خودکفایی محرومان از جمله اقدامات آستان قدس رضوی در امدادرسانی به نیازمندان است، این امر در دوران شیوع کرونا رنگ و بوی جهادی به خود می گیرد و بی وقفه ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، کرونا که آمد بساط همه را جمع کرد ضربات مهلکش همگان را زمینگیر کرد، اما انگار زورش به مهربانی و خدمات جهادی نرسید، کمک به محرومان و نیازمندان شرایط سفید و قرمز نمی‌شناسد مخصوصا وقتی که نام امام رضا (ع) به میان آید این خدمت حتی شرایط کرونایی و زنگ خطر قرمز هم نمی‌شناسد بلکه رنگ و بوی کریمانه به خود می‌گیرد و با پرچم یا علی بن موسی الرضا به استقبال می‌رود.

نمی‌تواند کسی ادعای مذهب کند، ولی اهتمام به مسائل مهم و مشکلات جامعه و مردم نداشته باشد. حدیث نبوی با این مضمون که «هرکس فریاد کمک‌خواهى مسلمانى را بشنود و به او پاسخ نگوید و داد خواهی‌اش نکند مسلمان نیست گواه بر این مدعاست.

خدمات آستان قدس رضوی در محرومیت زدایی کشوری
آستان قدس رضوی به رسم امام مهربانی‌ها مطابق سال‌های گذشته خدمات جهادی خود را به وقفه ادامه می‌دهد نه فقط در مشهد که امام رضا متعلق به همه مردم است خوان پر نعمت رضوی تمام ایران را می‌گیرد و طرح‌های محرومیت زدایی را در سراسر کشور اجرا می‌کند.


بیشتر بخوانید



سیدمحسن عقدایی مدیر امور محرومین معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی می‌گوید: گستره فعالیت این مدیریت مناطق محروم سراسر کشور خصوصا مناطق موقوفه دار است و ارائه خدمات به مناطق محروم شهرمقدس مشهد و زائران توسط دو مجموعه دیگر از بنیاد کرامت رضوی به نام‌های «مدیریت امور مجاورین» و «مدیریت امور زائران» پیگیری می‌شود.

او اضافه می‌کند: فعالیت‌های این مدیریت دو محور اصلی دارد، یکی «فعالیت‌های مربوط به اشتغال و زیرساخت‌های مولد» و دیگری «امور حمایتی و مشارکت‌های مردمی و همکاری با سازمان‌ها» است.

خدمات بنیاد کرامت رضوی
مطابق تصمیمات گرفته شده باید در تمام استان‌های کشور فعالیت‌های اشتغال، زیرساخت و امور حمایتی بر پایه کانون‌های تخصصی خدمت با همکاری خادمیاران رضوی اجرا شود و این اجرا به معنای واقعی کلمه مصداق «خدمت به مردم به دست خود مردم» است.

مدیر امور محرومین معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی ادامه می‌دهد: در شرایط عادی طبق برنامه‌های مصوب بنیاد کرامت رضوی این کانون‌ها در زمینه‌های مختلف مانند: «تعمیر منازل و مسکن محرومان»، «توزیع بسته‌های ارزاق»، «اهدای بسته‌های معیشتی»، «اهداء جهیزیه»، «خدمات گروه‌های جهادی سلامت» فعالیت می‌کنند.

در شرایط بحران مانند: سیل، زلزله، کرونا  نیز مطابق آئین‌نامه «مشارکت در خدمت‌رسانی حوادث و سوانح غیرمترقبه»، کانون‌های خدمت رضوی متناسب با سیاست‌های بنیاد کرامت رضوی فعالیت می‌کنند و در این گونه موارد دو رویکرد مورد توجه است: یکی «رویکرد مربوط به اقدامات فوریتی و امدادی» مانند: توزیع ارزاق، غذای گرم، پوشاک، دارو و؛ و دوم رویکرد «عبور از شرایط بحران» که شامل توانمندسازی مردم منطقه برپایه اشتغال‌زایی است. مثال مشخص در این زمینه، حادثه وقوع سیل در استان‌های لرستان، گلستان و خوزستان درعید نوروز سال ۹۸ است.


