مدیریت در باشگاه‌های لیگ برتر فوتبال ایران وضعیت جالبی ندارد و مشخص نیست در آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.

به گزارش  خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، وضعیت باشگاه‌های ایران از نظر مدیریتی سال به سال بدتر می‌شود و این چیزی نیست که تنها به نظرات شخصی مرتبط شود، بلکه همه حتی غیر فوتبالی‌ها نیز می‌توانند آن را تایید کنند. این وضعیت بد در جایی خود را نمایان می‌کند که باشگاه‌های ما در راه درآمدزایی هیچ گونه عملکرد مثبتی ندارند.

مدیران باشگاه‌های لیگ برتری معمولا پس از کنار رفتن از تیم‌ها نیز این جمله تکراری را بیان می‌کنند که انباشته شدن بدهی‌ها تقصیر ما نبوده و کار مدیران قبلی بوده است! با چنین طرز فکری باشگاه‌های ما نه تنها پیشرفت نمی‌کنند بلکه این موضوع در گذر زمان می‌تواند آثار زیان باری را نیز به همراه داشته باشد.

فارغ از نگاه تاریخی به سوء مدیرت تیم ها، در همین فصلی که در آن حضور داریم بار‌ها شاهکار‌های مدیریتی را شاهد بودیم که پرداختن به آن‌ها در یک گزارش کار سختی به نظر می‌رسد؛ بنابراین منطقی‌ترین راه پرداختن به جدیدترین موارد است. به عنوان مثال باشگاه استقلال در ماه گذشته حواشی عجیبی را پشت سر گذاشت. پس از دستگیری اسماعیل خلیل زاده (رئیس هیئت مدیره باشگاه استقلال) آبی‌ها با حواشی مختلفی روبه‌رو شدند و به دلیل حق امضای خلیل زاده با مشکل رد و بدل شدن پول مواجه شدند.

استقلال و چالش مدیریتی

براساس قانون، چک‌هایی که باشگاه استقلال برای فعالیت‌های رسمی خود صادر می‌کند حتما باید امضای سه نفر را که از قبل انتخاب و معرفی شده‌اند را داشته باشد در غیر این صورت بانک آن را نمی‌پذیرد و به لحاظ قانونی امکان نقد کردن آن حتی در صورتی که موجودی حساب نیز کافی باشد وجود ندارد.  

چند روز قبل جلسه‌ای میان مدیران ارشد باشگاه استقلال برگزار شد که یکی از مهم‌ترین موضوعات آن، بحث حق امضاء بود، اما علاوه بر آصفی و نظری، عبدیان هم زیر بار پذیرفتن مسئولیت حق امضاء (به جای اسماعیل خلیل‌زاده) نرفته است و هر کدام برای نپذیرفتن این مسئولیت توجیهات خاص خود را مطرح کرده اند.

کمک مالی هواداران به قهرمان ۴ دوره اخیر لیگ برتر!

از آن طرف اوضاع در باشگاه پرسپولیس نیز تعریف خاصی نداشت. پرسپولیسی‌ها در یک اقدام عجیب از هواداران درخواست کمک مالی کردند که انتقادات فراوانی را نیز به دنبال داشت. در نهایت هم با اعلام ابراهیم شکوری معاون ورزشی باشگاه پرسپولیس مبلغ  ۱/۲۸۹/۳۰۰/۰۰۰ واریزی هواداران پرسپولیس بود. شاید یک میلیارد تومان برای یک باشگاه کوچک خیلی مهم باشد، اما قطعا نمی‌تواند دردی از باشگاه پر هزینه پرسپولیس دوا کند.

اگر بخواهیم این موضوع را در سطح جهانی بررسی کنیم، در اکثر کشور‌های مدرن دنیای فوتبال، هواداران بخشی از باشگاه هستند و به عنوان سهامدار در سود و زیان باشگاه مورد نظر سهیم هستند. با توجه به این موضوع اگر هوادار به باشگاه کمک کند، می‌تواند در آینده سود خوبی کسب کند. البته در این زمینه هنوز زیرساخت‌های لازم نیز فراهم نشده است.

موضوع پول گرفتن باشگاه‌ها از هواداران تقریبا به یک سنت غلط در فوتبال ایران تبدیل شده است، زیرا این موضوع را بار‌ها در فصول اخیر شاهد بوده ایم. به عنوان مثال علی اکبر طاهری مدیرعامل اسبق پرسپولیس یکی از مدیرانی بود که در مصاحبه‌ای ویدئویی از هواداران این باشگاه خواست تا برای جلوگیری از کسر امتیاز و ضرر‌هایی که بابت پرونده‌های خارجی وجود دارد به حساب این باشگاه کمک کرده تا جلوی این اتفاقات گرفته شود.

