محسن حیدری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، اظهار داشت: دادههای بلند مدت بارش استان نشان میدهد که سیستان و بلوچستان در ۵۵ سال اخیر، ۲۱ سال کم بارش داشته است که ۱۰ سال آن از دهه ۸۰ به بعد روی داده است.
وی افزود:بررسیهای ما نشان میدهد که در این دوره آماری تمام چهار نوع خشکسالی «هواشناسی»، «کشاورزی»، «هیدرولوژیکی» و «اجتماعی-اقتصادی» در سیستان و بلوچستان روی داده است.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: ادامه سه نوع خشکسالی محیطی سبب وقوع خشکسالی اجتماعی-اقتصادی میشود که معیشت و زندگی طیف وسیعی از افراد جامعه که اقتصاد خانواده آنها وابسته به منابع آب است را تحت تأثیر قرار میدهد.
حیدری گفت: گسترش حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ نظیر زاهدان، چابهار و ایرانشهر یکی از آثار و پیامدهای خشکسالی اجتماعی-اقتصادی است که در پی کوچ مردم روستاهای بی آب رخ داده است.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدای مهرماه سال گذشته تا پایان شهریور امسال تنها ۳۵.۶ میلی متر باران در استان باریده که سومین سال کم باران استان در ۵۵ سال اخیر است.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: نکته نگران کننده بارش استان، تنها مربوط به تغییرات کمی نیست، بلکه تغییرات کیفی و تغییر شکل ظاهری بارشها از بارندگیهای مداوم و گسترده به بارندگیهای رگباری و نقطهای هم نگران کننده است.
حیدری تصریح کرد: سال زراعی که گذشت، تغییرات خطرناک تری هم در بارش استان مشاهده شد آنجایی که جای پربارشترین و کم بارشترین فصول سال استان تغییر کرد. یعنی در حالی زمستان پربارشترین فصل سال در استان است که بارشهای مونسون این الگوی پنجاه ساله را بهم زد و سبب شد تا امسال تابستان پر بارشترین فصل شود.
وی اضافه کرد: تابستان امسال حدود ۵۰ برابر زمستان گذشته در استان باران بارید. البته این اختلاف بارش به دلیل کم بارشی بی سابقه در زمستان گذشته بوده است به طوریکه تمام بارشهای زمستان ۱۳۹۹ در سیستان و بلوچستان به ۰.۴ میلی متر رسید و کم بارشترین زمستان استان در نیم قرن اخیر شد.
عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان گفت: بر اساس آخرین خروجی برآورد وضعیت خشکسالی هواشناسی با شاخص SPEI، ۱۰ ساله، همچنان حدود از ۹۳ درصد مساحت استان درگیر درجات مختلف خشکسالی است.
انتهای پیام/ع