به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، آیت الله مهمان نواز یادآور دوران باشکوه و خاطره انگیز برپایی نمازهای جمعه در مسجد انقلاب بجنورد است.
یاد باد، آن روزگاران، یاد باد
روزگاری مسجد انقلاب بجنورد مامن نمازگزاران جمعه بود و مرد و زن، کوچک و بزرگ با اشتیاق فراوان خود را به این محل میرساند.
آن روزها اقامه نماز جمعه در بجنورد به امامت آیت الله مهمان نواز بود، صدای این بزرگ مرد انقلابی هنوز هم در گوش من طنین انداز است مهربان، آرام و البته محکم.
هنوز هم به یاد دارم که ایشان در پایان خطبههای اول نماز جمعه ابتدا خود و سپس دیگران را به پرهیزکاری دعوت مینموند و من در حال و هوای کودکی به معنی کلمه پرهیزکار فکر میکردم و برای فهمیدن معنی آن به سراغ مادربزرگ میرفتم؛ او هم من را به سکوت و گوش دادن باقی خطبه ها فرا میخواند، انگار همین دیروز بود!
سال هاست که نام آیت الله مهمان نواز مردم بجنورد را به یاد نمازهای جمعه هر هفته و نفسهای گرم این پیر فرزانه در مسجدانقلاب میاندازد.
نگاهی به زندگی آیت الله مهمان نواز
آیت الله حبیب الله مهمان نواز در سال ۱۳۰۵ هجری شمسی در روستای کاریزیک کال شهرستان نیشابور در خانوادهای مذهبی و کشاورز دیده به جهان گشود. ایشان پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در مکتب خانه روستا، در دوره جوانی به توصیه پدر وارد حوزه علمیه گلشن نیشابور شد و در ادامه دوره تکمیلی دروس حوزوی را در مدارس علمیه مشهد مقدس آغاز کرد و در این سالها از محضر اساتید بنامی همچون محمدتقی نیشابوری معروف به ادیب ثانی، حاج سید محمد مدرس، حاج شیخ هاشم قزوینی، حاج شیخ کاظم دامغانی، حاج شیخ حسنعلی مروارید، آیت ا... میلانی و حاج میرزا جواد آقای تهرانی دروس خارج فقه، اصول، فلسفه و عرفان را فراگرفت.
بیشتر بخوانید
آیت الله مهمان نواز سپس به نجف اشرف عزیمت کرد و در حوزه علمیه نجف در محضر اساتید بزرگی همچون آیت ا... خویی، آیت ا... حکیم و آیت ا... شاهرودی مدارج عالی حوزوی را پشت سر گذاشت و پس از پایان تحصیلات حوزوی به بجنورد بازگشت و به تاسیس حوزه علمیه این شهر به تربیت طلاب علوم دینی پرداخت.
مبارزات آیتالله مهماننواز با رژیم پهلوی در بجنورد
فعالیت سیاسی او از زمانی آغاز شد که موضوع انجمنهای ایالتی و ولایتی در سال ۱۳۴۱ شمسی مطرح شد. آن روز بدون توجّه به اختناق حاکم بر جامعه، در هر فرصت و به هر نحو ممکن، مردم را متوجّه نقشههای شوم استعمار و سر سپردگی حاکمان وقت میکردند.
ماجرای پانزدهم خرداد همان سال و قیام انقلابی امام ایشان را در عزم شان مصمّمتر کرد و زمانی که دولت شاه لوایح شش گانه را به رفراندوم گذارد، از سوی استادشان، حاج میرزا جواد آقا تهرانی، همراه چند تن از دوستان برای افشای طرحهای شوم دولت، به مناطق مختلف اعزام شدند.
این مجاهد خستگی ناپذیر و مبارز نستوه از همان آغازین روزهای مبارزات سیاسی – اجتماعی حضرت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۴۱ در صف یاران امام از جمله حاج آقا سید عباس قوچانی و شهید عبدالکریم هاشمی نژاد قرار گرفت و در این مسیر خطیر بارها از سوی ساواک دستگیر، زندانی و شکنجه شد.
