به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، ارسلان زارع استاندار گیلان در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران گیلان با دستور جلسه بررسی وضعیت منابع آبی با محوریت تأمین آب کشاورزی که با حضور فرمانداران از طریق ارتباط تصویری برگزار شد؛ بر ضرورت اشراف کامل مدیران به قانون مدیریت بحران، آیین نامه و بخشنامههای ابلاغی تأکید و بیان کرد: حفظ و تقویت برنامههای عملیاتی و اجرایی دستگاههای خدمات رسان و مقابلهای در حوادثی همچون برف، سیل و آتش سوزی زمینه کسب آمادگی کامل در طول سال را فراهم میکند ضمن آنکه افزایش توان پاسخگویی در ایام مختلف سال، مشکلات بازسازی و بازتوانی پس از حادثه را نیز کاهش میدهد.
وی تهیه طرحهای مطالعاتی، استفاده از GIS و نقشههای اطلاعات مکانی، راه اندازی سیستم اطلاع رسانی آنلاین، ارتباط برخط با استانهای همجوار و هماهنگی و تعامل مستمر بین دستگاهی و فرمانداریها را مورد تأکید قرار داد و با یادآوری آتش سوزیهای گسترده سال گذشته، از واگذاری اطفای حریق جنگلها به وزارت جهاد کشاورزی و نیروهای مسلح که با همکاری مردم، سمن ها، شوراهای اسلامی و همراهی موثر منابع طبیعی، بسیج، نیروی انتظامی و ارتش صورت گرفت، قدردانی کرد.
دکتر زارع در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به آغاز فصل زراعی تولید محصول راهبردی برنج به عنوان یکی از تولیدات اصلی گیلان گفت: پربارش بودن استان نباید منجر به غفلت از بروز احتمالی تنش آبی شود چراکه کاهش ۳۲ درصدی بارش طی سال گذشته خصوصاً در فصل زمستان و فروردین ماه سال جاری نسبت به سال ماقبل و ۲۲ درصد نسبت به بلندمدت، نگرانکننده است.
وی با تصریح اینکه کاهش ۴۰ درصدی بارشها در مناطق بالادست این نگرانی را مضاعف میکند، افزود: براساس پیش بینی هواشناسی میزان بارشها در روزهای پایانی فروردین و همچنین اردیبهشت و خرداد، فراتر از میانگین سالهای گذشته نیست.
استاندار گیلان به افزایش یک و ۹ دهم درصدی دما و پیش بینی برای تداوم گرما طی ماههای اردیبهشت و خرداد اشاره و خاطرنشان کرد: صرفه جویی در مصرف آب برای مدیریت بهینه فصل زراعی، تنها با همراهی و وفاق مسئولان و کشاورزان عملی میشود.
وی همچنین بر لزوم پرهیز از بخشی نگری به موضوع تأمین آب کشاورزی تأکید و با بیان اینکه موعد رهاسازی آب از سد براساس محاسبات دقیق صورت گرفته، تصریح کرد: کشاورزان براساس برنامه ابلاغی و تقویم زمانی تعیین شده جهادکشاورزی، نسبت به نشاء برنج اقدام کنند.
نماینده عالی دولت در گیلان با تأکید بر لزوم کاهش وابستگی به سد سفیدرود با اتکاء به آبهای سطحی موجود در استان و نیز کاهش آب مصرفی شالیزارها با افزایش بازده و بهره وری اظهار داشت: با بهره گیری از سدهای لاستیکی و مخزنی کوچک و ظرفیت مستعد آب بندانهای موجود در استان، میتوان نزولات جوی که به دریا ریخته میشود را حفظ و به ذخیره سازی آب اقدام کرد.
وی با بیان اینکه با تلاشهای فرمانداران و همراهی دستگاههای اجرایی بسیاری از آب بندانها مدیریت شد، گفت: آن دسته از شهرستانهایی که در لایروبی آب بندانها پیشتاز هستند، قطعاً در تأمین آب کشاورزی موفقتر عمل میکنند.
استاندار گیلان بهرهمندی از ظرفیت ۷۰ درصدی مکانیزاسیون فرآیند کاشت، داشت و برداشت را نقطه قوتی برای استان دانست و بر ضرورت تلاش برای پوشش ۹۰ درصدی این شاخص طی سالهای آتی تأکید کرد و افزود: اجرای طرح تجهیز و نوسازی شالیزارهای استان به بهره وری بیشتر و کاهش آب مصرفی کمک شایانی میکند.
وی با قدردانی از تلاشهای موسسه تحقیقات برنج، به رونمایی از رقم مقاوم برنج کیان در مقابله با تنش آبی اشاره و با بیان اینکه این رقم در سطح گستردهای میتواند به عنوان الگو در سال زراعی جاری کشت شود، گفت: ترویج نگاه استفاده از ارقام زودبازده پرمحصول با قابلیت تحمل خشکی و تنش آبی، میزان مصرف آب را نیز کاهش مییابد.
دکتر زارع همچنین خواستار استمرار تولید محتوای مناسب ترویجی، تبلیغی و آگاه سازی درخصوص محدودیت منابع آبی و ضرورت همراهی کشاورزان در مدیریت مصرف شد.
وی به استقبال مطلوب صورت گرفته در بیمه منازل روستایی در مقابل حوادث و آتشسوزیها اشاره کرد و گفت: بیمه محصولات کشاورزی منجر به حداقل رسیدن میزان خسارتها میشود که باید از طریق فرمانداران، بخشداران و دهیاران و مراکز خدمات جهاد کشاورزی اطلاع رسانی گردد.
نماینده عالی دولت در گیلان در خاتمه سخنانش توسعه بانکهای نشاء نسبت به گذشته را یادآور شد و با بیان اینکه مصرف زیاد آب برای تولید نشاء مقرون به صرفه نیست، بر ضرورت استمرار تلاش و همت مضاعف مدیران برای رفع تنگناهای پیش روی فعالیتهای کشاورزی و امیدبخشی به این قشر شریف و زحمتکش تأکید کرد.
در این جلسه مدیران جهادکشاورزی، آب منطقه ای، توزیع برق، هواشناسی و برخی از فرمانداران اسان؛ گزارشی از اقدامات صورت گرفته برای تأمین آب کشاورزی ارائه کردند.
انتهای پیام/آ