بیست سال از حملات ۱۱ سپتامبر میگذرد و بسیاری از زوایای مبهم این حادثه همچنان برای افکار عمومی جهان محل پرسشهای فراوانی است. هر چند که از همان ابتدا شواهد زیادی از نقش عربستان سعودی در حوادث ۱۱ سپتامبر وجود داشته است، اما در حال حاضر آمریکاییها روی این موضوع مانور جدید و جدی داده و «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا نیز دستور بازبینی اسناد محرمانه و انتشار آنها را صادر کرده است.
از سوی دیگر خروج کامل آمریکا از افغانستان پس از بیست سال حضور در این کشور به بهانه مبارزه با تروریسمی که منشا حملات ۱۱ سپتامبر معرفی کرده بود، برگه دیگری را در صحنه تحولات جهان رقم زده است. اینکه حضور آمریکا چه دستاوردی در زمینه مبارزه با تروریسم داشته و چه رهاوردی را برای مردم افغانستان بر جای گذاشت موضوع بسیار مهمی است.
اکنون افکار عمومی جهان در سایه تحولات موجود و حضور افغانستان و عربستان به عنوان طرفین معادله در حملات یازدهم سپتامبر همچنان با این پرسش مواجه هستند که آیا هدف حمله به افغانستان مبارزه با تروریسم بوده است یا سرپوش نهادن بر تروریسم و آیا افشای اسناد محرمانه در رابطه با عربستان در راستای برملا کردن حقایق است یا هم پوشانی با منافع آمریکا؟
در این رابطه و در آستانه سالروز حملات ۱۱ سپتامبر و گذشت بیش از ۲۰ سال از این واقعه «احمد الزین»، نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی مقیم لندن در گفتگو با خبرنگار گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با آغاز حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر توسط القاعده در و اشنگتن و نیویورک، آمریکا به ادعای خود جنگی جهانی را علیه تروریسم و از بین بردن تهدیدات تروریستی علیه منافع اش در افغانستان، لیبی، عراق و سوریه به راه انداخت، اما پس از گذشت ۲۰ سال از این حملات تروریستی، آمریکا نتوانسته هیچ پیروزی واقعی را در جنگ ادعایی خود علیه تروریسم محقق کند و شکستهای بزرگی را در سطح داخلی و خارجی متحمل شده است؛ زیرا تهدیدهای تروریستی القاعده و داعش همچنان ادامه دارد و بلکه تشدید شده است. اقدامات نظامی آمریکا با حجم این تهدیدات بزرگ تروریستی نامناسب بوده و از طرف دیگر این کشور در ادعای خود برای مقابله با تروریسم جدی نبوده است، بلکه مطابق میل شخصی، القاعده و داعش را سازماندهی کرده و هرجایی که خواسته برای اجرای مکانیزمهای نظامی، اقتصادی و سیاسی خود علیه کشورهای مخالف آن مانند ایران، چین، روسیه و ونزوئلا از آنها استفاده کرده است. گزارشهای مربوط به هزینه کرد و تلفات آمریکا در جنگ علیه افغانستان نشان میدهد که آن کشور هزینه زیادی را انجام داده، ولی چیزی محقق نکرده است.
احمد الزین در ارتباط با گزارشهای مربوط به تصمیم جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای انتشار اسناد محرمانه حملات ۱۱ سپتامبر و احتمال معرفی عربستان به عنوان یک طرف ماجرا گفت: همزمان با آمادگی آمریکا برای مراسم یادبود حادثه ۱۱ سپتامبر با حضور جوبایدن، مسئولان آمریکایی وعده داده اند اسناد محرمانه و حساس مربوط به این حادثه را منتشر کنند. جو بایدن هم با استقبال از این موضوع گفته است همانطور که در دوره انتخابات وعده دادم، در این خصوص شفاف خواهم بود. با انتشار اسناد محرمانه حادثه ۱۱ سپتامبر نشان داده خواهد شد که عربستان سعودی در این حادثه دست داشته و به طور مستقیم از تروریستهایی که این عملیات را انجام داده اند حمایت کرده است. به تبع این اعلام خانوادههای قربانیان حادثه ۱۱ سپتامبر با شکایت از عربستان، جنگی حقوقی را علیه این کشور به راه خواهند انداخت. اگر ثابت شود که عربستان در این حادثه دست داشته، این مسئله پیامدها و تبعات خطرناکی برای آینده روابط دیپلماتیک واشنگتن-ریاض خواهد داشت و ممکن است باعث وضع تحریم علیه مسئولان سعودی شود یا اینکه آمریکا حمایتهای خود از محمد بن سلمان، ولی عهد سعودی را متوقف و مانع از رسیدن او به پادشاهی شود. همچنین ممکن است مخالفان سیاسی داخلی و خارجی او تقویت شوند و صداهای مخالف علیه رژیم وهابی و تکفیری سعودی با هدف براندازی آن و تغییر نظام حاکم بلند شود. همچنین ممکن است آمریکا معاملهها و سرمایه گذاریهای سعودی در خاک خود را متوقف و فروش سلاح به آن را ممنوع کند یا اینکه باب تحقیق در مورد جنایتهای جنگی و حقوق بشری عربستان و قتل جمال خاشقچی را به روی سازمانهای حقوقی باز کند که این میتواند در نهایت منجر به صدور قطعنامههای مختلف در سازمان ملل و تحریم اقتصادی علیه عربستان شود.
