به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، کاروانسراها به عنوان نماد قدمت هر منطقه به شمار میروند، کاروانسرای زغالیها که در حاشیه میدان پروانهها و در ضلع شمال غربی تپه مصلی (تپه ارک قدیم) قرار دارد ،یکی از آثار برجای مانده از دوره قاجار در همدان است در سالهای پیش به عنوان انبار چوب استفاده میشد، اما این روزها حال خوشی ندارد و به مرور زمان تخریب و به محلی برای تجمع معتادان تبدیل شده است که شایسته دیار الوند نیست.
علی مالمیر مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به شرایط نامناسب کاروانسرای زغالی ها همدان اظهار داشت: بر اساس قانون برنامه و نیز قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۸ دستگاههایی که مالک بناهای واجد ارزش هستند، مکلف به پیش بینی و تأمین اعتبار برای مرمت بناهای در اختیار، تحت نظارت میراث فرهنگی هستند.
او ادامه داد: با توجه به اینکه ملک مذکور در تملک میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان نیست، ضروری است در اعتبارات دستگاه مالک پیش بینی لازم برای مرمت آن انجام پذیرد.
مالمیر اظهارداشت: البته میراث فرهنگی در سالهای گذشته علیرغم اعتبارات محدود و کمی که در اختیار دارد در دو مرحله مرمتهای اضطراری را در بنای مذکور داشته است، اما طبیعی است که اعتبارات این اداره کل با توجه به تعداد بناهای استان کفاف اتمام مرمت آن اثر را نمیدهد.
این مسئول گفت: دانشگاه بوعلی سینا مالک این بنای تاریخی است که کاملا به حال خود رها و محل تجمع معتادان در تپه مصلی همدان شده است.
محمدی فر رئیس دانشگاه بوعلی سینا هم در این باره گفت:موضوع کاروانسرای زغالیها بر میگردد به دهه ۵۰ که روزگاری قرار بود دانشگاه بوعلی سینا در تپه مصلی ساخته شود و در این خصوص مسکن و شهرسازی همدان زمینهایی خریداری کرده بود که تعدادی از آنها به بوعلی سینا انتقال داده شد و تعدادی هم در سازمان مسکن باقی ماند و با توجه به اسناد موجود در سال ۱۳۵۶ سازمان مسکن، این کاروانسرا را خریداری و در سال ۱۳۸۹ با پیگیری دانشگاه سند آن برای دانشگاه بوعلی سینا صادر شده است و در سال ۸۲ هم این اثر فرهنگی با قدمت قاجاریه و با شماره ۹۶۶۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
او ادامه داد: متاسفانه هنگامی که سازمان مسکن این کاروانسرا را خریداری میکند همراه با مستاجر بوده یعنی به شرط اینکه این ملک که دارای مستاجر بود در آنجا ساکن باشد با این حال در سال ۹۴ برای بازسازی و نوسازی این اثر فرهنگی جلسات متعددی انجام گرفت و به دنبال سرمایه گذار در بخش خصوص بودیم در این مدت هم تعدادی سرمایه گذار در ابتدا موافقت کردند که در این خصوص هزینه کنند، اما بعد از مدتی پشیمان شدند تا اینکه در نهایت ۲ سال گذشته با یک گروه سرمایه گذار وارد بحث شدیدم و در این خصوص با نماینده استاندار و برنامه بودجه جلساتی برگزار و قرار بر این شد مرمت این کاروانسرا به بخش خصوصی واگذار شود و بعد از آن با دستور میراث فرهنگی طرح مرمت آن انجام شود.
محمدی فر اظهار داشت: برای انجام این کار یک سری مراحل قانونی و حقوقی برای واگذاری به بخش خصوصی وجود دارد که در حال انجام و پیگیری است و هنوز به اتمام نرسیده است.
او ادامه داد: این کاروانسرا به شکل دو طبقه است که برای مرمت آن باید کاربری داده شود.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا برای رفع مشکلات سر راه این اثر فرهنگی و حفظ این میراث افزود: این موضوع مساعدت دادستان را میطلبد همچنین اگر از دستگاههای دولتی از جمله شهردار توان خریداری آن را داشته باشد با قیمت کارشناسی این ملک را واگذارمی کنیم.
انتهای پیام/ج