برای بسیاری از مردم سوال است که آیا با آزاد سازی صادرات دام، بازار گوشت در داخل کشور متشنج نخواهد شد؟

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، چند ماهی است که دامداران با مشکلات مازاد دام‌ ناشی از تعطیلی نسبی و کاهش تقاضا از سوی پرمصرف ها در پی ویروس منحوس کرونا روبرو هستند که بسیاری از آنها به علت گرانی نهاده های دامی، شرایط خشکسالی،کمبود علوفه و عدم صرفه اقتصادی تولید، دام های خود را روانه کشتارگاه ها کردند و تعدادی  از تولیدکنندگان هم به دلیل نامتوازنی هزینه تولید با نرخ فروش در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند.

بنابر مصوبه شورای قیمت گذاری در ۱۷ تیرماه، صادرات شیرخشک، کره و دام زنده آزاد شد که با آزادسازی صادرات دام روزنه امیدی در بین دامداران ایجاد شد که با اجرای این‌ مصوبه مازاد انباشت دام در واحدهای دامداری به پایان می رسد چرا که با کاهش تقاضا، دام سه فصل گذشته روی دست تولیدکنندگان مانده که در صورت بی توجهی با آغاز زایش های پاییز، صنعت دامداری در ورطه نابودی قرار می گیرد.

با وجود اعتراض های مکرر دامداران و خروج آنها یکی پس از دیگری از چرخه تولید، پیگیری و رایزنی نمایندگان مجلس، وزیر جهاد کشاورزی مجوز صادرات دام زنده غیرمولد توسط پشتیبانی امور دام را صادر کرد که براین اساس شرکت پشتیبانی امور دام کشور به عنوان مجری مجاز است با مباشرت اتحادیه ها، تعاونی ها و بخش خصوصی در سقف مشخص با لحاظ تعادل قیمت بین تولید و مصرف نسبت به صادرات دام زنده غیرمولد از یک گمرگ مشخص اقدام کند.

این پایان ماجرا نیست چرا که از ماه ها قبل کشتار دام های مولد در فضای مجازی سر و صدای زیادی به راه انداخت که هم اکنون هم کشتار این دام ها چراغ خاموش در حال انجام است که اگر وعده وزیر جهاد در خصوص صادرات دام این بار هم‌ تحقق نیابد، این امر به قیمت نابودی صنعت تمام می شود به طوریکه برای تامین‌نیاز کشور چاره ای جز واردات وجود ندارد.

گرچه بسیاری از مسئولان صادرات دام را تنها راه حل خروج از بن بست فعلی دامداران می دانند، اما در مقابل رئیس اتحادیه گوشت گوشت گوسفندی صادرات دام در فصل سرما به دلیل ازدیاد تقاضا در بازار داخل را عاملی برای التهاب و ایجاد چالش در بازار می داند و معتقد است که با تامین نهاده مورد نیاز، تولیدکنندگان مشکلی در تولید نخواهند داشت چرا که زایش های پاییز خود را در بهار سال آینده به بازار عرضه می کنند.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا درباره شرایط فعلی تولید، انباشت دام و تاثیر صادرات بر بازار گوشت با خبر شویم:

صادرات دام راهی برای خروج از بن بست

افشین صدر دادرس مدیر‌عامل اتحادیه دام سبک در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه تعدادی از دامداران ورشکست و تعدادی در حال ورشکستگی هستند، اظهار کرد: با توجه به زایش های پاییزه و شرایط خشکسالی و پیش بینی بارشهای سال آبی جاری، دولت هر چه سریع تر برای حفظ سرمایه های ملی کشور باید تمهیداتی بیندیشد.

وی افزود: اگر دولت برنامه حمایتی بکار نگیرد، سرمایه های دامداران از بین می رود که با این وجود برای حفظ تولید در بخش دام بخصوص سبک باید اقدامات فوری و ضربتی انجام گیرد.

صدر دادرس با اشاره به اینکه صنعت دام کشور بویژه دام سبک به بن بست رسیده است، بیان کرد: با وجود انباشت دام در واحدهای دامداری، گرانی نهاده های داخلی، کمبود نهاده های دولتی، آزاد سازی صادرات در کنار خرید حمایتی داخلی راه حلی مناسب در جهت حمایت هم زمان از دامداران و مصرف کنندگان است. وی افزود مسئولان طی یک برنامه ریزی مناسب می توانند ارز حاصل از صادرات را نهاده واردکنند و یا مابه التفاوت ارز حاصل از صادرات را به دهک های آسیب پذیر یارانه نقدی دهند، در غیر این صورت بی توجهی دولت منجر به نابودی سرمایه های دامی و ژنتیکی کشور می شود.

