۴۰ سال پیش ایده راه‌اندازی قطار سریع السیر اصفهان - تهران شکل گرفت، اما بعد از مدتی این طرح مسکوت ماند و در سال ۸۲ بار دیگر موضوع احداث آن از سرگرفته شد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، احداث قطار سریع السیر اصفهان- قم- تهران در دولت دهم آغاز شد و قرار بود در سال ۱۳۸۹ به بهره‌برداری برسد، اما با گذشت پنج سال و روی کار آمدن دولت یازدهم طرح مورد بازنگری قرار گرفت و در اسفند ۱۳۹۳ توسط رییس جمهور بار دیگر کلنگ‌زنی شد.

با بهره برداری از قطار سریع السیر اصفهان - قم - تهران، نخستین و بزرگترین قطار سریع السیر کشور به طول ۴۰۹ کیلومتر (۲۰۰ کیلومتر محدوده اصفهان) و با سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت، زمان سفر تهران به اصفهان با پیش‌بینی جابجایی ۱۶ میلیون مسافر در سال به کمتر از سه ساعت می‌رسد.

در هفته‌های اخیر خبر‌هایی مبنی بر توقف این پروژه به گوش رسید، اما وزارت راه و شهرسازی و نمایندگان استان اصفهان با توقف این طرح مخالفت کرده و این طرح همچنان در دست اجرا است.

بومی‌سازی جدیدترین فناوری‌های حمل و نقل

علیرضا صلواتی مجری قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان با اشاره به ورود تکنولوژی قطار سریع‌السیر جهان به کشور با اجرای پروژه قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان گفت: تربیت کارشناسان خبره ریلی و بومی‌سازی جدیدترین فناوری‌های حمل و نقل از جمله مهمترین مزیت‌های ورود این فناوری به کشور به شمار می‌رود.

او با اشاره به رویکرد‌های احداث قطار سریع‌السیر در کشور و اهمیت این پروژه ملی اظهار داشت: انتقال دانش و تکنولوژی در پروژه قطار سریع‌السیر از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و رویکرد اصلی ما به شمار می‌رود و دلیل اصلی توجه به این پروژه و ایجاد آن، ورود این تکنولوژی به کشور است.

مجری قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان با بیان اینکه متأسفانه صنعت راه‌آهن در ایران بسیار قدیمی بوده و به این دلیل آنچنان که باید، مورد استفاده مردم قرار نمی‌گیرد، ادامه داد: باید تلاش کنیم که فناوری‌های جدید به حوزه قطار سریع‌السیر ایران وارد شده و ما باید در این حوزه به تکنولوژی‌های روز دنیا مسلط شویم.

صلواتی ادامه داد: دانش فنی قطار سریع‌السیر باید به ایران وارد شود تا شبکه قطار‌های سریع‌السیر در داخل کشور با توان داخلی ایجاد شود.

ورود تکنولوژی قطار سریع‌السیر جهان به کشور/ پروژه قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان متوقف نمی‌شود

قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان، الگویی برای تمام طرح‌های کشور

او با بیان اینکه پس از احداث قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان، رویکرد به سمت احداث شبکه قطار سریع‌السیر در کشور جهت پیدا می‌کند، خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم که شبکه قطار سریع‌السیر کشور پس از تهران – اصفهان، در مسیر‌های تهران – مشهد- تهران– تبریز و بسیاری از شهر‌های بزرگ دیگر نظیر شیراز و یزد و بوشهر و اهواز ایجاد شده و شبکه قطار سریع‌السیر شکل می‌گیرد.

صلواتی با اشاره به اهمیت ورود این تکنولوژی به کشور افزود: جهان امروز به موضوع ایجاد قطار‌های سریع‌السیر توجه ویژه‌ای نشان داده و کشور‌های پیشرفته در تلاش هستند که سهم این حمل و نقل را در صنعت حمل و نقل خود، بالا ببرند. سرعت بالا، دسترسی به حومه و مراکز شهر‌ها و کشور‌ها و کاهش معطلی‌های معمول در در سفر‌های هوایی باعث محبوبیت این قطار‌ها شده، بطوریکه در بسیاری از شهر‌های اروپایی به‌جای استفاده از هواپیما از قطار‌های سریع‌السیر استفاده می‌شود.

