به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، علی میکاییلی متخصص قارچ شناسی پزشکی با اشاره به افزایش رویش قارچها در فصل بهار، گفت : در طبیعت انواع قارچهای خودرو وجود دارد که متاسفانه عمده آنها قارچهای سمی هستند و مصرفشان با عوارض بسیاری همراه بوده و بعضا میتوانند موجب مرگ افراد میشوند.
او گفت : برخی قارچهای سمی به لحاظ ظاهری مشابهت بسیاری به قارچهای خوراکی دارند، بنابراین این احتمال هست که افراد دچار خطا شده و قارچ سمی را با قارچ خوراکی اشتباه بگیرند.
میکاییلی با اشاره به استفاده برخی افراد از روشهای مختلف برای شناسایی قارچهای خوراکی، افزود: برخی افراد از شیر، ظروف نقره، پوست پیاز و ... برای تشخیص قارچ خوراکی از قارچ سمی استفاده میکنند، درحالیکه این روشها هیچ پایه و اساس علمی نداشته و به هیچ عنوان مورد تایید نیست.
او با بیان اینکه مرگ و میر ناشی از مسمومیت برخی قارچها تا بیش از ۶۰ درصد است، افزود: قارچها انواع مختلفی دارند و مسمومیتهایی با عوارض مختلف از جمله اختلال در سیستم ایمنی بدن، ایجاد سرطان و ... ایجاد میکنند و دربین انواع مسمومیتهای قارچی، مسمومیتهای نوع "آمانیتایی" بسیاری خطرناک بوده و کُشندگی آن بیش از ۶۰ درصد است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد: عمده مسمومیتهای قارچی ظرف حدود یک ساعت علائم خود را بروز میدهند، اما در نوع مسمومیتهای آمانیتایی دوره کمون مسمومیت طولانیتر بوده و بطور معمول ۱۲ تا ۷۲ ساعت به طول میانجامد، بطوری که برخی افراد فراموش میکنند که علائم مسمومیت آنها ناشی از مصرف قارچ بوده است.
میکاییلی گفت: شروع مسمومیت با قارچهای آمانیتایی، با علائم گوارشی مثل اسهال، دل درد، دل پیچه، عرق کردن و ... خود را نشان میدهد و با توزیع سم در بدن در مراحل بعدی، کبد هدف سم "آمانیتین" قرار میگیرد و در این مرحله فرد وارد کما شده و کبد عملا از بین میرود.
او افزود: تنها راه درمان در این مرحله پیوند کبد است، اما در مورادی که مقدار سم وارد شده در خون افراد زیاد باشد حتی کبد پیوندی هم بر اثر این سم دچار مشکل شده و در نهایت فرد جان خود را از دست میدهد.
این متخصص قارچ شناسی پزشکی ادامه داد: در این نوع مسمومیت، زمان اهمیت زیادی دارد و اگر در همان ساعات اولیه فرد متوجه شود این امکان وجود دارد که با شست و شوی معده تا حدی از جذب بیشتر سم در بدن جلوگیری کرد؛ بنابراین توصیه میشود چنانچه افراد یک خانواده مصرف قارچ خودرو داشتند و یکی از افراد دچار علائم گوارشی شد، تمام اعضای خانواده به سرعت به پزشک مراجعه کنند.
میکاییلی با اشاره به خطرات مرگ آفرین مصرف قارچهای سمی، گفت: این امر میطلبد که افراد هوشیار بوده و به طور جد از مصرف قارچهای خودرو در طبیعت خودداری کنند.
او افزود: یک فرد هرچه قدر هم در تشخیص قارچهای خوراکی مهارت داشته باشد، کافی است یک بار دچار خطا و اشتباه شود و یک قارچ آمانیتایی را با قارچ خوراکی اشتباه بگیرد که در این زمان هم جان خود و خانواده و هم افرادی که شاید از او قارچ بخرند را به خطر میاندازد.
او ادامه داد: تشخیص قطعی قارچهای خوراکی نیازمند انجام آزمایشات میکروسکوپی، ژنتیکی مولکولی و سم شناسی است و تشخیص از روی ظاهر کار بسیار پرریسک و پرخطری است، چرا که برخی قارچهای سمی ظاهری کاملا مشابه با قارچهای خوراکی دارند.
این متخصص قارچ شناسی پزشکی گفت: در همین راستا توصیه میشود افراد از مصرف قارچهای خودرو در طبیعت و دست زدن به آنها خودداری کرده و قارچ مورد نیاز خود را از قارچهای بسته بندی شده بهداشتی تهیه کنند .
انتهای پیام/د