مدیر عامل اتحادیه دام سبک در واکنش به بیان اظهاراتی مبنی بر تاثیر صادرات دام بر بازار گوشت بیان کرد: در شرایط کنونی با وجود بسته بودن صادرات دام هم، قیمت گوشت بالاست که با این وجود جای این سوال مطرح است که آیا مسئولان با جلوگیری از صادرات توانسته اند جلوی التهاب بازار را بگیرند که حال اظهاراتی مبنی بر نوسان قیمت گوشت با آزادسازی صادرات مطرح می کنند؟

به گفته وی، با صادرات دام در کنار خرید حمایتی داخلی و توزیع گوشت گرم داخلی توسط دستگاههای مسئول و سایر اقداماتی از این دست امکان حمایت از مصرف کنندگان و کنترل و التهاب احتمالی قیمت گوشت ناشی از صادرات فراهم می شود. 

این مقام مسئول در ادامه اضافه کرد: نباید به بهانه حمایت از مصرف کننده دامدار را در شرایط کنونی تنها گذاشت و دامداری کشور را از بین برد تا در آینده برای تامین‌نیاز کشور مجبور به واردات گوشت از کشورهای برزیل، ازبکستان و... شویم و امنیت غذایی کشور را به مخاطره بیندازیم.

صادرات دام وعده ای بیش نیست

مجتبی عالی مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور در گفت و گو با  خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، از انباشت دام در واحدهای دامداری خبر داد و گفت: با وجود آزاد شدن مصوبه صادرات دام در تیرماه، اما معاونت بازرگانی به رغم پیگیری هایی مکرر جواب نامه را نداده است.

وی افزود: با توجه به فصل زایش و انباشت دام، وضعیت بازار روز به روز نامساعد تر می شود که وعده دولت در خصوص صادرات دام محقق نشده است.

عالی با اشاره به اینکه وعده صادرات دام‌ محقق نشده است، بیان کرد: با توجه به وعده حمایت از دامدار، کشتار دام های مولد بصورت چراغ خاموش در حال انجام است که این امر به قیمت نابودی صنعت تمام می شود.
مدیر عامل اتحادیه دامداران صادرات دام را بهترین راهکار رونق اقتصادی و تولید برشمرد و گفت: با توجه به افزایش هزینه های تولید و نرخ فعلی دام زنده، دامدار از جیب خود به مردم یارانه می دهد که با این وجود انتظار می رود هر چه سریع تر دولتمردان صادرات را آزاد کنند.

وی قیمت کنونی هر کیلو دام سبک را ۴۰ تا ۴۲ هزار تومان و دام سنگین ۵۰ تا ۵۳ هزار تومان اعلام کرد و افزود: در حال حاضر قیمت تمام شده هر کیلو دام ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان است که عرضه با نرخ های فعلی به زیان دامدار است.

مقادیر زیادی دام روی دست دامدار است

 منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه مقادیر زیادی دام روی دست دامدار است، اظهار کرد: بنابر مصوبه ۱۷ تیرماه، صادرات دام آزاد است، اما عملا اتفاقی نیفتاده است که با این وجود ماده کشی در کشتارگاه انجام می شود.

وی افزود: با توجه به شرایط خشکسالی، کم آبی و گرانی نهاده های دامی ۲۵ میلیون راس دام لاغر روی دست دامدار مانده که با ورود به فصل پاییز، زایش های پاییز به ۱۳ میلیون راس می رسد، درحالیکه تولیدات ۳ فصل پیش روی دست دامدار مانده است.

پوریان با اشاره به اینکه مصوبه آزادسازی صادرات دام در حد حرف باقی مانده است، بیان کرد: در شرایط عادی نیمه دوم سال ۵۰۰ هزار تن گوشت قرمز مورد استفاده قرار می گیرد که با وجود کرونا میزان مصرف به ۳۰۰ هزار تن هم‌ نمی رسد، درحالیکه با میزان دام فعلی حدود ۶۰۰ هزار تن گوشت تولید می شود که به دلیل مازاد تولید بر مصرف، صادرات تنها راه حل دامدار است.