او با بیان اینکه کشور چین با دارا بودن نزدیک به ۳۵ هزار کیلومتر راه آهن سریع السیر، به تنهایی ۷۰ درصد راه‌آهن سریع‌السیر دنیا را به نام خود ثبت کرده، ادامه داد: پس از چین وبا اختلاف زیاد، کشور‌های اسپانیا، ژاپن، فرانسه، آلمان، فنلاند، ایتالیا، کره جنوبی، آمریکا و ترکیه در صدر ۱۰ کشور برتر دنیا در احداث راه آهن سریع السیر قرار دارند.

مجری قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران، به عنوان کشوری در حال توسعه، توجه به شاخصه‌های رشد و توسعه اقتصادی را مد نظر خود قرار داده و با این نگاه، حمل ونقل ریلی را از جمله مهمترین رویکرد‌های توسعه‌ای خود می‌داند.

او می گوید: تکنولوژی ساخت راه آهن در کشور به ۸۰ سال پیش باز می‌گردد، اما عدم ارتقای زیرساخت‌های لازم، فرسودگی بخشی از ناوگان موجود، هزینه‌های بالای تعمیر و نگهداری زیرسازی، روسازی، ساختمان‌ها و ابنیه موجود و همچنین عقب‌ماندگی از سیستم‌های به‌روز دنیا به سبب تحریم‌های کمرشکن، اشکالات و هزینه‌های فراوانی را به صنعت حمل ونقل ریلی تحمیل کرده است.

تجهیز شمال تا جنوب کشور به تکنولوژی به‌روز قطار سریع‌السیر

صلواتی گفت: قرار است که با احداث این پروژه ابتدا شمال تا مرکز کشور به تکنولوژی به‌روز قطار سریع‌السیر مجهز شوند و پس از آن، سایر خطوط ریلی سریع‌السیر شامل اصفهان-شیراز- اصفهان-اهواز- تهران-مشهد و تهران-تبریز عملیاتی شود.

او بیان  کرد: با اجرای این طرح، ارتباط خطه مرکزی کشور به پایتخت و استان‌های شمالی تسهیل شده و با ارتباط مسیر ریلی اهواز- شیراز و یزد به اصفهان، دسترسی جنوب کشور به پایتخت تسهیل خواهد شد و پروسه متوازن در جنوب کشور و تسهیل دسترسی به نقاط مختلف را عملیاتی خواهد کرد.

ورود تکنولوژی قطار سریع‌السیر جهان به کشور/ پروژه قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان متوقف نمی‌شود

صلواتی با بیان اینکه بومی‌سازی فناوری‌های نوین جهانی و انتقال تکنولوژی به کشور همواره مد نظر سران نظام بوده، افزود: انتقال فناور‌های برتر ریلی به کشور در موضوعات ایمنی، مدیریت ساخت و بهره‌برداری، بومی‌سازی مراحل طراحی و ساخت و زمینه سازی به منظور ارتقای استاندارد‌های مرتبط ریلی کشور، ایجاد اشتغال و رشد شاخصه‌های اقتصادی، ایجاد زمینه‌های تجربی و اجرایی لازم به منظور تربیت کارشناسان ریلی و کاهش مصرف انرژی، آلایندگی و تغییرات مرتبط با اثرات زیست محیطی از جمله مزیت‌های احداث این پروژه به شمار می‌رود.

اجرای طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران یک ضرورت است

حسینعلی حاجی دلیگانی با اشاره به اظهارات اقبال شاکری، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در خصوص توقف طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران اظهار داشت: ما مخالف توقف این طرح هستیم و این طرح قطعاً باید اجرایی شود. اجرای طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران یک ضرورت است.

او افزود: اجرای طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران یک ضرورت است برای اصفهان و شهر‌های اطراف و ما به جد دنبال اجرای این طرح هستیم.

چهار کیلومتر از طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران زیرزمینی اجرا می شود

عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تنگ نظری و بدبینی برخی از جریانات داخل استان‌های دیگر به دنبال توقف اجرای طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران هستند، تصریح کرد: در این زمینه ما اعلام آمادگی می‌کنیم تا در آن استان‌ها نیز چنین پروژه‌هایی راه‌اندازی شود، اما آن‌ها در صدد لغو پروژه‌ای نباشند که سال‌هاست برای آن هزینه شده و زحمت کشیده شده است. چهار کیلومتر از طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران زیرزمینی اجرا می‌شود.