شرایط فوتبال ایران بحرانی است

حمید درخشان پیشکسوت پرسپولیس درباره درخواست باشگاه پرسپولیس برای کمک مالی هواداران اظهار کرد: به هر حال کار درستی نیست، اما باشگاه پرسپولیس مجبور شده که دست به دامن هواداران شود. در هیچ جای دنیا خواستار کمک هواداران نمی‌شوند و فقط در ایران این طرح اجرا می‌شود. شرایط فوتبال ما بحرانی است و اکنون باشگاه‌های ما  به دنبال بازیکن و مربی خارجی هستند در حالی که آن‌ها با کدام توان مالی می‌خواهند خارجی‌ها را جذب کنند. ما باید در ابتدا معضلات بازیکنان و مربیان داخلی خود را حل کرده و بدهی‌ها و جرایم را پرداخت کنیم و  بعد به سراغ خارجی‌ها برویم. به قول معروف این خانه از پای بست ویران است.

از طرفی دیگر باشگاه پرسپولیس در ۴ دوره اخیر لیگ برتر ایران به قهرمانی رسیده است. این تیم سال گذشته نیز به فینال لیگ قهرمانان آسیا صعود کرد، بنابراین سود خوبی از این راه داشته است. علاوه بر این موضوعات پرسپولیس در چند سال گذشته از فروش بازیکنان نیز منبع درآمدی خوبی داشته است. باید دید که مدیران پرسپولیس چه عملکردی از خود نشان داده اند که این باشگاه به سطحی رسیده که از هواداران درخواست کمک مالی کند.

 تیم‌های استقلال و پرسپولیس می‌توانند هزاران میلیارد تومان درآمدزایی کنند

علی لطیفی، کارشناس فوتبال کشورمان در خصوص مشکلات مالی و ضعف مدیریتی باشگاه‌ها اظهار داشت: مشکلات مدیریتی فوتبال ایران به دیروز و امروز مربوط نمی‌شود؛ بلکه سیستم ورزش و فوتبال ایران دور یک دایره معیوب در حال چرخیدن است. این مدیریت معیوب در بخش‌های مختلف وجود دارد. شاخه اقتصادی باشگاه‌ها در رأس این موضوع هستند.

او افزود: مدیران ورزش ایران روی این موضوع بسیار تاثیرگذار بوده اند. آن‌ها با عملکرد ضعیف خود باعث می‌شوند فوتبال ایران آسیب ببیند. طی یک دهه گذشته پول‌های بیت المال با اشتباهات مدیریتی به یغما رفته اند. بخشی از این پول‌ها را خارجی‌ها برده اند و بخشی در داخل حیف و میل شده است. دلال‌ها نیز کنار مدیران پول‌ها را به تاراج برده اند.

لطیفی ادامه داد: کمترین پول برای فوتبال هزینه شده است. وقتی تیم‌ها دولتی باشند، مدیران دلسوزی نمی‌کنند. فوتبال ایران باید هرچه سریع‌تر به سمت خصوصی سازی پیش برود. البته چندین دهه این موضوع در حد حرف باقی مانده است. اگر این اتفاق رقم بخورد، ۹۰ درصد مشکلات برطرف می‌شوند. در صورتی که بخش خصوصی وارد کار شود، درآمدزایی می‌شود. مدیران قبلی باشگاه‌های بزرگ تهران دلسوز نبودند؛ زیرا پولی از جیب خود خرج نمی‌کردند.

او اضافه کرد: مدیران باشگاه‌ها بدهی زیادی روی دست باشگاه‌ها گذاشتند. تیم‌هایی که هواداران زیادی دارند، در کشور‌های صاحب فوتبال ثروت زیادی کسب می‌کنند؛ اما متاسفانه در ایران، استقلال و پرسپولیس نه تنها هیچ درآمدی ندارند، بلکه هزینه‌های آن‌ها نیز گردن دولت افتاده است. هیچ مدیری هم پاسخگو نیست. تمام مدیران سابق باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس معتقدند که بدهی‌های موجود تقصیر آن‌ها نیست. این مدیران حتی ادعا دارند که درآمدزایی هم کرده اند.

پیشکسوت باشگاه استقلال در ادامه بیان کرد: مدیرانی که در باشگاه‌ها سمتی قبول می‌کنند، باید بعدا پاسخگو باشند. به هر طریق ممکن، باید از مدیران جواب خواست. در مرحله بعد نیز باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال به درستی خصوصی شوند. مدیران باشگاه‌های اروپایی با این تعداد هوادار، حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیون دلار درآمدزایی می‌کردند.

لطیفی درباره درخواست باشگاه پرسپولیس از هواداران برای دریافت کمک نقدی، عنوان کرد: برای تیم‌هایی مثل استقلال و پرسپولیس زشت است که از هواداران کمک بگیرند. این موضوع فاجعه بار و گریه آور است. تیم‌های استقلال و پرسپولیس با مدیریت درست می‌توانند هزاران میلیارد تومان درآمدزایی کنند. با این حال برای یکی، ۲ میلیارد تومان، دست گدایی به سمت هوادار دراز می‌کنند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار