مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: خانه تاریخی رحیمی بجستان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، محمود طغرایی مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: ساختار معماری و دیگر شواهد ساختمانی از جمله نوع قوس‌ها و ارتباطات فضایی نشان می‌دهد، خانه تاریخی رحیمی واقع در بجستان در دوره پهلوی اول به عنوان خانه مسکونی به مالکیت خانواده  رحیمی درآمده است.

او درباره مشخصات این اثر افزود: مساحت این خانه در حدود هزار و ۲۰۰ متر مربع است که به لحاظ فضایی از سه قسمت حیاط و محوطه‌ای به شکل ۶ ضلعی نامنتظم با درختان انار و انجیر، بخش مسکونی و فضا‌های خدماتی در یک طبقه با آجر شکل گرفته است.

مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی  ادامه داد: ورودی خانه از گذرگاه عمومی به نام «درونه یا کمیل» که مسجد جامع تیموری و آب انبار‌های بجستان هم درآن قرار دارد به صورت پیش طاقی با نمای آجری است که درگاه ورودی در ضلع شرقی آن قرار گرفته است.

طغرایی بیان کرد: بنا‌های موجود در اضلاع شمالی و جنوبی حیاط قرار داشته و کامل‌ترین نمای آن در ضلع شمالی به طول۷۰/۱۷ متر دیده می‌شود.

او تصریح کرد: امتداد این اتاق‌ها از طریق درگاهی به اتاق‌های پشت آن منتهی می‌شود از جمله اجزاء و عناصر معماری این اتاق‌ها طاقچه‌هایی دارای پوشش گهواره‌ای است همچنین چهار فضای خدماتی با کاربری مطبخ، حمام و سرویس بهداشتی در گوشه ضلع شمال غربی این قسمت دیده می‌شود و به‌طور کلی این راهرو مسیر دسترسی به چهار اتاق و ۲ فضای دیگر را ایجادکرده است.


بیشتر بخوانید


مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی تاکید کرد: در قسمت شرقی بنا فضایی به صورت ایوان به طول ۳۷۰ سانتی متر و عرض ۳۶۰سانتی‌متر با یک طاقچه و پوشش گهواره‌ای به چشم می‌خورد که در پشت این فضا اتاقی با ۲ ورودی به اتاق‌های جانبی وجود دارد.

طغرایی درباره معماری بخش جنوبی خانه اظهار کرد: این بخش با نمای کلی ۱۷متر مشتمل بر ۲ اتاق نشیمن متصل به هم و سرویس بهداشتی در گوشه جنوب شرقی و آب انبار در گوشه جنوب غربی است.

او افزود: یک رشته پلکان هم در ضلع جنوب غربی حیاط، مسیر دسترسی به فضای برداشت آب از حوض انبار را ایجاد کرده است که درگذشته این حوض انبار از قنات «سرده» آبگیری می‌شد که در سال۱۳۸۶ شهرداری مسیر آن را تغییر داد؛ نمای طرفین حیاط جلو در اضلاع شرقی و غربی با طرح آجری به صورت زیگزاگ آراسته شده است.

مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی بیان کرد: بر خلاف معماری سنتی و قدیمی بجستان در دوره قاجار و اواخر آن که به شکل حیاط دار مرکزی و دستکند بنا می‌شده، این خانه به صورت برونگرا (کوشک‌مانند) ساخته شده که در نوع خود موید دوره گذار و تحول معماری از قاجاربه دوره پهلوی اول است.

 

منبع: ایرنا

انتهای پیام//ص.ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
تبسم
۱۳:۰۴ ۰۵ مرداد ۱۴۰۰
خداروشکر شنیدن این خبر ها خیلی لذت بخشه