او با بیان اینکه در روند اجرای طرح قطار سریع السیر اصفهان – تهران زیرسازی برخی از مسیر را در دستور کار داریم، ابراز داشت: باید توجه داشت که این خط بنا است از دو شهر در استان اصفهان عبور کند که ممکن است آسیب زننده باشد.

حاجی دلیگانی افزود: برای این امر از کارشناسان به عنوان مشاور استفاده کردیم و به این نتیجه رسیدیم که برای جلوگیری از خسارات احتمالی بخشی از قطار سریع السیر اصفهان – تهران به میزان چهار کیلومتر از زیر زمین عبور کند.

ورود تکنولوژی قطار سریع‌السیر جهان به کشور/ پروژه قطار سریع‌السیر تهران – قم – اصفهان متوقف نمی‌شود

نمایندگان استان اصفهان با جدیت ادامه پروژه قطار سریع السیر را دنبال می‌کنند

مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: طرح قطار سریع السیر اصفهان -قم - تهران یکی از مهم‌ترین طرح‌هایی است که بیش از ۱۰ الی ۱۵ سال بوده که در دست اجرا است و مربوط به دولت خاصی نیست. 

او ادامه داد: توقف این طرح به هیچ عنوان صحت ندارد و نماینده‌های استان اصفهان به شدت خواهان و پیگیر ادامه این طرح هستند.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این طرح در کمسیون عمرانی مجلس بررسی شده و نظری برای توقف این پروژه مطرح نشد بلکه همه نظرات کارشناسی مبنی بر ادامه این پروژه بود.

طغیانی ادامه داد: طرح قطار سریع السیر اصفهان -قم -تهران استارت پروژه‌های سریع السیر کشور است که نقش مهمی از جهت ورود فناوری به کشور دارد و در بحث ساز و کار هم از ظرفیت مجلس استفاده می‌شود.

پروژه قطار سریع السیر اصفهان- قم-تهران مقدمه‌ای برای ایجاد خطوط بعدی قطار‌ها سریع السیر در کشور است و ایجاد این تحول ارتباطی فقط به نفع مردم یک استان نیست، بلکه همه مردم کشور از آن بهرمند می‌شوند و با تکمیل این طرح می توانیم در طرح‌های قطار‌های سریع السیر خودکفا شویم.