خدمت رسانی آستان قدس در مدیریت بحران
در واقع می‌توان گفت: مدیریت امور محرومین معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی، دیدگاه‌های بلندمدتی برای فعالیت‌هایی خود دارد و همین باعث می‌شود به جای اقدامات موردی و سطحی، اقدامات بلندمدت برای توانمندسازی محرومان در چارچوب‌های مصوب، انجام شود.


بیشتر بخوانید



عقدایی بیان می‌کند: در سال ۹۸ در استان لرستان، اقدام فوریتی کانون‌های خادمیاری و تشکل‌های مردمی و گروه‌های جهادی، متمرکز شده بود بر نجات انجیرستان (باغ‌های انجیر) از زیر گل و لای، توزیع بسته‌های معیشتی و ارزاق، پخت غذای گرم، خارج کردن گل و لای از منازل مردم و بعد از فروکش کردن بحران و از ماه‌های بعد از آن، اقدامات اولیه برای شناسایی ظرفیت‌های منطقه و در نتیجه برنامه‌ریزی برای توسعه اشتغال مردم و توانمندسازی آنان انجام شد، البته یک فرق اساسی در اقدامات و روش‌های معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی با سایر نهاد‌های مشابه وجود دارد و آن اینکه در اقدامات مربوط به اشتغال زایی و کمک‌های حمایتی صرفاً به اعطای وام بسنده نمی‌شود، بلکه تسهیل گران اشتغال به مدت سه سال در کنار فردی که برای او اشتغال زایی شده خواهند ماند و بر روند انجام کار‌ها نظارت داشته و اقدامات لازم برای پایدارسازی شغل مانند: خدمات دام پزشکی و. را به افراد مربوط ارائه می‌کنند.

او با اشاره به سال‌های سال ۹۸ و سال ۹۹ (یعنی سال شیوع بیماری کرونا)، تصریح می‌کند: کانون‌های خدمت رضوی مطابق برنامه‌های مصوب این مدیریت، فعالیت‌هایی همچون: «توزیع ۹ هزار فقره تسهیلات جهیزیه، هریک به میزان ۵ میلیون تومان در بین زوجین جوان مناطق محروم سراسر کشور»، «ویزیت و درمان حدود ۲۳ هزار نفر از بیماران نیازمند مناطق محروم توسط کانون‌های سلامت رضوی»، «توزیع ۴۰۰ هزار بسته معیشتی توسط معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی در مناطق محروم کشور»، «ذبح حدود ۸۵۰۰ رأس دام و توزیع گوشت آن بین نیازمندان مناطق محروم»، «اعطای ۵ هزار فقره تسهیلات گره‌گشایی قرض‌الحسنه در بین نیازمندان سراسر کشور»  را انجام داده اند.

خدمات آستان قدس رضوی در تهیه بسته معیشتی
مدیر امور محرومین معاونت خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی با تاکید بر محرومیت زدایی‌ها در سراسر کشور می‌گوید: در سال ۹۹، حدود ۶۶ هزار عدد کارت نان برای محرومان سراسر کشور توزیع شد که در مرحله چهارم طرح مواسات و همدلی با عنوان پویش «سفره‌ای به وسعت ایران» که قرار است ۸۸۸ هزار بسته بین نیازمندان در ماه مبارک رمضان جاری توزیع شود، مجدداً خانواده‌هایی که در سال ۹۹ مورد توجه بودند در اولویت دریافت خدمات هستند، یا اگر قرار است در آینده، خدمات مربوط به اهدای جهیزیه، تسهیلات گره‌گشایی، کمک به تحصیل دانش‌آموزان مناطق محروم و. انجام شود باز هم اولویت با همان خانوار‌های شناسایی شده سال ۹۹ است و دلیل این کار تمرکز ارائه خدمات و جلوگیری از پراکندگی خدمات ارائه شده بوده و این اقدامات منجر می‌شود که سطح مطلوب تری از احتیاجات خانواده‌های نیازمند برطرف شود.

آستان قدس رضوی برنامه و طرح‌های دیگری هم جهت محرومیت زدایی‌ها انجام می‌دهد از جمله خدمت به افراد وخانوار‌های نیازمند توسط مردم و گروه‌های مردمی، با نام مبارک حضرت امام رضا (ع) با سه رویکرد «هدایت‌گری»، «حمایت‌گری» و «تسهیل‌گری» انجام می‌شود.


