رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا(ع) مشهد تاکید کرد: همچنین کشور استرالیا با اینکه دارای شرایط اقتصادی خوبی است، اما مردم این کشور تا تیرماه از واکسن کرونا چندان استقبال خوبی نداشتند. در این کشور دستورالعملهای بهداشتی به شدت رعایت میشد. تبلیغات برای دریافت واکسن انجام نشد و سرعت واکسیناسیون به شدت کاهش داشت. درحال حاضر ۱۰ میلیون نفر دو دوز واکسن خود را دریافت کردند که حدود ۳۰ درصد جمعیت را شامل میشود.
بیشتر بخوانید
صداقت اظهار کرد: نتیجه این روند کاهشی در واکسیناسیون سبب شد که وقتی وارد موج جدید شدند میزان افراد مبتلا به شدت افزایش یافت و شاهد مرگومیر قابل توجهی شدند، با اینکه مردم این کشور دستورالعملهای بهداشتی را به شدت اجرا میکردند.
او افزود: کشور اندونزی نیز به همین صورت در واکسیناسیون بسیار عقب است به گونهای که واکسیناسیون آنها درصد یک رقمی دارد. این امر سبب شد تا در اندونزی کشتار زیادی اتفاق بیفتد و موارد ابتلا و فوت به شدت افزایش داشته باشد.
رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا(ع) مشهد با بیان اینکه آمارهای واکسیناسیون در کشورهای مختلف نشان میدهد که واکسیناسیون افراد چقدر میتواند در ایمنی جامعه تاثیرگذار باشد، ادامه داد: مطالعات و مقالات نظاممند بسیاری در کشورهای مختلف در خصوص عوارض واکسن انجام شده است. همچنین در کشور ما نیز مطالعه نظاممندی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. این اطلاعات پیرو علوم مبتنی بر شواهد است شواهد نیز از مطالعات بالینی سرچشمه میگیرد.
صداقت در خصوص عوارض واکسن بیان کرد: در مطالعات عوارض شایع و ناشایع واکسنها مشخص شده است، عوارض شایع واکسنها شامل دردهای موضعی در محل تزریق واکسن، تب و لرز، سردرد، سرگیجه، خستگی، بیحالی و بدن درد است. عوارض ناشایع و کمتر دیده شده مانند گیجی، لرز، تعریق، بزرگی غدد لنفاوی و حالتهایی مثل شوک است. همچنین عوارض حساسیتی همچون بثورات پوستی و تند شدن ضربان قلب به ندرت در افراد ایجاد میشود.
او تصریح کرد: عوارض واکسن ۱۲ ساعت بعد و گاهی ۷ روز بعد از تزریق واکسن نیز مشاهده میشود و در برخی موارد تا یک ماه نیز فاصله داشته است.
رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا (ع) مشهد تاکید کرد: توصیههای علمی جهت کاهش عوارض واکسن وجود دارد که یکی از این موارد گرفتن شرح حال فرد است که به چه چیزهایی حساسیت دارد. در زمان پیک انجام این کار غیر ممکن است، اما اکنون که در شرایط بهتری قرار داریم مردم برای دریافت واکسن میتوانند اقدام کنند.
صداقت اظهار کرد: برای هر کدام از عوارض واکسن دستورالعملهایی وجود دارد؛ به عنوان مثال افراد بعد از تزریق واکسن ۱۵ دقیقه در محل تزریق واکسن بماند تا عوارض آنها مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین یکسری عوارض نیز وجود دارد که نیاز به بستری شدن دارد. به تمام کادر درمان، پزشکان و تزریقکنندههای واکسن آموزش داده شده که در چنین شرایطی چه خدماتی را برای بهبود حال فرد انجام دهند. توصیههایی همچون پوشیدن لباس خنک، مصرف مایعات زیاد، مصرف داروهای ضد التهابی نیز شده است که میتوانند در کاهش عوارض ناشی از واکسن کرونا کمککننده باشند.
او با اشاره به اینکه که گفته شده افرادی بودند که دوسال کرونا نگرفتند و بعد از تزریق واکسن به کرونا مبتلا شدند و حتی برخی فوت کردند، افزود: این افراد جزو کسانی بودند که در هنگام تزریق واکسن مبتلا به کرونا بودند و چون علائمی نداشتند از آن بیاطلاع بودند، بعد از تزریق واکسن بدن علائم شدیدی از خود نشان داده و حتی در برخی بیماری شدت گرفته و موجب فوت فرد شده است
رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا (ع) مشهد ادامه داد: بر روی عوارض واکسنهای کرونا در ایران و کشورهای اروپایی و امریکایی مطالعات بسیاری شده و عوارض شایع و ناشایع آن کاملا مشخص شده است. بشر در طول تاریخ در تولید واکسن تجربه چند صد سالهای دارد. این تجربیات نشان داده که هیچ واکسنی صد درد صد موثر و بدون عوارض نبوده است، اما وقتی بسنجیم متوجه میشویم که عوارض واکسن کرونا ناچیز و در برابر فواید قابل گذشت است.
صداقت بیان کرد: توصیه پزشکان به مردم این است که برای دریافت واکسن اقدام کنند تا به زودی ۷۵ درصد جمعیت واکسینه شوند و ایمنی اکتسابی در کشور برقرار شود. با واکسیناسیون چرخه انتقال ویروس کرونا قطع خواهد شد، بنابراین واکسن بزنیم تا بتوانیم از یکدیگر مراقبت کنیم.
انتهای پیام//ف.ب