این نویسنده و تحلیلگر لبنانی در پاسخ به این سوال که هدف عربستان از انجام این حملات چه بوده، توضیح داد: عربستان سعودی کشوری است که در طول تاریخ با عنوان حامی خشونت، افراطگرایی و تروریسم معروف بوده و ایدئولوژی آن مبتنی بر عقیده تکفیری-وهابی است که دیگران را تکفیر و خون آنهایی که مخالف عقیده اش هستند را مباح میداند. سیاستهای آن هم بر پایه تهاجم، جنگ و دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه و تحمیل سیاستها و دیدگاههای دینی افراطی خود علیه این کشورها و مردم آن است، مانند کاری که در سوریه، لبنان، یمن، عراق و... انجام داده است. براساس گزارشهای آمریکایی، عربستان القاعده و داعش را شکل داده و از آن حمایت مالی و تسلیحانی کرده و از آنها برای اجرای همان سیاستها و ایدئولوژیهای خود در منطقه استفاده کرده است؛ بنابراین مبتنی بر نگاه تند و افراطی خود علیه غرب کافر طبق عقیده اش، این حمله تروریستی را در واشنگتن و نیویورک در ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ انجام داد تا امنیت و ثبات بین المللی را برهم بزند و پس از آن انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه بگیرد تا افکار عمومی آمریکا را برای فشار بر جمهوری اسلامی و حمله نظامی به آن تحریک کند تا از این طریق برنامه صلح آمیز هسته ای، رآکتورها و چاههای نفت در ایران را از بین ببرد، توان نظامی، اقتصادی وعلمی آن را کاهش دهد و در نتیجه منافع و اهداف خود در خاورمیانه را تأمین کند تا هم از لحاظ نظامی، اقتصادی و حوزه نفت و انرژی دست برتر را داشته باشد و هم تنها مرجع حج و اماکن مقدس در مکه و مدینه و به اصطلاح رهبر کشورهای عربی و منطقه باشد.
وی در ادامه به جنگ آمریکا علیه افغانستان و ادعای مبارزه با تروریسم آن در این کشور پرداخت و گفت: پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ۳۱ اوت، جو بایدن ادعا کرد که کشورش اهداف خود در مقابله با تهدید تروریستی در افغانستان را محقق کرده، در حالی که تحلیلگران و محققان این اظهارات بایدن را به سخره گرفتند؛ زیرا با واقعیت همخوانی ندارد و تحولات امروز افغانستان به شدت با نگرانی دنبال میشود، به گونهای که امکان بازگشت و احیای گروههای تروریستی مانند داعش و القاعده در این کشور وجود دارد و این یعنی هیچ گونه تهدید تروریستی از افغانستان تمام نشده است؛ بنابراین اعتقاد راسخ وجود دارد که جنگ علیه تروریسم تمام نشده و آمریکا در افغانستان مرتکب اشتباه بزرگی شده است. به طور قطع آمریکا در افغانستان شکست خورده است؛ زیرا نتوانست تروریسم را در این کشور از بین ببرد و در مقابل هیچ دولت دموکراتی هم در افغانستان شکل نگرفت.
احمد الزین ادامه داد: آمریکا به بهانه حملات ۱۱ سپتامبر و در تلاش برای دفاع از امنیت ملی خود، به ارزش ها، دموکراسی و اصول عدالت خواهانه بدی کرد و اقدامات فاجعه بار آن در زندان گوانتانامو، اتاقهای سیاه سازمان سیا، زندان ابوغریب و... گواه بر این مدعاست. آمریکا جنایتهای بزرگی را علیه بشریت در عراق، یمن و افغانستان طی سالهای ۲۰۰۱ تاکنون مرتکب شده و این جنایت جایگاه بین المللی آن را به شدت کاهش داده است. این کشور امروز در نگاه جهان یک حامی و پرورش دهنده گروههای تروریستی است و هیلاری کیلینتون، وزیر خارجه اسبق آمریکا خود اذعان کرد که آمریکا داعش را با حمایتهای مالی عربستان، قطر و امارات و نیز آموزش آنها در ترکیه تأسیس کرده است؛ بنابراین آمریکا وقتی به بهانه مقابله با تروریسم پس از حادثه ۱۱ سپتامبر به افغانستان حمله کرد، شفاف و صادق نبود و بلکه به بهانههای مختلف برای سلطه بر کشورهای عربی و اشغال و غارت ثروتهای آن دروغ گفت و همچنین برای تضمین امنیت رژیم اشغالگر اسرائیل و حمایت از پایگاههای نظامی خود در کشورهای عربی خلیج فارس و تحقق منافع ژئوپلتیک، اقتصادی و امنیتی خود به تحریم و مقابله با ایران، جبهه مقاومت، روسیه و چین پرداخت. به همین خاطر دیدیم که گروههای تروریستی مانند داعش و القاعده در سایه وجود آمریکا در منطقه، ظهور و گسترش یافتند؛ بنابراین به هیچ وجه نمیتوان به نیروهای اشغالگر آمریکایی برای حل بحرانها تکیه داشت، چرا که آن فقط منافع و امنیت خود را مد نظر دارد و هیچ چیز دیگری برایش اهمیت ندارد.
نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی مقیم لندن در پایان تصریح کرد: به نظر من پرونده حملات ۱۱ سپتامبر پرونده پیچیده وحساسی است و علی رغم اتهام عربستان به دست داشتن در آن، ممکن است که هیچ وقت به پایانی عادلانه و شفاف مورد رضایت همه آسیب دیدگان و مجازات عاملین اصلی آن ختم نشود، چرا که آمریکا همواره منافع و روابط سیاسی خود با دیگر کشورها را مد نظر قرار میدهد و در گذشته نیز دیدیم که با وجود اثبات مسئولیت مستقیم محمد بن سلمان در قتل جمال خاشقچی چگونه از او حمایت کرد و مانع از محاکمه و مجازات او شد.
انتهای پیام/