به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره کارکرد احزاب سیاسی در کشورمان صحبت زیاد است از اینکه احزاب ضربه گیر بوده و هستند، پل ارتباطی مردم و حاکمیت هستند و تا گله گذاریها درباره نقش کمرنگشان در جامعه؛ خلاصه اینکه هر کسی با هر سلیقه و منش سیاسی یک نظر متفاوت در مورد احزاب دارد.
این نظر احمد شریف عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات درباره نقش احزاب در کشورمان بود، او معتقد است که فعالیت احزاب همواره یک کنش دائمی بوده است و مهمترین وظیفهای که میتوان برای تشکلهای سیاسی متصور بود موضوع پایش رویدادهای جامعه است و اینکه این رویدادها را در بخشهایی که مربوط به مطالبات شهروندان است جمع آوری کرده و به مسئولان مربوط منتقل کنند، یعنی همان نقش اصلی واسطه بودن بین شهروندان و حاکمیت.
علاوه بر این حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته است که مهمترین وظیفه احزاب ارائه پیشنهاد و راه حل براساسی شناخت چالشها و مشکلات است و اگر بتوانند برای هر یک از این مشکلات راه حلهایی را به مسئولان ارائه دهند موثر خواهند بود؛ اقدام اساسی در شرایط کنونی کمک به راهکارهای فوری برای رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور است تا از این طریق مشکلات حل شوند.
علی محمد نمازی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در این باره به ما این گونه پاسخ داد که احزاب چند وظیفه مهم دارند؛ برای مثال نقش اصلی در چرخش قدرت و اداره کشور یعنی همان برگزاری انتخابات و معرفی نامزدها را بر عهده دارند تا بتوانند ذات دموکراسی را زنده کنند، زیرا چرخش قدرت هم با خواست و اراده مردم شکل میگیرد؛ وظیفه دیگر احزاب این است که باید حلقه واسطِ بین حکومت و ملت باشند و این رابطه را به خوبی تنظیم کنند.
با توجه به این نقش احزاب در کشور حال سوالی که برای ما بر جا مانده این است که نقش احزاب در این روزهای خوزستان که با بحران بی آبی روزگار میگذرد چیست؟ برای یافت این پرسش به سراغ برخی از شخصیتهای احزاب رفتیم تا در این زمینه از انها بپرسیم.
حسین کنعانی مقدم دبیرکل حزب سبز درباره اقدامات حزب متبوع خود برای حل مشکل مردم خوزستان به ما گفت که برخی از احزاب به کمک خوزستان رفتند و یا بیانیه دادند، برای مثال حزب سبز در خوزستان تشکیلات منسجمی دارد که از طریق کمک رسانی وارد عمل شد و هم مطالبات مردم را شنید و با مسئولان در میان گذاشت تا مانع از ایجاد نا آرامیهای مخل امنیت کشور شوند، اما احزاب در کشور ما جایگاه قدرتمندی ندارند که بتوانند با قدرت وارد شوند.
حمیدرضا ترقی فعال سیاسی اصولگرا هم این سوال ما را بی پاسخ نگذاشت و درباره آن گفت که حزب موتلفه اسلامی برای بسیاری از این مشکلات راهکارهایی را به وسیله کارگروههای مختلف اقتصادی خصوصا در زمینه بودجه داشته و پیشنهاداتی را تهیه و تقدیم آقای رئیسی و کارگروههای دولت او کرده که امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
عیسی چمبر فعال سیاسی اصلاح طلب هم گفت که حزب ندا در دورههای گذشته بیانیههای بسیاری در زمینه سیاستهای انتقال آب و مسائل محیط زیستی ارائه و هشدارهای بسیاری در این زمینه داد. اما همانطور که گفتم بسیاری از مشکلات امروز نتیجه ساده اندیشیهای دیروز و مدلهای انتقال آب در گذشته بوده است.
او البته گلههایی هم داشت مبنی بر اینکه متاسفانه احزاب توسط نظام سیاسی ما جدی گرفته نمیشوند؛ مسئولان اجرایی باید در سیاستگذاری منابع آبی بازنگری انجام دهند. قانون انتخابات در کشور ما مشکل دارد؛ در انتخابات واقعا نقش احزاب چیست؟ متاسفانه هر نامزدی که وارد صحنه میشود شعارش این است که من عضو حزب خاصی نیستم و انگار نظام سیاسی هم به خوبی از این موضوع استقبال میکند.
محمد صادق جوادی حصار فعال سیاسی اصلاح طلب این گونه تصریح کرده که حزب اعتماد ملی اقدام خاصی انجام نداده که بگوییم خوب و یا بد بوده است و نهایت کاری که میتوانسته انجام دهد این بوده که نیروهای خود را توجیه کند تا مطالبات مردم را بشنوند و تا جایی که ممکن است با مردم همراهی کنند و این بزرگترین کاری است که میتوانسته انجام دهد.
وی ادامه داده است که البته در برنامههایمان این است که به صورت کارشناسی با استاندار قدیم خوزستان که عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی بوده صحبت کنیم، اما وعدهای نمیتوانیم دهیم، زیرا کار خاصی از احزاب برنمیآید.
حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزارن سازندگی هم به ما گفت که در این زمینه حرف بسیار است و فعلا نمیتوان توضیحی در این باره داد، زیرا احزاب در کشور ما نقشی ندارند.
فقدان احزاب اجتماعی ریشه مشکلات امروز کشور است ، موضوعی که باعث شد محمدعلی وکیلی نماینده اصلاح طلب مجلس دهم درباره علل آن بگوید که در کشور ما چون احزاب عمدتا سیاسی بوده و از بالا شکل گرفته اند، احزاب دولت ساخته هستند و متاسفانه به مرور گسستی بین فعالیت شان و مطالبات مردم رخ داده است. امروز ما کمترین صدا را از احزاب در مشکلات مردم به خصوص مشکلات خوزستان شاهد بودهایم، اما در کشورهای دیگر چون نشاط احزاب و سرزنده بودنشان محصول شکل گیری احزاب اجتماعی و احزابی است که مشروعیتشان را از پایین می گیرند و دامنه فعالیتشان هم دامنه اجتماعی است و در حقیقت پشتوانه شان مردمی؛ از همین رو نیز تفاوت معناداری هم در فلسفه وجودی احزاب ایران با سایر کشورها وجود دارد و هم در فلسفه بقایشان.
او در ادامه تاکید کرده که خزان احزاب ایران محصول دور افتادن از مشکلات مردم است و از مدت ها قبل هم هیچ پیش بینی درباره مشکلات امروز خوزستان نداشتند، اما اگر ما احزاب اجتماعی داشتیم حتما نظارت بر سدسازی ها صورت می گرفت، اما به هرحال بحران های ناکارآمدی امروز ما محصول ناکارآمدی احزاب مان است.
در پایان باید گفت که با توجه به شعار اصلی احزاب مبنی بر اینکه آنها پل بین مردم و حاکمیت و پیگیر مطالبات مردم هستند حال که خوزستان با مشکلات جدی دست و پنجه نرم میکند نباید اقدامات جدی تری از خود نشان داده و همانطور که در زمان انتخابات فعال بوده اند امروز هم فعال باشند؟ اگرچه آنها هم گلههایی مبنی بر بی توجه دولت به خود دارند، اما در شرایطی که برخی گروهها در تلاش هستند تا با اعزام روزانه دهها تانکر آب، باری از مشکلات این شهر بردارند آیا همین اقدامات از احزاب برنمیآید؟
فاطمه تورانلو
انتهای پیام/