رئیس شورای تامین کنندگان دام ادامه داد: مسئولانی که ادعای گرانی دام و گوشت ناشی از صادرات مطرح می‌کنند، بدنبال واردات هستند چرا که از سه فصل گذشته دام روی دست دامدار مانده که بخشی از آن برای رفع مشکل بازار باید صادر شود.

پوریان از مازاد حدود ۶ میلیون راس دام سبک پروار  با وزن بالای ۵۵ کیلو و ۲۰۰ هزار راس دام سنگین در کشور خبر داد و گفت: برای این میزان دام تقاضایی در بازار وجود ندارد که انتظار می رود هر چه سریع تر تدابیری برای صادرات اتخاذ شود تا تولید بهار و زمستان دچار مشکل نشود.

وی در پایان با اشاره به اینکه صادرات دام مشکلی در بازار داخل ایجاد نمی کند، تصریح کرد: در شرایط کنونی برای مازاد تولید باید چاره اندیشی شود چرا که به رغم‌ خرید نهاده از بازار آزاد با قیمت های بالا، تولیدکنندگان مجبور به عرضه دام های نر و ماده به ضرر هستند که ادامه این روند به زیان صنعت تمام می شود‌.

طی ماه های اخیر کلیپ کشتار دام های مولد در فضای مجازی سر و صدای زیادی به راه انداخت که هر یک از دامداران کمبود و گرانی نهاده های دامی و نبود حمایت دولت از تولید را علت اصلی مطرح می کردند که با انتشار این کلیپ ها احساسات مردم‌جریحه دار شد و در نهایت در ۱۷ تیرماه مصوبه آزادسازی صادرات دام ابلاغ شد که بهانه های مختلف تاکنون محقق نشده است که بنابر وعده ساداتی نژاد وزیر جهاد  انتظار می رود که صادرات دام غیرمولد آغاز شد تا با خروج انباشت دام از واحدهای دامداری به مشکلات فعلی پایان داده شود.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
کارگر
۱۱:۰۵ ۲۵ مهر ۱۴۰۰
خوب بلدید سانسور کنید شماها رسانه نیستید و صدای مردم هم نیستید چرا که نظرات رو جهت دار و در راستای منافع خودتون نشر میدید خدا شما ها رو هم در صفوف مفسدین ایستادین هدایت کنه
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۴:۳۷ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
مسئولان جزسفرکردن های پرهزینه ووعده دادن کاری بلدنیستن.خسارات نوسانات برق راندادن تولیدکننده ومصرف کننده رابه خاک سیاه نشاندند.دردسرازقطعی گازوبرق وافزایش32درصدی شهریه مهدکودک بالاترندیدید؟واقع بین باشیم تحریم هستیدتوسط خودمون مثلاپول صادرات رادربانک های خارج ازکشوربلوکه کرده ایم ویک کلمه قراردادوتوافق رامیشنویم ودربرابرش آچمزمیشویم همین الان یارانه نقدی معادل ارزش1700 تومان رادارددرزمان احمدی نژادارزش بالاتری داشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
نتیجه تحریم. تورم.کاهش ارزش پولی همینه.مردم قدرت خرید گوشت ندارن.دامدار هم باید سالی ۶ میلیون خرج یه گوسفندی بکنه که قراره ۵ میلیون بفروشه.واقعا خسته نباشید میگیم به اونایی که با بی تدبیری همه رو به جون هم انداختن و قسم خوردن کشورو با مردمش نابود کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
لعنت بر گرانی و فقر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۲ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
دادمدار هزینه مند و دامش را نمی تواند زیاد نگه دارد چون ارزش غذایی و ارزش ریالی اش از بین میرود و باید به بازار برساند واز طرفی مردم توان خرید و جبران سود و هزبنه دامدار و دلال را ندارند پس نتیجه اینکه صادرات برای دامدار و دلال خوبه و مردم هم باید نگاه کنند ، کلا پروتیین ها را باید نگاه کرد و بزودی اقلام دیگر هم میروند به نمایش ، به به چه شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
هر دولتی میاد فقط شعار
هیچ کاری نمی کنند
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۱:۵۶ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
گوسفندامون رونمی توانیم درمراکزخریدوفروش دام درهراستان هست بفروشیم درامدی هم نداریم بااین روش امرامعاش میکنیم این مراکزروتعطیل کرده اند ودام رودستمون مانده وازطرفی قیمت گوشت که گران شده ما چگونه این دام های خودرا به دست قصابان برسانیم تاگران فروشی دراین زمینه روقطع کنیم؟
