علیرضا مشاقی استاد دانشگاه هاروارد در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره فعالیت های خود در زمینه فناوری میکرو، نانو و مھندسی مواد اظهار کرد: عمده فعالیت های کنونی ما در این حوزه روی بیماری های عفونی ویروسی ویروسی از جمله کرونا، ابولا و ویروس های مشابه که تظاهرات بالینی متفاوتی در انسان های مختلف ایجاد میکنند، متمرکز است.
او افزود: ما در آزمایشگاه در تلاش هستیم که این ناهمگونی را بازسازی و علت یابی کنیم. برای اینکار از فناوری اندام تراشه (Organ-on-a-Chip) استفاده میکنیم. تیم پژوهشی ما اولین اندام تراشه بیماری های ابولا و لاسا را ساخته است و جزو اولین گروه هایی هستیم که از این فناوری برای کرونا هم استفاده کرده است و در این برنامه پژوهشی ما با شرکت های دارویی هم همکاری نزدیک داریم.
موسس مرکز پژوهش های میان رشتهای ژنومی دردانشگاه لیدن هلند در زمینه دستاوردهای خود در حوزه چشم پزشکی تصریح کرد: حوزه ییماری های چشم یکی از حوزه های بسیار خوب برای کار میان رشتهای است. ما دردانشگاه هاروارد و دانشگاه لیدن تلاش کرده ایم که زمینه های جدیدی را در چشم پزشکی و به خصوص بیماری های سطح چشم معرفی کنیم. یکی از زمینه ها، استفاده از مهندسی ایمنی برای درمان بیماری های التهابی چشم است.
مشاقی اضافه کرد: چندین پروژه بزرگ در حوزه مهندسی ایمنی انجام داده ایم که نتایج آن منتشر شده است. همچنین ما نشان داده ایم که از مدل سازی های فیزیکی و ریاضی میتوان برای پیش بینی چگونگی پیشرفت بیماری های چشمی و پاسخ به درمان استفاده کرد. حوزه بیماری های سطح چشم از حوزه هایی است که کار مدل سازی فیزیکی و ریاضی در آن بسیار نادر است و متخصصان چشم کمتر با آن آشنایی دارند.
موسس مرکز پژوهش های میان رشتهای ژنومی در دانشگاه لیدن هلند تاکید کرد: همچنین ما جزو اولین پژوهشگرانی بودیم که مهندسی مواد و اندام تراشه را به چشم پزشکی معرفی کردیم. من و همکارانم پروژه چسب قرنیه را در دانشگاه هاروارد شروع کردیم و نیز با گروهی از دانشگاه پنسیلوانیا که نخستین اندام تراشه قرنیه را ساختند همکاری نزدیک داشتیم.
این پژوهشگر برجسته گفت: یکی از دستاورد های مهم چند سال اخیر ما اندازه گیری متابولیت های سلول های سطح چشم بیماران بوده است. در این روش تشخیصی غیر تهاجمی، بیوپسی ظریف و بسیار کوچکی از سطح چشم انجام میگیرد و با دقت بالا تغییرات التهابی سلول های سطح چشم را اندازه میگیریم.
مشاقی بیان کرد: این فناوری جدید از این نظر مهم بوده که هم غیر تهاجمی است و هم با تعداد بسیار کم سلول کار میکند. این تکنیک ها قابلیت این را دارند که بر روی مدل های اندام تراشه ھم استفاده شوند. پروژه های مطرح شده همه به گونهای ناشی از پل زدن بین حوزه های علمی مختلف بوده است. زمانی که پروژه هایی از این دست به نتیجه میرسد ما نتایج را در اختیار متخصصان مربوطه میگذاریم که مسیر را ادامه دهند.
او درباره تحصیل و کار پژوهشی در خارج از کشور گفت: سفر کردن از دیرباز یکی از راه هایی بوده است که دانشمندان کشورها برای آموختن و حل مسائل استفاده میکرده اند. ابو علی سینا و دیگران بسیار سفر میکردند. به این معنا سفر کردن به کشور های مختلف و همکاری با دانشمندان سایر کشور ها میتواند برای سرزمین ما مفید باشد.
موسس مرکز پژوھش ھای میان رشتهای ژنومی در دانشگاه لیدن هلند اظهار کرد: همکاری های علمی بین المللی برای حل بسیاری از مشکلات پزشکی از جمله پاندمی های ویروسی همانند کرونا بسیار حیاتی است. البته باگسترش فناوری و دسترسی مجازی به دنیا ممکن است نیاز به سفر در بعضی حوزه ه ها از جمله حوزه های نظری مانند ریاضیات از بین برود.
مشاقی تاکید کرد: زمانی که دانشجو و یا پژوهشگر ما در ایران به بالاترین سطح کار علمی رسیده است و نیازی به سفر کوتاه یا بلند مدت برای پیشبرد علم احساس میشود طبیعی است که اقدام به این کار کند. البته این موضوع با مهاجرت فرق دارد.
او ادامه داد: از طرفی با سفر علمی به کشور های ثروتمند میتوان علاوه بر علم، از آن کشور ها ثروت به دست آورد و به کشورمان منتقل کرد. سفر کردن به کشور های همسایه هم بسیار مهم است و ما میتوانیم در رشد و شکوفایی آن ها هم نقش داشته باشیم و زندگی مردم سرزمین مان را بهبود ببخشیم.
بیشتر بخوانید
موسس مرکز پژوهش های میان رشتهای ژنومی در دانشگاه لیدن هلند در پایان گفت: یکی از الگوهای خوب در این مسیر پروفسور دکتر محمد عبدالسلام دانشمند برجسته پاکستانی و دارنده جایزه نوبل فیزیک است که از طریق ارتباط با دانشمندان کشورهای منطقه ما و نیز کشورهای پیشرفته غربی زمینه ساز پیشرفت های خوبی برای پاکستان، ایران و سایر کشورهای منطقه شد.
انتهای پیام/