به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به مناسبت هفته مبارزه دخانیات در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، اظهار کرد:کرونا تویوتا یکی از خودروهای با کیفیت است اما سهم ما از ژاپن در صنعت شرکت جی تیای است که سیگار تولید میکند. ما به جای استفاده از تکنولوژی ژاپن برای رفاه، از تولید سیگار این کشور استفاده میکنیم و باید این موارد را مدنظر قرار داد و آمریکا ما را تحریم کرده است، اما شرکت انگلیسی آمریکایی در ایران توتون و تنباکو درست میکند و سیگار کنت در ایران برای این شرکت است.
او ادامه داد: کره جنوبی به دنبال تحریمهای آمریکا، سامسونگ و ال جی را از ایران خارج کرد اما شرکت جی اند جی سیگار و تنباکو در ایران تولید میکند و مردم از این موضوعات بی خبر هستند و چطور است که ما در همه چیز به جز سیگار و تنباکو تحریم هستیم؛ باید روی این موضوع کار کرد.
رئیسی بیان کرد: تا پایان سال ٩٩ سایانه ۵٩ میلیارد سیگار در ایران تولید شد، اکنون ۵۵ میلیارد نخ سیگار مصرف میشود و تنها محصولی که در ایران تولید میشود و ارزان است و صف ندارد، سیگار است.
او افزود: این محصول را با بسته بندی شیک و تمیز در بازار میفروشند. در صنعت و معدن ابلاغ شد که همه بسته بندیهای سیگار یک شکل باشد، چراکه بسته بندی شیک موجب جذب جوانان میشود و این از دستورالعملهایی جهانی است و ابتکار نیست.
رئیسی با بیان اینکه یکی از سوغاتیهای ارزان در ایران سیگار است، گفت: هنوز شاهد سیگار کشیدن قهرمانهای سریالها هستیم. . در حالی است که این کار ممنوع است. در سریالها سیگار نشان دهنده هوش و استعداد است و یا اینکه اگر فردی دچار افسردگی است، گویا میتواند سیگار دستش بگیرد و بکشد و متاسفانه صدا و سیما در این زمینه کم کاری میکند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: باوجود همکاری مجلس هنوز قانون مالیات بر سیگار به درستی اجرایی نشده است.هدف این است که مالیات را روی خرده فروشی و قیمت مصرفی بگذارند. سیگار وینستون ۶۶٠ تومان قیمت درب کارخانه است و قیمت روی جلد ١٢ هزار تومان و قیمت خرده فروشی ١٨ هزار تومان است، سیگار بهمن درب کارخانه ٣۵٠ ، روی جلد ۴۵٠ و خرده فروشی ۵۵٠ تومان است، بسته ۵٠ گرمی قلیان درب کارخانه ١۶٠ تومان روی جلد ٩٠٠ خرده ١٨٠٠ است.
رئیسی تصریح کرد: ۶ هزار میلیارد تومان عدد مالیات از درب کارخانه دخانیات است؛ اگر از خرده فروشی مالیات بگیرند، این عدد به ١٨ هزار میلیارد تومان میرسد، این در حالی است که یک سوم عدد مورد انتظار، مالیات اخذ میشود. از سال ٩٧ تا کنون به حوزه سلامت و ورزش و جوانان پرداختی از مالیات صورت نگرفته است در حالی که این رقم باید به وزارت بهداشت و وزارت ورزش و جوانان پرداخت میشد حال ما میگوییم اصلا نمیخواهد که این پول مایلات را به ما بدهند، فقط گران شود که نتوانند بخرند.
او بیان کرد: یکی از مشکلات ما فروش نخی سیگار است. اکنون جلوی هر دبیرستان دکه روزنامه فروشی برای فروش سیگار وجود دارد. یعنی دانشآموزی که از مدرسه بیرون بیاید، اگر ۵۰۰ تا تک تومانی در جیبش باشد، میتواند راحت سیگار بخرد. علیرغم اینکه فروش سیگار به زیر ۱۸ سال ممنوع است، به آنها هم میفروشند و نوجوان هم سیگار را میخرد و پز میدهد که ما هم سیگار میکشیم. باید به این مسائل توجه کرد.
خوشبختانه دادستان کشور دستور خوب و حمایتی برای جمع آوری قلیان سراها داد و در کرونا بسیار کمک کرد چرا که دود قلیان و خشکی که در گلو ایجاد میکند خطر ابتلا به کرونا را افزایش میدهد و از طرفی استفاده چند نفر از قلیان، یکی دیگر از معضلات است و میتواند ویروس را به ریه بفرستد و افراد مستقیم به کرونا مبتلا شوند.
رئیسی یادآوری کرد: ٢٢ هزار واحد صنفی عرضه قلیان تا پایان سال ٩٨ داشتیم که اکنون این تعداد واحدهای صنفی به ٢ هزار و ٩٠٠ رسیده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: ما سال ٩۴ در حوزه دخانیات ٧ تولیدکننده داشتیم و در سال ٩٩ به ٢٣ تولیدکننده رسیدیم ولی قیمت افزایش پیدا نکرده است.
رئیسی با بیان اینکه دهم مرداد ماه به عنوان روز ملی دخانیات نامگذاری شده است و در ایران یک هفته را به عنوان هفته ملی بدون دخانیات برگزار میکنیم، گفت: ما از چهار تا دهم خرداد ماه هفته مبارزه با دخانیات را به منظور آگاهی رسانی و اطلاعرسانی به مردم در زمینه مضرات سیگار و دخانیات برگزار می کنیم. طی چند سال اخیر مصرف قلیان در کشور ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است و متاسفانه شاهد کاهش سن مصرف دخانیات در ایران هستیم و افزون بر این مصرف دخانیات در خانمها بیشتر شده است.