Singapore
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
یه زمانی به مستاجر میگفتند خوش نشین مردم دیگ دیگ ربع درست میکردن برنج ایرانی و توان خرید مردم مردم برای تفریح که میرفتن گوسفند میکشتندمادر بزرگ من با هفت سال مارگری یه خانه حیاط در بست تو سمت امیرکبیر خرید مسولان نظام یادشونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۷ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
اگه دولت به فکر تامین نهاده های دامی دولتی برای دامداران نباشد و یه فکری هم به صادرات دام نداشته باشد صنعت و سنت دامداری بزودی کاملا از بین میرود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
دامدارا رو بیچاره کردید
Iran (Islamic Republic of)
مصرف کننده
۱۰:۵۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
چطوریه که نهاده گرونه و گوشت هم گرونه ولی وسط این دوتا دامدار باید دامش رو به پول یا مفت عرضه کنه نظارت به قیمت نهاده و قیمت قصابی ها وجود ندارد اصلا انگار ناظری در کار نیست یا مسئولش قصد بازی با مال و سبد غذایی ملت رو داره. خدا شاهده فردای قیامت باید جواب بدید قبول مسئولیت آسونه انجام مسئولیت و پاسخگویی به این همه حق الناس سخته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
برین صنعت دامداری و کشاورزی رو از امریکا یاد بگیرید که قدرتمندترین صنعتشونه ما تو ایران دولت گندم 7تومن به کشاورز میفروشه وقت خرید کیلو 5تومن میخره بعدم میخواد دست دلال رو قطع کنه
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۱۰:۳۰ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
متاسفانه مسئولین در کشور ما آدمهای باسوادی هستن که تجربه ندارن و دام را از نزدیک ندیدن و به همین علت باعث نابودی صنعت بزرگ دامداری در کشور هستن و با افزایش قیمت هزار درصدی دلار میگویند گوشت گران است!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
دولت باید گمرکی زیادی از عاشقان صادرات دام بگیره و گوشت یخ زده ارزون وارد کنه
Iran (Islamic Republic of)
محمد.ای
۱۰:۰۹ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
اینقدر نگین گوشت گران است.دامدارن بدبخت شدن بااین خشکسالی وعلوفه گران.پارسال جو کیلویی۲هزارتومن بود و بره نرینه کیلویی۵۰تومن .امسال جو شده کیلویی۸هزار تومن وقیمت گوسفند و گاو ثابت مونده و بعضی وقت ها دلالها ارزانتر هم میخرن ازدامداربیچاره.همین الان هم ۹۰درصد دامداران ورشکسته وبیکارشدند.دولت بزرگوارهم هیچ کاری درسال۱۴۰۰نکرد ک دامداری رونجات بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۵ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
چند سال سود کردین بسه دیگ یکسال هم ضرر کنید چی میشه اون چند سال ک جو کیلیو 2تومان بود بره کیلیو 50نمی بینی امسال فقط می بینی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
مافیا کمر همت جهت نابودی دامداران بسته اند..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۲ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
خونه و ماشین و سفر و لبنیات و میوه وسینما و رستوران و لباس رو از زندگیمون حذف کردیم مصرف گوشت رو هم یک سوم کردیم.نمیدونم دیگه چی هست که باید از زندگی حذف بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
این آدم هایی که نمی زارن دام صادر بشه باید بعد شش ماه پاسخ افراد بیکار و آواره شده خیلی از دامداری ها و افراد روستایی رو بده.واقعا اینا چکار دارن میکنن از یه طرف میگن حمایت روستایی ها از یه طرف کمرشونو خورد میکنن.من یه روستاییم می بیینم چطور ورشکست میشن مردم دامدار روستا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