گزارش از سولماز محمدی

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۴ ۱۴ فروردين ۱۴۰۱
چرا ساعت حرکت قطار سریع در ساعات نهم ونیم صبح نیست که مسافران بتوانند راحت به راه آهن برسند ویا اینکه طرف عصر ساعت حرکت یک بعد از ظهر ویا دو بعد آر ظهر باشه که در تهران با مترو یا اتوبوس مسا فران بتوانند راحت به راه آهن برسند ویا در اصفهان هم بلعکس واز طرفی تبلیغ هم بکنند چون واقعا ما از حرکت قطار ها از تهران به اصفهان هیچ اطلاعی نداریم
Iran (Islamic Republic of)
مسافر تهران اصفهان
۲۲:۱۴ ۰۷ دی ۱۴۰۰
بزک‌ نمیر بهار میاد...!
کی دیگه میخواد راه بیفته؟
۴۰ سال آینده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۵ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
دولت چین پیشنهاد ساخت خط راه آهن پرسرعت 500کیلومتر در ساعت شمال جنوب و شرق به غرب را به دولت تدبیر و امید داد آقای آخوندی فرمودند پول نداریم سفیر وقت ایران در چین مذاکراتی با طرف چینی کردند قرار بر سرمایه گذاری پنجاه پنجاه شد باز هم ایشان قبول نکردند با مذاکره سفیر قرار شد ایران سهم خود را بعد از ساخت پرداخت کند آقای آخوندی قبول نکردند طرف چینی موافقت کرد کل پروژه را در مدت دوسال احداث کند و بدون پرداخت طرف ایرانی از فروش بلیط سهم خود را تادیه کند باز هم آقای آخوندی موافقت نکردند و طرف چینی هم دیگر پیگیری نکرد چون بدنبال طرف های غربی بودند از خاطرات سفیر وقت ایران در چین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۴ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
اتقدر که به قم کویری بی آب علف رسیدن اگه یکم پنجم بودجه به مازندران میدادن الان مازندران بیکار نداشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۵ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
ریس جمهور آینده باید یکی از اولویت‌های بسیار مهم خود را حمل و نقل ریلی قرار بدهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۳ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
شاید چهل سال دیگه درست میشه.
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۱۷:۲۷ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
از چابهار تا تهران و تهران تا شمال از قطارهای پرسرعت ۶۰۰کیلومتر در ساعت و با رباهای نوین ریل گذاری شود تا سواحل اقیانوسی به سواحل شمالی وصل کردند و ترانزیت شمال جنوب و جاده ابریشم از این مسیر نیز احیا شود.
چین و ژاپن و آلمان و هند و پیمانکاران ایرانی می‌توانند در قطعات مختلف این پروژه را بسازند.
به سمت دانش‌های نو هر چند دیر اما باید تا بیشتر از این دیر نشده و زمان از دست ندادیم، حرکت و گام برداشت .
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۷:۱۷ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
فرق ژاپن با ایران در راه آهن از زمین تا آسمان است اگر تهران ،توکیو بود و شما یکی از مناطق ژاپن شاید این مسیر با قطار کمتر از نیم ساعت طی میشد ،ولی اینجا ایران است سرزمین مدیران و مسولان و دولتهای شعاری که از دانش و اقتصاد و صنعت
و تجارت هیچ چیز نمی‌دانند.
حتما انتخاب شایستگان و باهوشان و دانایان و تلاشگران و اقتصاددانان میتواند صدها سال ما را جلو بیندازد.
بیشتر ما چوب انتخاب و نادانی خودمان را میخوریم!!!!!!!؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۱۷:۱۱ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
این پروژه ها با این سرعت کند قرن‌ها طول میکشد همانند راه آهن بختیاری که بیش از نیم قرن از طرح آن گذشته است .شاید صده های دیگر به بهره برداری برسد!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۹ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
این قطار از سال ۵۵ قرار بود اراک- اندیمشک-اهواز و آبادان باشد که جنگ آنرا به وسط کویر یعنی اصفهان برد و حق مردم جنوب باز هم خورده شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۸ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
ما رو باش میگیم قطار سریع و سیر تهران_ دمشق و آزاد راه تهران _کربلا و تهران _دمشق را بسازند.؟! :/
-
ناشناس
۱۲:۵۰ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
این هم مثل بزرگراه تهران شمال خیلی طول کشید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
قطار نمیخوایم فعلا وضعیت مرغ و روغن و پول بی ارزش ملی را درست کنن.
Iran (Islamic Republic of)
دولت آبادی
۱۲:۲۳ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
تشکر بابت زحمات جناب حاجی دلیگانی در اجرای این طرح در محدوده دولت آباد برخوار
Iran (Islamic Republic of)
مسافر
۱۲:۰۶ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
شما آسفالت مسیر اصفهان تهران رو درست کنین قطار سریع‌السیر پیشکش...
مسیر نظنز به کاشان چاله‌هاش تبدیل به دره شده همین روزهاست که ازش نفت استخراج بشه...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۹ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
من در این پروژه بودم
بدلیل نبودن بودجه چندین بار متوقف شده و هزینه های اضافی به بار آورده
مثلا زیر سازی که انجام شده و مورد تایید قرار گرفته ولی به دلیل اینکه دوباره پروژه متوقف شده و زمان زیاد گذشته ، این بار زیر سازی توسط چینی ها مورد تایید قرار نمیگیرد و تمامی ان برداشته و دوباره اجرا و دوباره پروژه متوقف شده و همین آش و همین کاسه
یا مسیرهای که زیر سازی انجام شده ولی دوباره تغییر مسیر داده شده و هزینه های گزاف به بار آورد و چندین ابرو و زیر گذر بلااستفاده می ماند .
در این پروژه در خاتم انبیا .ریئس کارگاه از هر استانی که باشد تا آنجایی که میتواند نیروی مربوط به همان استان خود را مشغول به کار میکند واقعیت همین است
Iran (Islamic Republic of)
شوقی
۰۹:۳۱ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
قطارهای سریع السیر با سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت که من دیدم در کشورهای دیگر ریل روی زمین نیست بلکه ریل این قطارها روی پایه ها با ارتفاع ۶ تا ۱۰ متر و بدون هیچ مانعی یا تقاطع با خیابان شبیه مونوریل بصورت معلق ، خدا کنه اینجوری باشد و دست همه درد نکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
در واقع به علت خاصیت مغناطیسی درگیر ریل هس ولی برخورد با ریل نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۳ ۲۵ خرداد ۱۴۰۰
واقعا گزارشاتتون مسخره است این چیه دیگه یه زره درباره مشکلات معیشت مردم گزارش کار کنید