یوزپلنگ ایرانی در سراشیبی انقراض است و تدابیری غیر علمی برای تکثیر این گونه سبب شده تا جمعیت این یوزپلنگ‌ها مورد تهدید قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، چندسالی است که خطر انقراض، یوزپلنگ های ایرانی را تهدید می کند. در حال حاضر تعداد اندکی از این گونه در زیستگاه مشخص از جمله توران زیست می کنند.بنابرهمین سازمان محیط زیست چندسالی می شود که برای مقابله با بحران انقراض یوزها به فکر تکثیر این گونه در اسارت افتاده است، اما بر اساس نظر دامپزشکان و کارشناسان محیط زیست این تدابیر می تواند نتیجه منفی داشته باشند و آسیب جدی به جمعیت باقی مانده یوزها وارد کنند.

 تکثیر در اسارت یا نیمه اسارت یکی از طرح هایی است که در بسیاری از کشورها برای تقویت جمعیت‌های بسیار کوچک حیوانات اجرا می شود، حیواناتی که تا انقراض فاصله زیادی دارند. تکثیر در اسارت معمولا شامل گربه سانان نمی شود زیرا این اقدام بسیار دشواری است که در بیشتر اوقات در تجربه های پیشین موفقیت آمیز نبوده است.

با این وجود دو یوزپلنگ ایرانی در فروردین ماه سال گذشته برای تکثیر و حفظ حیات این گونه از پارک پردیسان تهران به منطقه حفاظت شده توران منتقل شدند. این درحالی است که کیومرث کلانتری معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در فروردین ماه سال گذشته در این باره اظهار کرد: اولویت سازمان محیط زیست حفظ گونه در زیستگاه است اما زمانی که یک گونه در خطر جدی انقراض قرار گیرد راهی جز مدیریت مداخله ای نداریم و باید بخش پشتیبان داشته باشیم، اینجا است که بحث تکثیر در اسارت و نیمه اسارت مطرح می شود و چون یوزپلنگ ایرانی اکنون در وضعیتی قرار دارد که در حال خارج شدن از چرخه حیات است، بنابراین باید برای نجات آن برنامه داشته باشیم در غیر این صورت به سرنوشت شیر ایرانی گرفتار خواهد شد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طی ۶ سال گذشته اقدامات زیادی برای تکثیر در اسارت بر  روی کوشکی و دلبر انجام شد اما با وجود هوای آلوده و انواع استرس ها در اطراف پارک پردیسان این کارها نتیجه نداد و فقط ۶ سال این فرصت از این حیوانات گرفته شد، البته آمارها نشان می دهد که در ۶۰ سال گذشته ۱۰ یوزپلنگ زنده گیری شدند اما هیچ وقت به زادآوری نرسیدند.

به همین منظور ایمان معماریان دامپزشک در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اقدام اخیر سازمان محیط زیست برای جفت گیری یوز نر با یوزپلنگ ماده (ایران) در منطقه توران اظهار کرد: یوزپلنگی که در اسارت یا نیمه اسارت تشکیل می‌شود، نمی‌تواند به طبیعت بازگردد و در آفریقا روش تکثیر یوزپلنگ‌ها در اسارت انجام شده است که هیچ کدام از آن ها نتوانستند به طبیعت بازگردند.

او افزود: در این کشور طبق طرحی که داشتند از سال دو هزار نزدیک به ۳۵۰ یوزپلنگ از طبیعت گرفته شدند که اکنون برای تکثیر در اسارت زندگی می‌کنند، اما در ایران شرایط تکثیر با این کشور تفاوت زیادی دارد.

معماریان با اشاره به اینکه در ایران یک زیستگاه زایا (توران) بیشتر وجود ندارد، گفت: یوزپلنگ نری که در حال حاضر از طبیعت گرفته شده، در سال‌های اخیر بیشترین تکثیر را داشته است و جداکردن آن از طبیعت، شانس تولید مثل این گونه را در طبیعت گرفته است.

این دامپزشک با بیان اینکه این اقدام می‌تواند آسیب‌های زیادی برای جمعیت یوزپلنگ داشته باشد، تصریح کرد: یکی از مشکلات یوزپلنگ‌ها تنوع ژنتیکی بسیار کم آن هاست، اگر قرار باشد با دو یوزپلنگ نر و ماده جمعیت این گونه را از انقراض نجات دهیم، بسیار ساده لوحانه است.

معماریان عنوان کرد: در سال ۲۰۲۰ برای اولین بار با وجود لقاح خارج از رحم و سایر تکنیک‌های علمی از دو یوزپلنگ جنین یوز به وجود آمد، بنابراین وقتی این تکنیک‌ها پیدا شده است، دیگر نیازی نیست که یک حیوان را از طبیعت به اسارت منتقل کنیم.

او تشریح کرد: در مجموع این اقدام صورت گرفته از سوی سازمان محیط زیست موفقیتی در آینده نخواهد داشت و می‌تواند آسیب جدی برای جمعیت یوزپلنگ‌های ایرانی داشته باشد.

گفتنی است، در طی دهه گذشته تلاش های زیادی برای حفظ یوزپلنگ ایرانی از سوی سازمان محیط زیست شده است، اما تا به امروز نتیجه ای نداشته است، امیدواریم با این اقدام صورت گرفته ( تکثیر یوزپلنگ در اسارت) که از نظر کارشناسان موفقیت آمیز نخواهد بود، به جمعیت یوزپلنگ های ایران آسیبی جدی وارد نشود.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۱۰:۳۶ ۳۱ خرداد ۱۴۰۰
آقایون کارشناس وقتی یه گونه کمتر از 50 قلاده مونده و جمعیت اش پایدار نیست دست بذارن رو دست تا اینا هم مثل شیر ایرانی و ببر مازندران برای همیشه گیتی رو ترک کنن؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۱ ۲۲ فروردين ۱۴۰۰
ضمن تکثیر باید بصورت کنترل شده مقابله با حیوانات خطرناک مثل مار و عقرب و جوجه تیغی و شکار آهو و خرگوش آموزششون داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۷ ۱۸ فروردين ۱۴۰۰
شما در مناطقی که یوز و پلنگ دارد ، غذا برایش درست کنید و تکثیر دهید .
مثل خرگوش و بز و کل و ....
خود حیوان وحشی دنبال این غذا می آید و در نتیجه مشکل حل است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۱ ۱۸ فروردين ۱۴۰۰
کاری به کار وحوش نداشته باشید
آخرین اخبار