کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: عربستان در حال حاضر از نظر افکار عمومی چه در منطقه و چه در جهان، به شدت تحت فشار قرار گرفته است.

احمد دستمالچی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اظهارات اخیر سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه مبنی بر اینکه سه دور مذاکره بین ایران و عربستان برگزار شده و اگر لازم باشد دوباره برگزار می‌شود،گفت: همواره اولویت سیاست خارجی ایران، روابط با کشور‌های همسایه بوده، اما در دولت سیزدهم طبق گفته‌های حجت الاسلام رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، نگاه خاصی در روابط با قاره آسیا و همسایگان برای دستیابی ایران به سر و سامانی بیش از گذشته در منطقه خود دارد.

وی با اشاره به اینکه عربستان سعودی همسایه کشورمان بوده و همچنین اشتراکات دینی و تاریخی زیادی با این کشور داریم، اظهار کرد: ایران همیشه و حتی در بدترین شرایط هم دست دوستی خود را به سمت همسایگان و به خصوص عربستان دراز کرده، تنها کافی است که عربستان به ندای دوستی ایران لبیک بگوید.

دستمالچی با اشاره به ضرورت هم‌گرایی منطقه‌ای که در کنفرانس بغداد نمایان شد، بیان کرد: سعودی‌ها تصمیم گرفتند که به سیاست‌های غلط گذشته خود پایان دهند و باب دوستی جدیدی را ایجاد کند، ما هم امیدواریم که گفت‌وگو‌های تهران و ریاض به درستی طی شود و به نتیجه برسد.

وی درباره زمان از سرگیری مذاکرات ایران و عربستان، گفت: هر لحظه که سعودی‌ها برای مذاکرات اراده کنند، جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل برای حل اختلافات و شکل گیری مذاکرات با عربستان را دارد.

کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به تفاوت مذاکره ایران و عربستان با سایر مذاکرات، گفت: مذاکرات بین المللی چند جانبه گراست، اما مذاکره تهران و ریاض در منطقه برای برقراری روابط ۲جانبه و همکاری‌های مشترک شکل می‌گیرد و ربطی به مذاکرات بین المللی ندارد، به احتمال زیاد مذاکرات ایران و عربستان در آینده به مذاکرات رسمی تبدیل خواهد شد که البته این موضوع بستگی به نیت سعودی‌ها دارد که تا چه حد به این مذاکرات به دید جدی‌ نگاه می‌کنند.

یکی از اصول لازم دستیابی به برقراری امنیت و ثبات در منطقه، عدم دخالت کشور‌های خارجی است

دستمالچی افزود: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که یکی از اصول لازم برای همکاری جمعی به هدف برقراری امنیت و ثبات در منطقه، عدم دخالت کشور‌های خارجی است و اگر سعودی‌ها در این موضوع چراغ سبز نشان دهند، کشور ما حتما از آن استقبال خواهد کرد، فکر می‌کنم سعودی‌ها در طول زمان و به خصوص در شرایط فعلی به این نتیجه رسیده‌ند که نباید همه تخم مرغ‌ها را در یک سبد بگذارند.

کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به علت قطع رابطه ایران و عربستان، گفت: قطع رابطه سعودی‌ها با ایران به دلیل توهماتی بود که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی از تجربه‌های گذشته خود داشت و خیال می‌کرد که با آن توهمات می‌تواند که اوضاع منطقه را عوض کند، لذا در سوریه دخالت و از تروریست‌های تکفیری برای سرنگونی بشار اسد حمایت کرد.


بیشتر بخوانید


عربستان در حال حاضر تحت انزوای بین المللی است/ امنیت خریدنی، وارداتی و متکی به سلاح نیست

وی با اشاره به اقدامات مخرب عربستان در منطقه، ادامه داد: عربستان سعودی از سعد حریری نخست وزیر لبنان استقبال کرد، چندین بار قطر را تحریم کرد و فکر کرد که می‌تواند با کشور کوچک همسایه خودش با زور صحبت کند، از همه مهم‌تر خیال بافی او برای به درد سر انداختن ایران بود، در واقع ریاض با قطع رابطه با تهران قصد منزوی کردن و تحت فشار قرار دادن کشورمان را داشت و برای این مقصود، اقدامات زیادی را انجام داد، اما در نهایت تمام اقدامات علیه خودش شد، چراکه عربستان در حال حاضر به خصوص بعد از قتل خاشقچی نظر افکار عمومی چه در منطقه و چه در جهان، به شدت تحت فشار قرار گرفته و در حال حاضر تحت انزوای بین المللی است.