طرح های تسهیل گری به همت بنیاد کرامت رضوی
عقدایی با بیان شرح اقدامات درسه رویکرد توضیح می‌دهد: هدایت‌گری به این معنی که ظرفیت‌های مردمی موجود به سمت اولویت‌های خدمت به نیازمندان راهنمایی شوند. «حمایت‌گری» یعنی اینکه از جریان‌ها و فعالیت مردمی، حمایت حداکثری و در حد توان را انجام دهیم. مثلاً در همین شروع طرح توزیع ۸۸۸ هزار بسته معیشتی در ماه مبارک رمضان که چند روز پیش با دستور ویدئو کنفرانسی تولیت معزز آستان قدس رضوی و به طور همزمان در سراسر کشور آغاز شد، آستان قدس رضوی هم در کنار جریان‌ها و تشکل‌های مردمی سهم مشارکتی داشته و تهیه یک یا چند قلم از اقلام و کالا‌های بسته‌های معیشتی را متقبل شده است.


خادمیاران سلامت رضوی
«تسهیل‌گری» نیز یعنی تلاش برای دسترسی نهاد‌های مردمی به امکانات، منابع و ظرفیت‌های موجود که در اختیار سازمان‌های دولتی، عمومی و خصوصی و سایر نهاد‌هایی است که می‌توانند جهت ارائه خدمات به محرومان ونیازمندان از آن بهره‌مند شوند.

او اضافه می‌کند: «مواردی مانند: «تسهیل جذب وقف و نذر»، «رایزنی لازم برای امکان حضور تشکل‌های مردمی در جلسات تصمیم‌گیری بنا به موضوع فعالیت‌های مشارکتی در حوادث، بحران‌ها و حوادث غیرمترقبه» و؛ بنابراین این مدیریت تنها به رفع نیاز‌های موردی و موقت «مردم نیازمند در مناطق محروم» توجه ندارد، بلکه هدف بالاتر و نهایی، «خروج خانواده‌های نیازمند و محروم ازچرخه فقر و نیازمندی» است که این موضوع همکاری و مشارکت بخش‌های مختلف درون و خارج از سازمان را می‌طلبد».

توزیع بسته معیشتی ستان قدس رضوی
نیکوکاران و مجموعه‌های خیریه در سراسر کشور می‌توانند به منظور خدمت به محرومان از طریق «طرح خادمیاران رضوی» است که با همکاری مرکز امور خادمین آستان قدس رضوی و کانون‌های خدمت رضوی در سراسر کشور انجام می‌شود و دیگری طرح «یاوران رضوی» است که در این طرح، یاوران رضوی به افراد حقیقی و مجموعه‌ها و شخصیت‌های حقوقی اطلاق می‌شود که به صورت داوطلبانه بخشی از توانمندی‌های خود را جهت ارائه خدمات اجتماعی به محرومان ونیازمندان، به صورت دائمی، مقطعی یا موردی و حسب نیاز‌های لازم، ارائه می‌کنند.

بنابراین خیرین و نیکوکاران و یا نهاد‌ها و تشکل‌های مردمی که تمایل دارند با آستان قدس رضوی به صورت مقطعی، موردی یا دائمی همکاری کنند، می‌توانند در این طرح شرکت و به دبیرخانه کانون‌های خدمت رضوی در استان‌های سراسر کشور مراجعه کنند.

حجت الاسلام احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی در مراسم آغاز عملیات سراسری توزیع ۸۸۸ هزار بسته معیشتی می‌گوید: امیدواریم روزی آنچنان عدالت گسترده شود که در جامعه هیچ فقری وجود نداشته باشد و نیازی به این سفره‌های مهربانی نباشد.


سفره پر نعمت خدمت جهادی آستان قدس رضوی
او اضافه می‌کند: شرایط امروز جامعه ما به واسطه شیوع ویروس کرونا، شرایطی استثنایی است که باید همه برای رفع مشکلات وارد میدان شویم، اما در شرایط عادی سیاست اصلی ما ایجاد اشتغال و فرصت‌های شغلی برای خودکفایی احسان جویان است.