وی گفت: شعار امسال «تعهد به ترک دخانیات» است که ما بیشتر بر روی قلیان متمرکز میشویم. زیرا نادیده گرفتن بحث قلیان دارد آسیب میزند. از آن طرف تنباکوهای معطر و معسلی که به کشور وارد و مصرف میشود که خودش عاملی برای تبلیغ و استفاده از دخانیات است.
رئیسی بیان کرد: جای تاسف دارد که بگویم علی رغم اینکه در سال ۱۳۹۶ دیوان عدالت مصوب کرد که واردات تنباکوهای معطر و معسل ممنوع است، اما این رای هنوز روی زمین مانده و اجرایی نشده است. ما درخواست داریم که جلوی مافیای دخانیات بایستند و این قانون بر زمین مانده را حتما باید اجرا کرد. با اینکه رای دیوان عدالت لازم الاجرا است اما متاسفانه هنوز وزارت صنعت این ممنوعیت را عملی نکرده است و بسیار از این موضوع گلایهمند هستیم.
وی تاکید کرد: واقعا هشدار میدهم که تنباکوهای معطر و معسل بسیار خطرناک هستند. خانوادهها تفریح دورهم جمع می شوند و تفریحی باهم قلیان میکشند و فکر میکنند چون معطر و خوشبو است، مشکلی ندارد. این یک دروغ و فریب بزرگ است. حدود ۷ هزار ماده شیمیایی در تنباکوی های معطر و معسل وجود دارد که ۷۰ ماده آن سرطانزاست و این تنباکوها ۴۰۰ ماده سمی دارد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: علی رغم اینکه هشدار میدهیم که تنباکوهای معطر و معسل خود عامل تبلیغ مصرف و اشتیاق جوانان برای مصرف قلیان محسوب می شوند، اما برنامه ریزی شده است که این تنباکوها را در کشور تولید کنند، این واقعا جای تاسف دارد و باید از آن جلوگیری کرد. همه میدانیم که دخانیات، سیگار و قلیان آسیب های بسیاری به دنیال دارد، باید دانست که اکنون حدود یک سال و نیم از شیوع کرونا در جهان میگذرد و طی این مدت ۳.۵ میلیون نفر در دنیا جان خود را بر اثر ابتلا به کرونا از دست داده اند، اما دخانیات سالانه ۸ میلیون نفر قربانی میگیرد. دنیا در مقابل کرونا چه میکند، همه دنیا در حال مبارزه با کرونا هستند، در صورتیکه مافیای دخانیات بدون دردسر در سراسر جهان به کار خود ادامه می دهند و عامل مرگ سالانه ۸ میلیون نفر هستند.
وی با اشاره به آمار مصرف کنندگان دخانیات در ایران گفت: مصرفکنندگان دخانیات در کشور ۸ میلیون نفر هستند و دخانیات خسارت های بسیاری به کشور وارد می کنند، به طوری که هزینههای مستقیم بخش سلامت ناشی از این موضوع سالی ۴۰ هزار میلیارد تومان بوده که عدد بسیار بالایی است. همچنین دخانیات هزینههای غیر مستقیم مانند کارافتادگی، معلولیتها و بیماریهای مزمن دارد که این هزینهها هم بسیار بالاست و شاید معادل ۷۰ تا ۹۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده شود. بنابراین در مجموع حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار میلیارد تومان دخانیات به کشور هزینه تحمیل میکند و حدود ۲۰ تا ۲۵ هزار میلیارد گردش مالی حوزه دخانیات است که دست اندرکاران این صنعتاین میزان پول به جیب میزنند و از آن طرف ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار میلیارد تومان به مملکت آسیب میزنند.
وی درباره عرضه قلیان در سفرهخانهها گفت: از زمانیکه کرونا شیوع پیدا کرد، ۲۲ هزار مرکز عرضه قلیان داشتیم که با حمایت دادستان به ۲۹۰۰ تا رسیدهایم. البته بسیاری از اینها غیرقانونی و زیرزمینی هستند و این کار را به صورت غیرقانونی انجام میدهند. اگر در برخی مراکز عرضه قلیان وجود دارد، تخلفات محسوب می شود و باید با آن برخورد شود. ما حتی در برخی رستورانها که اعلام کردیم، تعطیل باشد، دیدیم که این تخلف وجود داشت که اگر این تخلف را مشاهده کنیم، آن محل باید سه هفته پلمب شود.
رئیسی درباره آمار مصرف دخانیات در بین دانشآموزان گفت: یک پیمایش قرار بود اواخر سال گذشته آغاز شود که با تعطیلی مدارس نتوانستیم آن را انجام دهیم اما این پیمایش امسال انجام خواهد شد. به طور کلی بر اساس آخرین آمار روند مصرف دخانیات در دانشآموزان افزایشی نبوده است. اقدامات خوبی در کشور انجام شد. ما یکی از کشورهایی هستیم که در سطح منطقه و دنیا در حوزه دخانیات خوب کار کردیم و مورد توجه سازمانهای بینالمللی قرار گرفته ایم و شهرها و ادارات بدون دخانیات زیادی به کمپین ما پیوستند و بر اساس آخرین تحقیقات از نظر ارزیابی میدانی آمار مصرف دخانیات در بین دانش آموزان افزایشی نیست.
وی درباره قاچاق سیگار گفت: در مورد قاچاق سیگار در کشور ما بزرگنمایی میشود و این کار با هدفی مشخص است که بتوانند در داخل آن را تولید کنند. الان ۵۹ میلیارد نخ سیگار سالیانه تولید میشود و مصرف هم حدود ۴۰ میلیارد است، پس اضافه هم می آوریم. اگر هم دارند قاچاق میکنند خود شرکتها هستند که میآورند و میفروشند.
انتهای پیام/