فقط حرف میزنند..چند ماه پیش هم قرار بود هزینه های ناباروری زیر پوشش بیمه قرار بگیرد..جالبتر اینکه ریاست جمهور مصوبه رو امضا و معاون اول هم آن را ابلاغ،فقط شعار و وعده دروغین..تاریخ فراموش نخواهد کرد...الانم نهاده های دامی از لحاظ قیمت سر ب فلک کشیده و دلالان خدا نشناس ازین فرصت استفاده کرده و دام ،دامدار زحمتکش رو با قیمت بسیار پایین خریداری میکنند..ما دامدار ها مجبور ب عرضه دام مولد ب کشتارگاه هستیم و گناه این حیوانات هم ب کردن مسولین مربوطه میباشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
گوشت قرمز جدیدا حرام شده دانشمند بعداز تحقیقات و آزمایشات به این مهم دست یافتن که راسته دل و قلوه و جگیر رو کباب کنند به من ندهند حرام اندر حرام می‌باشد.
Iran (Islamic Republic of)
میثم
۰۸:۵۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
ضعف در نهاد های تصمیم گیر همیشه وجود داشته و دارد و آن هم حضور افرادی است که تنها با رابطه و لابی بر مسند تصمیم قرار گرفته اند و نه بر اساس توان و سابقه درخشان و تجربه!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۹ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
مشکل اصلی بی ارزش شدن پول ملیه هم به دلیل تحریم و هم‌‌ وجود اقتصاد دولتی و ضعف مدیریت . قدرت خرید مردم خیلی کم شده
Germany
ناشناس
۰۸:۲۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
باید علوفه به مقدار زیادی فراهم شود تا هم تعداد دام‌های کشور افزایش و نیاز داخلی تامین شود و هم ذخیره کشور مان بالا رود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۴ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
بنده بعنوان دامدار تمام گوسفندهام رو به جز هفت عدد فروختم اون هم به قیمت بسیار نازل و ضرر کردم چون علوفه ای امسال نیست ک به دام ها بدیم.فعلا گفتم قصاب بیاد باز هم دو سه تاشون رو ببره.لطفا فکری به حال نهاده دامی کنید وگرنه با کشتار دام ها بعد از عید دیگه دامی برای ذبح وجود نداره بخدا
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۸:۰۱ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
اولا باید گوشتهای قرمز گاو و گوسفند و شتر و شتر مرغ و مرغ و بوقلمون و ماهیها در کشوری همچون ایران اسلامی که خودش تولید کننده گوشتهای مختلف است بسیار ارزان باشد تا همه اقشار ضعیف قدرت خرید داشته باشند و به راحتی بتوانند از گوشتهای مختلف استفاده کنند ثانیا مردم مملکت خودتون رو از خوردن گوشت قرمز و دیگر گوشتهای خوراکی حلال گوشتان به اندازه کافی سیرشون کنید بعد مقداریشم منجمد و پس انداز کنید برای روزهای مبادا و روزهای مورد لزوم سپس اگر چیزی زیاد آمد از این گوشتها رو صادرات کنید و بفروشید به ارز تبدیلش کنید نه اینکه مردم کشور خودتون رو در فقر و گرسنگی و گرانی گوشتها و نخوردن گوشتهای مختلف نگهدارید و تشویق به نخوردن گوشتهای مختلف کنید و سفرهاشون رو تنگ و کوچک کنید بعد گوشتهای مختلف رو صادر کنید !!! اینکار شما نه ثوابی درش هست نه رضایتمندی مردم را دارید و نه رضایتمندی خداوند جل جلاله را دارید و نه برکتی درش هست و نوعی خیانت آشکار به مردم ایران اسلامی محسوب می شود و باید با خائنین به نظام مقدس مردمی برخورد مجدانه قضائیه شود و به مجازاتهای کیفری برسند ، از قدیم علمای خردمند دانا و با بصیرت تیزبین هوشیار مردمی مومنین ابرار فرموده اند چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است تا مردم مملکت سیر نیستند صادرات گوشتها و گران کردن گوشتها حرام است و باید با خائنین برخورد شود . والسلام و صلوات التماس دعا التماس تفکر خردمندانه مردمی عادلانه خداپسندانه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۵ ۲۲ مهر ۱۴۰۰
عج عج ،به نظر شما عایا باید چیکار کرد،گوسفندها رو توبیخ کرد ،دلال ها رو توبیخ کرد،دامداران روتوبیخ کرد شما رو توبیخ کرد که هی از گوشت خبر میذاری
آخرین اخبار