تولیت آستان قدس رضوی محبت قلبی نسبت به ائمه اطهار (ع) را موجب تبعیت، همرنگی و همراهی مردم با معارف این حضرات دانست و گفت: خادمیاران رضوی باید برای ایجاد محبت حضرت رضا (ع) در دل‌های مردم تلاش کنند که یکی از راه‌های تحقق این مهم احسان همراه با کرامت به نیازمندان است.

حجت الاسلام والمسلمین مروی اجرای این طرح را به منظور لبیک به فرمان رزمایش کمک به نیازمندان مقام معظم رهبری دانست و عنوان کرد: بنای خیر مواسات و دستگیری از نیازمندان را رهبری معظم در قضیه کرونا گذاشتند و لبیک خادمان و خادمیاران رضوی به این فرمان، ولی فقیه زمان و نایب امام زمان (عج) بسیار ارزشمند است.

خدمات جهادی و محرومیت زدایی آستان قدس
همچنین به نقل از آستان نیوز در یک سال گذشته خدمات جهادی و محرومیت زدایی آستان قدس رضوی به این شرح است:

ایجاد اشتغال در مناطق سیل و زلزله زده اق قلا خوزستان لرستان سیستان و بلوچستان و گلستان با اعطای دام سبک و سنگین، ۵هزارشغل و اعطای ۱۱۲میلیارد تومان تسهیلات اشتغال،  سری جهیزیه حدود ده میلیارد اعتبار و ۲۰میلیارد کمک هزینه تامین جهیزیه ، اعزام ۹هزار زائر محروم به مشهد پیش از کرونا ، ده هزار قربانی گوسفند و توزیع بین محرومان ، اعطای ده هکتار زمین در حاشیه شهر مشهد برای ساخت مسکن محرومان ۷۰هکتار برای راه اندازی پارک کشاورزی در حاشیه شهر مشهد، از جمله این اقدامات است.

همچنین ایجاد کشت قراردادی در سه استان شرقی و‌خرید تضمینی محصولات کلزا و‌دانه‌های روغنی در دشت سیستان، ۷ هزار و ۵۰۰ دست لباس گرم و کاپشن در سرخس ،توزیع شبانه ۸۰۰هزار پرس غذا در مناطق محرم در سال اخیر،فقط در طول ماه رمضان یک میلیون پرس غذای گرم در وعده افطار توزیع شده است، یک‌میلیون بسته افطاری ساده در حرم رضوی توزیع شد، تاکنون یک میلیون صد هزار بسته معیشتی به ارزش ۲۵۰میلیارد تومان انجام شده است.

سفره پر نعمت خدمت جهادی آستان قدس رضوی
در سال گذشته ۵۵۰ تُن محلول ضدعفونی کننده سطوح و ۷۵ تن محلول ضدعفونی کننده دست نیز در گوشه و کنار بارگاه ملکوتی امام هشتم (ع) مورد استفاده قرار گرفت تا با رعایت دستورالعمل های بهداشتی، بستر مناسبی برای حضور زائران فراهم شود.

بیش از ۲۰۰خانه محرومین در حاشیه شهر مشهد طی سال اخیر ترمیم و بازسازی شده است، توزیع بیش ۷۰ هزار کارت خرید نان هر کدام به ارزش ۵۰۰هزار تومان در کشور و توزیع ۸۰۰هزار قرص نان متبرک بین محرومین در حاشیه شهر مشهد و برخی شهر‌های دیگر کشور، تسویه حساب دفتری معسرین در طرح« اقا حساب کردند» به ارزش حدود یک میلیارد تومان در کشور، از ابتدای شیوع بیماری کرونا در کشور تا کنون بیش از ۱۰ میلیون ماسک بین زائرین و مجاورین این آستان ملکوتی توزیع شده است ، در ایام نوروز ۱۴۰۰ نیز دو میلیون ماسک برای توزیع بین ارادتمندان امام رضا (ع) در اماکن متبرکه رضوی مهیا شده بود.


گزارشگر: فاطمه غلامی

انتهای پیام// ف. غ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۳ ۰۹ خرداد ۱۴۰۰
خدا خیرشون بده
ممنون از خانم غلامی بابت گزارش خوبشون