کارشناس مسائل خاورمیانه با تاکید به مواضع ایران در منطقه بیان کرد: ایران به عربستان می‌گوید که باید به دور از دخالت‌های خارجی و بدون تکیه بر نیرو‌های اجنبی و بیگانه، کشور‌های خاورمیانه به تفاهمی برای صلح و امنیت این منطقه برسند، امنیت خریدنی، وارداتی و متکی به سلاح نیست، بلکه امنیت فرایند همکاری دست جمعی مسئولانه کشور‌های منطقه با یکدیگر است، گله تهران از ریاض این است که چرا بعضی اوقات متوهم می‌شود و خود را صددرصد اختیار بیگانگان قرار می‌دهد که کشور‌های منطقه دچار زحمت شوند، الان این کشور متوجه شده است که سیاست‌های گذشته‌ای که اتخاذ کردند، کاملا غلط بوده و نیاز به تجدید نظر دارد.

عربستان به دلیل شرایط خاص مذهبی نمی‌تواند با عنوان کشوری عادی با آمریکا رابطه برقرار کند

دستمالچی با تاکید براینکه عربستان به دلیل شرایط خاص مذهبی نمی‌تواند با عنوان کشوری عادی با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کند، اظهار کرد: عربستان سرزمین وحی بوده و محل حرمین شریفین و قبله‌گاه مسلمانان است، بنابراین نمی‌تواند با عنوان کشوری عادی با آمریکا رابطه برقرار کند، عربستان اجازه هر کاری را ندارد، چراکه باعث ضربه‌های حیثیتی و بزرگی می‌شود، همچنین نمی‌تواند از اعتراض و افکار عمومی تاب بیاورد، به خصوص مردم خودشان که به عنوان مسلمان در طول سالیان گذشته به عنوان دشمن خونین رژیم صهیونیستی هستند، بنابراین عربستان به دنبال راه رفتن در جاده خطای استراتژیکی هست که از سابق آن را دنبال می‌کرده و اگر بخواهد آن را ادامه دهد، بیش از گذشته در باتلاق فرو می‌رود و منجر به تزلزل قدرت در دربار سعودی خواهد شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۱ ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
همراهی با ظالمان چه معنا دارد ؟!؟! : آل سعود در داخل کشور خود تکفیر شده چون تمام قدم در خدمت کفر وظلم وستم بوده وهست وخواهد بود !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۸ ۲۰ شهريور ۱۴۰۰
ارتباط دوباره با عربستان مثل ارتباط با یزید هست. امام حسین میفرمایند کسی مثل من با کسی مثل یزید بیعت نخواهد کرد. الان شک دارید بن سلمان یزید زمان ما هست؟ اینهمه بچه تو یمن کشته. اینهمه پول ب داعش داده. و از نظر مذهبی با ایران هم نمیتونه کنار بیاد چون کاملا تضاد داریم. اونا شیعه رو تکفیر میکنن ما رو رافضی و صفوی می نامند. اونا سلفی و وهابی هست دینشون اصلا واسه ایران منفعتی نداره با همچین کشوری ارتباط داشته باشه چون بارها از پشت خنجر زده. چه در دوره پهلوی چه بعد از انقلاب و جنگ صدام تا همین امروز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۳ ۲۰ شهريور ۱۴۰۰
عربستان وچند کشور مرتجع منطقه باید از شکست وفرار همراه با ترس امریکا وناتو از افغانستان درس بگیرند وتا دیر نشده بیدار شوند که فردا دیر است !!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۲ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
چی چی میگید
آخرین اخبار