به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، بیست و ششمین روز از شهریورماه همه ساله روز قدردانی از سپیدپوشان بهشتی اورژانس است؛ فرشتگان مهربانی با شماره ۱۱۵ که در حوادث مختلف، در پیشانی احیای جان و بازگرداندن سلامت آسیب دیدگان انواع حوادث و بیماران بدحال حضور دائمی دارند و با حلم و تخصص، خدماتی شایسته و بایسته را ارائه داده و همواره جهادی و ایثارگرانه در این مسیر گام برداشتهاند.
این روز در تقویم جمهوری اسلامی ایران، سالروز تاسیس تشکیلات فوریتهای پزشکی یا اورژانس ۱۱۵ نام گذاری شده است، مجموعهای که کارنامه اش در سالهای اخیر در ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در سوانح عمدی و غیر عمدی، حوادث غیر مترقبه و فوریتهای پزشکی در هنگام بروز بیماریهای نوپدید، جدید و بلایای طبیعی و انسان ساخت برای آحاد مردم حیات بخش و درخشان است.
بیشتر بخوانید
آری بیست و ششم شهریور ماه روز قدردانی از نیروهای عملیاتی است که در رویدادهای گوناگون، از یک سانحه رانندگی تا حوادث گسترده، نخستین مواجهه را با مصدومان و همراهانشان دارند و چه زیبا با صبر و بردباری، خدمات اولیه را که نقشی حیاتی در بهبود وضعیت سانحهدیدگان دارد به آنان ارائه میدهند و حیات دوباره را برایشان به ارمغان میآورند.
خدمت رسانی فوریتی در شرایط بحران همواره نیازمند ذهنهایی هوشیار است که ندای دردمند و بیمار را شنیده و با بهره گیری از تمام مهارت، دانش و هنر خویش، از مرزهای منیت گذشته و با اندیشه بهبود بیمار در طریق خدمت رسانی گام میگذارند.
همواره بخشی از خدمات تلاشگران اورژانس ۱۱۵ به ارائه خدمات فوریتهای پزشکی در بحرانها میگذرد، بارها و بارها در هنگام وقوع حوادث طبیعی، غیر طبیعی و انسان ساخت به چشم خود دیده ام که این سفیدپوشان بی ادعا به رغم وجود برخی انتظارات و کاستی ها، عاشقانه و صادقانه و با برخورداری از حس مسئولیت پذیری مثال زدنی همچنان و تنها به نجات جان بیماران میاندیشند و عرصه خدمت را به جولانگاه تسویهحساب تبدیل نکرده و هر روز نمایی از فداکاری و ایثار خود را در عرصه خدمت به کشور و نجات جان هموطنانشان عیان میکنند.
بیشتر اوقات با خود میاندیشم که فرصت خدمت به بیماران و نجات جان آنان فرصتی است که خداوند منان نصیب بندگان برگزیده خود میکند و خوش به سعادت تکنسینهای اورژانس ۱۱۵ که این فرصت را بدست آورده اند تا بعنوان خط مقدم جبهه درمان، نخستین افرادی باشند که بر بالین مصدومین و بیماران اورژانسی حاضر شوند و حفظ حیات آنان را بر عهده بگیرند که این مهم خود به تنهایی نشان دهنده جایگاه ارزشمند این فرشتگان سپید بهشتی است.
از جمله افتخارات نظام سلامت کشور که همواره تکیه گاهی مطمئن برای حرکت رو به جلو در زمینه توسعه خدمات سلامت بوده است، حضور نیروهای پرتوان اورژانس پیش بیمارستانی است که با علم به رسالت حرفهای خود در چرخه نظام سلامت، به صورت فعالانه در حفظ جان بیماران و ارتقای سلامت عمومی سهیم شده اند.
بی شک با افزایش روند رو به رشد سوانح، حوادث و بلایا، امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به سطوح پیشرفته خدمات و مراقبتهای پیش بیمارستانی احساس میشود؛ امسال در حالی ۲۶ شهریور «روز ملی اورژانس پیش بیمارستانی» را گرامی میداریم که کادر بهداشت و درمان جامعه یکپارچه در نبردی نفس گیر در حال حراست از سلامت هموطنان خود در مواجهه با ویروس کرونا هستند و پرسنل غیور و خستگی ناپذیر اورژانس ۱۱۵ یکی از خط شکنان اصلی عرصه این حماسه بوده اند.
از آغازین روز شیوع ویروس کرونا، اورژانس پیش بیمارستانی با آمادگی کامل و مثال زدنی در میدان حاضر شدند و ضمن انجام بی وقفه مأموریتهای همیشگی و جاری خود در شهر و جاده و اورژانس هوایی، در انتقال بین بیمارستانی بیماران مشکوک به کرونا و انجام مأموریتهای خطیر بیولوژیک با تمام قوا و از خود گذشتگی پا به میدان گذاشتند.
آری آنچه هستی را شکوه و زیبایی میبخشد جلوه وجود انسانهایی است که از قالبها رها گشته و در بیکران خلقت، عظمت میآفرینند و برای جامعه، گویی باران هستند بر زمین تشنه، زیستن به خاطر محرومان و خدمت کردن به دردمندان و نیازمندان، سعادتی است که نیکان روزگار همواره در پی آنند. اما رسیدن به آن، دستانی را میطلبد به بلندای آسمان، تا از خرمن اعلای معرفت خوشههای طلایی وصل را بچیند و زیبنده کار نمای خویش سازد.
امروز، ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۰ و در چهل و ششمین سالگرد تاسیس اورژانس ۱۱۵، قدردان زحمات فرشتگان نجات بی ادعایی هستیم که با تلاش بی حد، خالصانه و بدون توقع، شب و روز در سرما و گرما، زندگی ارزشمندشان را وقف سلامت مردم کرده اند. درود بی پایان بر شما فرشتگان نجات اورژانس که در همه لحظات سخت و جان فرسا، از آسایش خود چشم پوشیده و در جهت نجات جان انسانها از هیچ کوششی دریغ نمیورزید.
وجود کادر خستگیناپذیر اورژانس برای سلامت جامعه یک موهبت الهی است که برکات خدمتشان برای همیشه در ذهن مردم این مرز و بوم ماندگار خواهد ماند.
در تاریخچه اورژانس ایران آمده است که حادثه سال ۱۳۵۲ فرودگاه مهرآباد و نبود مجموعه امدادرسانی در آن زمان به تاسیس اورژانس در ایران انجامید. ساعت ۱۴ و ۵۰ دقیقه روز چهارشنبه ۱۴ آذر ماه سال ۱۳۵۲ بود که سقف سالن انتظار فرودگاه مهرآباد فرو ریخت و در این حادثه ۱۶ نفر کشته و ۱۱ تن مجروح شدند.
این حادثه به دلیل انعکاس وسیع در رسانههای داخلی و خارجی آن سال، در ردیف یکی از تلخترین وقایع کشورمان به ثبت رسید و این در حالی بود که هیچ سیستم از قبل طراحی شدهای برای کمک و انتقال مجروحان در این گونه حوادث ناگهانی وجود نداشت و مصدومان حادثه فرودگاه مهرآباد با خودروهای شخصی یا کمک سربازان به بیمارستان منتقل شدند.
بعد از این حادثه بود که سیستم فوریتهای پزشکی کشور با عنوان اورژانس ۱۱۵ در کشور تاسیس و ایران به عنوان چهارمین دارنده خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در جهان شناخته شد.
در نهایت اورژانس پیش بیمارستانی ایران در ۲۶ شهریور ۱۳۵۴ در شهر تهران تاسیس و با دو آمبولانس و با شماره ۱۲۳ شروع به کار کرد. با پیروزی انقلاب اسلامی، رشد اورژانس پیش بیمارستانی سرعت بیشتری به خود گرفت و شماره تلفن ۱۱۵ به آن اختصاص داده شد.
با وقوع جنگ تحمیلی، پرسنل اورژانس برای انتقال مجروحان به میدانهای نبرد حق علیه باطل شتافتند و توانستند نقش مهمی را در انتقال مجروحان دفاع مقدس ایفا کند و بودند تکنسینهایی که در راه سرافرازی میهن اسلامی به شهادت رسیدند.