ایشان در سالهای مبارزاتی برای پیروزی انقلاب اسلامی و در مسیر آگاه سازی مردم منطقه شمال شرق کشور، مخاطرات زیادی را متحمل شد. دوبار آتش سوزی منزل آیت ا... توسط عمال رژیم ستمشاهی از جمله روزهای سخت و پرالتهاب زندگی آیت ا... بود. آیت ا... مهمان نواز پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوران تثبیت و تحکیم نظام اسلامی خدمات شایانی در راه ایجاد وحدت بین اهل تشیع و تسنن در منطقه خراسان شمالی و تقویت وحدت اقوام مختلف، مبارزه با منافقین و کمونیستهای منطقه و تشکیل نهادهای انقلابی انجام داد.
یار دیرین انقلاب
آیت الله مهمان نواز در بیش از سه دهه از عمر گرانبهای خویش، نقش انکارناپذیری در شکوفایی و توسعه منطقه ایفا کرد. آن مجاهد الهی، در ۱۸ شهریور ۱۳۵۹ با حکم حضرت امام خمینی (ره) به امامت جمعه بجنورد منصوب شد.
ایشان همچنین در سالهای بعد از رحلت امام خمینی (ره) به عنوان یار صدّیق و وفادار مقام معظم رهبری همواره در صف مقدم پشتیبانی از ولایت فقیه و نظام اسلامی قرار داشت و همواره مورد توجه رهبری معظم انقلاب بود.
این عالم ربانی دو سال پس انتصابش در سمت امامت جمعه شهر بجنورد، در آذرماه ۱۳۶۱ از نخستین دوره تشکیل مجلس خبرگان رهبری به عنوان یکی از نمایندگان استانهای خراسان در این مجلس انتخاب شد و سپس از سال ۱۳۸۳ به عنوان نماینده مردم خراسان شمالی در مجلس خبرگان رهبری باقی ماند.
آیت الله مهمان نواز، پس از نیم قرن مجاهدت و تلاش بی بدیل در راه اعتلای انقلاب اسلامی و ارزشهای اسلام ناب محمدی بعد از ۳۲ سال اقامه نماز شهر بجنورد، به دلیل کهولت سن و وضع جسمانی ضعیف در ۲۳ تیرماه ۱۳۹۱ با اقامه آخرین نماز جمعه بجنورد در مصلای امام خمینی (ره) / مسند امامت جمعه را به حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم یعقوبی سپرد.
۴ دوره نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از حوزههای انتخابیه خراسان و نیز خراسان شمالی در کارنامه مرحوم آیت الله مهمان نواز ثبت شده است.
آیت الله مهمان نواز در نگاه رهبر معظم انقلاب نیز جایگاهی خاص داشت و معظم له در سفر تاریخی هشت روزه خود به خراسان شمالی در مهرماه ۹۱، با حضور در منزل ایشان، از وی که بیمار بود، عیادت کردند.
مقام معظم رهبری در سفر تاریخی خود به خراسان شمالی با تحسین خدمات آیتالله مهمان نواز٬ وجود وی را برکتی برای منطقه توصیف کردند.
اهالی بجنورد که چهل سال خاطره مشترک با او داشتند پس از کناره گیری ایشان از امامت جمعه بجنورد، که به دلیل بیماری و ضعف جسمانی اتفاق افتاد، آیین بزرگداشت باشکوهی برای تقدیر از خدمات او برگزار کردند.
آیت الله حبیب الله مهمان نواز دوم اردیبهشت سال ۹۷ دار فانی را وداع و به دعوت حق لبیک گفت.
رهبر معظم انقلاب در پیام تسلیتی که به مناسبت درگذشت این عالم ربانی صادر کردند چنین فرمودند: عالم با عمل و مردمی و با صداقت، صفت حقیقی و قطعی این روحانی بزرگوار بود.
رهبر انقلاب در پیام خود افزودند: ایشان در دوران انقلاب پیشگام و پناه مردم و در دوران جمهوری اسلامی راهنما و شریک تلخ و شیرین زندگی آنان بود.
همچنین مقامات و شخصیتهای تراز اول کشوری از جمله رئیس جمهوری، رئیس مجلس خبرگان رهبری، رئیس قوه قضاییه، تولیت آستان قدس رضوی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامهای جداگانهای رحلت آیت الله مهمان نواز را تسلیت گفتند.
نویسنده گزارش اکرم دانش طلب
انتهای پیام/د