سالیانه حدود ۳۷۰ تا ۳۸۰ هزار نفر در حوادث رانندگی و ترافیکی در کشور مصدوم میشوند که تکنسینهای اورژانس ۱۱۵ سالیانه بالغ بر سه میلیون و ۸۰۰ هزار مأموریت اورژانسی و فوریتهای پزشکی را در سراسر کشور انجام میدهند.
اورژانس کشور تا سال ۹۵، دو هزار و ۵۰۰ دستگاه آمبولانس برای خدمات رسانی به مصدومان انواع حوادث در اختیار داشت که در سال ۹۸، این آمبولانسها به پنج هزار و ۵۰۰ دستگاه افزایش یافته است به طوری که هم آمبولانسهای قدیمی را بازسازی کرده و هم آمبولانسهای جدید را به ناوگان اورژانس کشور اضافه کرده و در حال افزایش آن است.
این سازمان در سال ۹۵، هفت فروند بالگرد داشت که تا پایان سال ۹۸، ۴۲ فروند بالگرد اورژانس هوایی در این سازمان فعالیت میکردند که پوشش ۱۵۰ کیلومتری هوایی را انجام میدادند، اما به گفته پیرحسین کولیوند رئیس سازمان اورژانس کشور هدف ما این است که این بالگردها را به ۵۴ فروند و در مراحله بعدی هم بالگردهای اورژانس ۱۱۵ را به ۷۵ فروند هم برسانیم.
اکنون ۴۶ سال از تأسیس مرکز فوریتهای پزشکی یا اورژانس ۱۱۵ میگذرد زمان رسیدن نیروهای اورژانس ۱۱۵ در جادهها به مصدومان کمتر از ۱۴ دقیقه و در شهرها کمتر از ۹ دقیقه است که البته این اعداد میانگین است و به تکنسینهای اورژانس ۱۱۵ به دنبال این هستند که این زمان را کاهش داده تا زودتر به بالین بیماران و مصدومان انواع حوادث و سوانح احتمالی برسند.
امروز، ۴۰۰ تکنسین پر سابقه و مسلط در امور فوریتهای پزشکی در تیم عملیات ویژه اورژانس ۱۱۵ عضو هستند این نیروهای عملیاتی قابلیت اعزام سریع به انواع حوادث و سوانح طبیعی، غیر طبیعی و انسان ساخت را از طریق زمینی، هوایی و دریایی را دارند.
تیمهای عملیات ویژه اورژانس ۱۱۵ با هدف ساماندهی مدیریت طرح ریزی و اجرای مأموریتها و عملیاتهایی فراتر از بحث روتین اورژانسهای شهری و بین شهری و ارتقای توان عملیاتی و استفاده از توانمندیهای جسمی و فکری تکنسینهای اورژانس تشکیل شده است.
محمد حیدری مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: از ابتدای شیوع کرونا تاکنون بیش از ۴۰ هزار ماموریت کرونایی توسط نیروهای اورژانس استان انجام شده است.
او افزود: امسال ماموریتهای کرونایی اورژانس ۱۱۵ نسبت به مدت مشابه پارسال سه برابر رشد یافت.
حیدری با اشاره به اینکه هماکنون ۴۰۰ نفر نیروی عملیاتی در اورژانس ۱۱۵ استان فعالیت دارند، اضافه کرد: ۲۰ درصد نیروهای عملیاتی استان به کرونا مبتلا شدند.
او اظهار داشت: نیروهای اورژانس ۱۱۵ به صورت شبانهروز در همه ایام سال آماده خدمترسانی به مردم هستند و در شرایط کنونی مرکز واکسیناسیون کرونا با همکاری تکنسینهای اورژانس در مصلای امام شهرکرد فعال شد.
حیدری ادامه داد: این مرکز واکسیناسیون همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۲۴ آماده خدمترسانی و انجام واکسیناسیون مردم است.
خدمت گزاران عرصه سلامت از جمله رهپویان این راه هستند و اگر روزی به نام این خادمان صادق نامگذاری شده، برای یادآوری به ماست که بهتر و بیشتر، ایشان و خدمتشان را بشناسیم.
روز ملی «فوریتهای پزشکی و اورژانس» را به سختکوشان در این بخش حیاتی از زنجیره درمان، تبریک گفته و از خداوند مهربان، سلامت و سربلندی و موفقیت روزافزونشان را خواستاریم.
انتهای پیام/ع